Nori de furtună deasupra Primăriei Deva

Subminarea zilnică a autorității

După arestarea lui Mircia Muntean la butoanele primăriei Deva a rămas viceprimarul Răzvan Mareș, celuilalt viceprimar, Ovidiu Moș, rămânându-i să facă doar figurație. Tot ce cădea în sarcina unui primar rezolva Mareș și acest lucru s-a întâmplat chiar și după ce, în  27 aprilie 2017, consiliul local l-a votat pentru funcția de primar interimar  pe Ovidiu Moș.

Urmează alegerile locale parțiale, Petre Marginean și PSD pierd, iar Florin Nicolae Oancea ajunge primar după cum recunoaște și cu ajutorul PSRo, implicit al lui Mareș Răzvan. Noul primar începe treaba cu dorința de a-și ține promisiunile către deveni, având și exemple ale unor primari liberali din orașele importante din vestul țării. Constată însă, în fiecare zi, că este împiedicat să conducă primăria așa cum dorea și află repede că cel care face și desface este în continuare Mareș. Discută cu acesta de două, trei ori încercând să stabilească  noile reguli, un mod de colaborare onest, echilibrat, dar își dă seama că lucrurile rămân la fel și realizează că nu va putea să-și pună în aplicare proiectele, schimbările și obiectivele promise.

Sedință cu nervi

In primele zile după ce a fost ales primar, Florin Oancea anunță că vrea să facă audit la toate serviciile  din primărie pentru a ști cu ce pleacă în mandatul de doi ani și jumătate. Corpul de control al primarului începe cu SPIGM, vizând activitatea pe anul 2017. Motivul pentru care Florin Oancea a propus schimbarea viceprimarului Răzvan Mareș în ședința de consiliu local de miercuri a venit și în urma acestui control desfășurat în perioada 08.12.2017 si 29.12.2017. Constatând absența consilierilor  PSD și a  viceprimarului Ovidiu Moș la ședința ordinară a consiliului local, Florin Oancea propune suplimentarea ordinii de zi cu schimbarea din funcție și a viceprimarului PSD. Se supune la vot și, în urma noii poziționări a consilierilor locali, propunerea cade. În continuare în cadrul ședinței ordinare de consiliu local, domnul Nistor Cristian, șef serviciu, a prezentat concluziile raportului de control la SPIGM.

Cu ce se ocupă SPIGM-ul?

Cu un numar de 73 de muncitori din care 56 calificați, 17 necalificați, la care se adaugă  30 de persoane care beneficiază de asistență socială, Serviciul Public de Întreținere și Gospodărire Municipală a Primăriei Deva (SPIGM), trebuie să presteze activități privind serviciul de administrare  parcuri, locuri de joacă, fântâni, întreținere zone verzi, birou administrare stadion, întreținere mobilier urban și birou producție, întreținere material dendrofloricol pe raza municipiului Deva.

Din raportul controlului reiese că  SPIGM a apelat la societăti comerciale private pentru a efectua o serie de activități, relațiile contractuale obținute prin licitații SEAP generând o serie de nereguli ce au adus prejudicii financiare devenilor.

 Câteva exemple de nereguli constatate

Activitatea de toaletare a 216 arbori pe DN7 la un preț de 252,10 lei fără TVA  pentru un arbore, când tariful practicat de SPIGM pentru persoane fizice și juridice este de 31,84 lei, prejudiciul estimat de corpul de control fiind de 47 576, 16 lei. Ba mai mult, cei 2 angajați ai serviciului au lucrat cot la cot cu cei de la firma privată, folosind și utilaje din unitate.

Lucrări de cosit mecanic și tuns gard viu au fost plătite fără deviz de lucrări și fără a fi măsurate faptic suprafețele înscrise în referatul de necesitate fiind, după spusele unui angajat, recomandate  de către  conducătorul unitații. Prejudiciul estimat aici este de 37 352, 63 lei la care se adaugă combustibilul pus la dispozitia prestatorului de către SPIGM Deva, în valoare de 6 564,65 lei. Serviciile au fost externalizate motivându-se că SPIGM nu are personal suficient, aici fiind angajate 25 de persoane, la care se adaugă zilnic 20 de persoane private de libertate, conform contractului cu Penitenciarul Deva.

Raportul arată ca SPIGM  a creat anul trecut un prejudiciu estimat de aproape 500.000 lei la bugetul local

Toaletări arbori la un tarif supraevaluat, cosit mecanic și tuns gard viu fără deviz de lucrări cu suprafețe sugerate de conducătorul unității, combustibil pus la dispoziția firmelor contractante, închirieri de autoutilitare și utilaje în situația în care serviciul le avea în dotare, contracte pentru achiziția de servicii de curățenie și reparații în locurile de joacă încheiate înaintea efectuării licitațiilor pe SEAP.

O parte dintre lucrările contractate cu firme private au fost plătite acestora chiar dacă au fost efectuate cu personal de la SPIGM. Servicii acordate prin încredințare directă cum ar fi curățenie, igienizare, întreținere toalete publice parc Cetate folosind  produse puse la dispoziție de beneficiar,  în situația în care personalul instituției le putea efectua. Supraevaluarea transportului pe ruta Bârcea Mare – Deva și retur a aproximativ 20 de persoane private de libertate, achiziția unei autoutilitare second hand cu o sumă exagerata, aceasta fiind apoi reparată de institutie. Comisia de control a mai constatat diferențe de tarif pentru lucrările de tăiere definitivă a 30 de arbori, la activităti participând și 2 angajați de la SPIGM închirierea unei autoutilitare în timp ce instituția deținea 2 autoutilitare, 2 tractoare, 4 remorci si multe altele.

Dani Muntean consilier PSRo se simte frustat pentru că a auzit multe

În prima parte a spech-ului, domnia sa, susține că achizițiile au fost făcute cu răspunderea a patru, cinci persoane care și-au dat avizul.  Procesele verbale de recepție au fost de asemenea semnate de patru, cinci persoane, procedurile desfășurându-se la fel și în perioada 2014- 2016. Sunt doar 10 persoane autorizate să toaleteze copaci și să tunda iarba și nu fac față volumului mare de muncă așa că s-a hotărât externalizarea pentru activitățile de pe DN 7. Referitor la închirierea autoutilitarelor, Muntean menționează că majoritatea celor aflate în parcul auto la angajarea domnului Tiberiu Coroiu (director) la acest serviciu nu erau în stare de funcționare. Prejudiciul este prezentat, fără ca o firmă specializată să facă o evaluare. Nu este de acord cu eticheta pusă în urma controlului și sugerează că organele abilitate să se pronunțe, lucru cu care toată lumea este de acord și este bine de știut că Inspectoratul de Poliție al Județului Hunedoara – Serviciul de Investigare al Fraudelor a solicitat o serie de documente referitoare la perioada 2015 – 2017, lângă acestea urmând să fie înaintat și raportul corpului de control al primarului.

Răzvan Mareș explica ce atribuții au viceprimarii

Răzvan Mareș susține ca deși Serviciul Public de Întreținere și Gospodărire Municipală a Primăriei Deva  se afla în coordonarea sa, atribuțiile se referă strict la partea operativă, nu a semnat nicio hârtie la SPIGM și doar primarul poate hotărî controale la serviciile din subordine. Cine a greșit să plătească! De asemenea, îl întreabă pe șeful corpului de control, câte asemenea controale a efectuat în ultimii ani și în câte rapoarte a depistat asemenea probleme. Răspunsul a fost că de acest fel nici una. Mareș îl acuză pe Nistor de lipsa de profesionalism și considera că a făcut un abuz. Sub o vizibilă tensiune Razvan Mareș îl îndeamnă pe Florin Oancea să se apuce de treabă și nu de circ.

Florin Oancea calmează atmosfera

Primarul atrage atenția că cei prezenți nu sunt o instanță și amintește că a promis devenilor ordine, curățenie și transparență. Acest lucru îl va face în continuare pe fiecare serviciu și cine greșește plăteste. Spune apăsat că viceprimarul a știut foarte bine ce face fiecare serviciu, aproape fiecare șef  era în subordinea lui politică, Aqua Land-PSRo, Cetate – PSRo, Cantină – PSRo, Creșă –PSRo si nu crede că nu știa ce fac respectivii.

Votul pentru demiterea viceprimarului Mareș Răzvan

Se ajunge la vot secret și la numărătoare se constată 10 voturi pentru și 5 împotrivă. Pentru demiterea viceprimarului erau necesare 15 voturi din 21. Componența consiliului local Deva este următoarea:   PSD și PSRO au câte 6 consilieri, PNL – 5, UDMR și ALDE – câte 2. PSD a anunțat că aleșii locali ai acestei formațiuni politice nu participă la ședința ordinară de astăzi. In urma votului, Răzvan Mareș rămâne viceprimar.  Ovidiu Mos ramâne, de asemenea, viceprimar.

Mareș anunță ruperea protocolului între PSRO și PNL, consilierii PSRO votând, în viitor, toate proiectele bune pentru deveni dar promite că vor fi foarte atenți la restul proiectelor, inclusiv la organigramă.

Primarul Florin Oancea decide

Primarul municipiului Deva, Florin Oancea, a declarat la finalul şedinţei Consiliului Local  Deva că a luat decizia să retragă, de joi, toate atribuțiile viceprimarilor, menţionând că nu mai are încredere în cei doi și că îi consideră în continuare doar consilieri locali.

“Ca primar, am inițiat cele două proiecte pentru demiterea celor doi viceprimari cu care eu, se presupune, că trebuie să fac echipă până în anul 2020. Nu poţi face echipă cu nişte persoane, dacă nu ai încredere în ele. Am avut o mare încredere în Răzvan Mareș până în momentul în care am ajuns primar. Mi-am dat seama că el, ca viceprimar, încerca să conducă în numele meu, dar pe semnătura mea, ca primar. Deci, subminarea zilnică a autorității primarului. Voi munci mai mult ca primar, dar le iau atribuțiile. Vor fi simpli consilieri, dar cu un salariu de viceprimar. Un consilier câştigă în jur de 800 de lei (pe lună, n.r.), ei iau în jur de 8.000 de lei, cam de zece ori mai mult. Dar eu nu pot să lucrez cu oameni în care nu am încredere”, a spus Oancea.

Ce urmează?

În timpul campaniei electorale mulți și-au pus întrebarea cum se vor înțelege doi oameni activi aflați la conducerea unei instituții. Răzvan Mareș, care s-a obișnuit , în anul care a trecut de la alegeri, să facă și să dreagă, fiind prezent în toate pozițiile din primăria Deva . Pe de altă parte, Florin Oancea, noul primar care a promis ordine, curățenie și transparență. Actualul primar și-a da seama că nu poate să aibă încredere în cei doi viceprimari și nu va putea să-și îndeplinească promisiunile. Lucrurile vor fi însă în continuare complicate. PSD nu doarme, iar  noua alianță care se conturează în consiliul local Deva, între PSRO și PSD,  va pune bețe în roate și va duce la blocaje și întârzieri. Cei care vor avea de suferit sunt devenii!

Ultima oră

Deputatul Florentin Gust Băloșin, președintele PSRO, cere în instanță dizolvarea formațiunii politice. În această situație, consilierii PSRo vor putea să adere la orice altă formațiune politică, fără să-și piardă mandatul. Ia ghiciți, unde se vor duce…

Se conturează o situație în care, din păcate, nu există câștigători!

 

Mircea GOIAN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *