120 de milioane de lei tranșate în instanță

SUPERCOM, una din societățile care a participat la o licitație organizată de  Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Sistemul Integrat de Gestionare a Deşeurilor judeţul Hunedoara, a ridicat problema fraudării procedurii de atribuire a contractului pe zona 4 – Valea Jiului, pentru ridicarea și transportul deșeurilor la deponeul de la Bârcea Mare. Contractul are o valoare este de 120 de milioane de lei. Tribunalul Hunedoara a admis solicitarea Supercom iar instanța obligă ADI Deșeuri să reevalueze ofertele. Cei de la Supercom au solicitat revocarea raportului procedurii și a procesului verbal intermediar precum și respingerea ca inadmisibilă și neconformă a ofertei depuse de asocierea TED Trans și Brai-Cătă Brăila și excluderea ofertantului din procedură. Instanța le-a dat câștig de cauză.

“Admite în parte contestaţia formulată de SC SUPERCOM S.A., prin preşedinte- administrator unic Ilie Ionel Ciuclea, în contradictoriu cu autoritatea contractantă ASOCIAŢIA DE DEZVOLTAREA INTERCOMUNITARĂ „SISTEMUL INTEGRAT DE GESTIONARE A DEŞEURILOR JUDEŢUL HUNEDOARA”, la procedura de licitaţie deschisă, organizată în vederea atribuirii contractului de achiziţie publică având ca obiect „Delegarea gestiunii serviciului de salubrizare în zona de colectare 4 Petroşani (Valea Jiului)”, şi în consecinţă: Anulează în parte procesul-verbal intermediar nr.7/26.03.2018, şi anume menţiunile privind corectitudinea declarării ca admisibilă a ofertei asocierii SC BRAI-CĂTĂ SRL – SC TED TRANS 2002 SRL în cadrul procesului-verbal intermediar nr.2/04.12.2017, şi respectiv reluarea procesului de evaluare începând cu faza de evaluare a ofertelor financiare. Obligă autoritatea contractantă intimată la măsuri de remediere constând în reevaluarea ofertei asocierii SC BRAI-CĂTĂ SRL – SC TED TRANS 2002 SRL, în raport de legislaţia aplicabilă şi de documentele aflate în dosarul achiziţiei publice”, arată soluția instanței.

Suspiciuni de fraudare

Supercom a arătat că asocierea de firme căreia i-a fost atribuit contractul nu a îndeplinit mai multe condiții. Câștigătorii contractului nu îndeplinesc cerințele de bonitate, neputând asigura cash-flow-ul. Mai mult, asocierea nu îndeplinește nici condiția experienței similare, iar oferta nu îndeplinește cerințele din caietul de sarcini. Acestea sunt motivele pentru care Supercom a acționat în instanți ADI Deșeuri. Documentele prezentate de asocierea de firmă ridică semne de întrebare. Cei de la Supercom au acuzat autoritatea contractantă, în speță ADI Deșeuri de faptul că nu a efectuat o verificare riguroasă a documentelor prezentate, în cazul firmei TED Trans 2002 SRL. Din aceste considerente, Supercom a susținut că oferta depusă de asocierea de firme este inacceptabilă.

Asocierea formată din Brai-Cătă și TED Trans 2002 nu îndeplinește criteriul experienței, mai susțin cei de la Supercom, care contestă în instanță atribuirea contractului.  Mai sunt și alte probleme ridicate de cei de la SUPERCOM în ceea ce privește atribuirea contractului. Firma Brai-Cătă are contracte de salubrizare în mai multe județe. ADI Deșeuri arată că operatorul ce va câștiga licitația pe Valea Jiului va trebui ca în primul an să colecteze 61.223 tone deșeuri, să sorteze 20.880 tone și să transfere (adică să ducă la Bârcea) 47.043 tone deșeuri.

ADI Deșeuri este o asociere din care fac parte toate unitățile administrativ-teritoriale din județul Hunedoara și Consiliul Județean Hunedoara. Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor (SMID) are două componente principale, respectiv deponeul ecologic de la Bârcea Mare, administrat de Consiliul Judeţean și colectarea deşeurilor din toate localităţile hunedorene – problemă de care se ocupă ADI „Deşeuri”.

Sentința a fost pronunțată, în urmă cu câteva zile, de Tribunalul Hunedoara.

 

Monika BACIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *