Administrație dinamică la Deva (I)

A fost lansat portalul Deva Business

În cadrul conferinței de presă din 08.01.2018, primarul Florin Oancea a prezentat lansarea site-ului www.devabusiness.ro, portal de informare prin care se dorește dinamizarea vieții economice și în același timp atragerea investitorilor. Este un element de noutate în administrația județului Hunedoara, dedicat  informării cetățenilor.

Portalul presupune o centralizare a tuturor informațiilor necesare pentru mediul de afaceri și vine în sprijinul informării investitorilor privați cât și în sprijinul atragerii de noi investitori. Site-ul cuprinde oferta municipalității de la terenuri, clădiri, facilități fiscale oferite prin schema de minimis, cu taxele și impozitele locale stabilite la Deva la nivelul minim prevăzut de lege, atât pentru mediul privat cât și pentru persoane fizice, informații cu privire la strategia de dezvoltare a municipiului. De asemenea tot aici cei interesați vor găsi informații din legislația țării, permanent actualizată, pașii necesari pentru a începe o nouă afacere și baza de date pentru investitori, ce compensează lipsa de terenuri din domeniul public.

Această bază de date cuprinde acum 114 repere – clădiri, terenuri, în mare măsură proprietate individuală, spații de birouri și spații de depozitare și va fi permanent completată. Pe pagina principală se află secțiunile – Investește în Deva, Deva business, atracții turistice și informații utile. Investitorii găsesc aici și detalii despre forța de muncă, despre calificarea persoanelor, despre instituțiile de învățământ cu care primăria are parteneriate și pe care le sprijină în acest caz pentru dezvoltarea învățământului dual. Tot aici există o detaliere a legislației specifice în domeniu, cu trimitere la agențiile și ministerele care  gestionează aceste informații.

Dorința realizatorilor este ca toate aceste informații să fie disponibile, utile, centralizate și actualizate. În situația atingerii unor praguri referitoare la locurile de muncă și la valoarea investiției, primăria Deva oferă de la reduceri la impozitele și taxele locale până la gratuități. În domeniul instruirii și calificării forței de muncă, în acest moment există pe site informații despre cele 160 de clase cu profil de învățământ profesional dual și 15 agenți economici care au făcut solicitări către școli care pregătesc elevii, pentru ca pe viitor să găsească mai ușor forța de muncă necesară. Referitor la legislație, se găsesc aici informații despre fondurile structurale cu ministerele de resort, fonduri guvernamentale , start–up nation și finanțările din municipiu pentru IMM-uri disponibile din partea instituțiilor de finanțare, a bancilor și persoanele de contact la care cei interesați pot să apeleze.

Găsim aici și informații despre etapele pe care doritorii trebuie să le parcurgă pentru ca să poată să deschidă o afacere în Deva cu instituțiile la care trebuie să meargă. Baza de date poate fi completată on-line. Portalul oferă de asemenea informații despre cultură, timp liber, învățământ și atracții turistice. Informațiile sunt disponibile și pe facebook, google +, twitter și pe youtube. Urmează conectarea cu Camerele de Comerț și Industrie pentru contacte cu investitori din alte țări. Cosmin Joițoiu a realizat această platformă împreună cu echipa sa, costurile ajungând la 8.300 lei.

Va urma.

 

Mircea GOIAN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *