Obiceiurile menținute în viață de primării

Tradiţiile şi obiceiurile momârlanilor din Valea Jiului nu atrag turişti. Dacă la puţin peste 200 de km de Valea Jiului, la Viscri, satul românesc renaşte tocmai datorită autenticităţii, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre satul momârlănesc. Viscri a devenit satul-vedetă a României, datorită Prinţului Charles care a fost atras de obiceiurile autentice şi arhaice. În Valea Jiului, tradiţia se păstrează, forţat, numai cu implicarea autorităţilor locale. Municipalitatea de la Vulcan încearcă să transmită şi generaţiilor viitoare obiceiurile străvechi, prin organizarea unor nedei.

“În mod firesc, cei ce simt românește, sunt indiferent de locul în care trăiesc atrași de folclorul nostru, de tradfiția și obiceiurile străvechi ale băștinașilor.

Nedeile momârlănești sunt un astfel de exemplu, pe care administrația publică locală reușește să-l mențină de-a lungul anilor, chiar dacă organizarea acestor nedei, atrage în ultima vreme mai mulți orășeni decât localnici în inima satului. Cât timp reușim prin strădania plină de dăruire a adulților iubitori de folclor, să insuflăm generațiilor de tineri dragostea pentru cântul, dansul și portul popular, sentimentul de bucurie pe care îl simțim de fiecare dată la Nedeie, este puternic și binefăcător. Pentru noi toți.
Mulțumesc tuturor celor ce au dăruit din timpul, entuziasmul și pasiunea lor pentru reușita Nedeii de astăzi desfășurată la Căminul Cultural din Dealu-Babii, conform tradiției, în a treia duminică după Paște”,  a spus Gheorghe Ile, primarul municipiului Vulcan.

Viscri a ajuns de la un sat izolat la o veritabilă atracţie turistică. A câştigat teren prin perşajele pitoreşti şi prin faptul că la Viscri totul este autentic. În Valea Jiului, puțini mai sunt cei care păstrează tradițiile. De cele mai multe ori, primăriile sunt cele care se implică financiar în organizarea acestor activități.

 

Monika BACIU

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *