Fata care face hârtia să înflorească

În mâinile ei, micile petice delicate sau viu colorate se transformă în petale domoale sau arcuite asemeni unui curcubeu. Hârtia specială este întinsă sau strânsă cu mare atenţie cu buricele degetelor pentru a nu deteriora fibrele. Apoi petalele sunt adunate împreună şi, din câteva mişcări meşteşugite, în palma tinerei înfloreşte un boboc sau se odihneşte un trandafir cu rochia înfoiată. Alteori năsucuri cârne de maci zvâcnesc către lumină.

Cristina Ghete Vesa face aranjamente florare dintr-o hârtie creponată specială adusă din Italia. Cu mai bine de un an în urmă, şi-a făcut singură buchetul de mireasă şi decoraţiunile pentru nuntă. Şi-a impresionat oaspeţii, iar comenzile au început să vină: petreceri, nunţi, botezuri.

A făcut un curs de specializare şi a decis că ar putea să-şi transforme pasiunea într-o afacere: şi aşa „Bloom – handmade paper flowers” înfloreşte încurajată de talentul tinerei, dar şi de delicateţea cu care Cristina se apleacă asupra detaliilor. Trebuie doar să ţii între palme un mac al Cristinei care îşi strânge delicat petalele precum o cupă ori îşi desface către lume obrajii îmbujoraţi care adăpostesc bumbul precum un năsuc drăgălaş de bebeluş. Iar, pe staminele florii de hârtie, Cristina a avut grijă să redea până şi polenul pufos. Macul este doar una dintre florile preferate de către cuplurile care ajung în pragul celei mai importante zile din viaţa lor, mai ales că, în literatura persană,  macul roșu este considerat floarea iubirii, în timp ce, în Biblie, macul apare ca simbol al vieții şi fericirii. Alături de maci, găseşti mici boboci timizi de roze albe, dar şi florile luxuriante ale trandafirilor care îşi deschid pasional exploziile de petale roşii ca focul. Li se alătură delicatele aripi deschise ale florii de măceş. Alături de buchete romantice, din pasteluri minunat potrivite, le găseşti pe cele care aruncă curcubeie de culori.

 

Atelierul „Bloom”

Dacă un buchet pentru mireasă se face în câteva zile, tânăra a avut nevoie de trei luni pentru a termina un … perete de flori: „Sunt undeva la o mie de flori şi a fost foarte mult de muncă, dar sunt foarte mulţumită de rezultat. Mirii îl preferă pentru că poate fi folosit în mai multe scopuri – el poate deveni photo corner, dar şi decor, de regulă, în spate la prezidiu, adică la masa principală a săli, cea a mirilor. Are trecere la perechile care îl văd”, explică Cristina. Tânără lucrează cu un material inedit – hârtie creponată solidă floristică.

Lucrează cu foarfeca, pistol de lipit, o aţă specială, tulpini artificiale, dar, în primul rând, Cristina trebuie să înţeleagă anatomia florii pentru a o putea reda fidel, din hârtie. Comandă din Italia un tip de hârtie elastic, solid şi puternic, un material care se poate modela uşor cu o simplă apăsare a degetului. „Practic, hârtia se ondulează simplu între degetele tale şi totul depinde de curbele pe care le imprimi, mai leneşe sau mai strânse. Astfel dai forma petalelor în funcţie de cât de înflorită vrei să fie cupa sau de tipul de floare ales. Am şi o paletă cu nuanţele din care clientul îşi poate alege culoarea preferată”, explică tânăra artizană.

Fantezie florală

Pe lângă flori, Cristina face şi mici animăluţe sau insecte, precum buburuzele care merg de minune la petrecerile bebeluşilor. La florile în mărime naturală se adaugă cele supradimensionate, care împodobesc de regulă intrările în sală.

Hârtia creponată solidă poate fi folosită atât la împachetarea cadourilor, la aranjamentele florale, diverse decoraţiuni, coroniţe, chiar şi la ambalarea fantezistă a dulciurilor sau produselor de patiserie. Ca să înveţe mai multe despre acest hobby creativ, Cristina a urmat şi un curs de specializare, la Bucureşti: „Am învăţat singură să fac aceste flori, am experimentat şi am privit tutorialele de pe internet, apoi m-am înscris la un curs de flori de hârtie şi am stat câteva zile în Capitală.

Recunosc însă că nu prea îmi place să fac ce am învăţat şi, între timp, mi-am dezvoltat propriile tehnici. Ca să dau un plus de savoare şi textură buchetelor folosesc şi flori naturale uscate şi unele petale le vopsesc pentru a face umbre în cupa lor”. În mâinile potrivite, aceste hârtii creponate se transforma în flori delicate sau exuberante, în funcţie de fantezia şi emoţia artizanului. Şi nu au cum să nu te duci cu gândul la „Micul prinţ” al lui Saint Exupery: „Doar timpul cheltuit cu floarea ta face ca ea să fie atât de preţioasă”.

Ultra violet, culoarea anului

Foto: Buchetul cu nuanța anului ultra violet

Totul a plecat de la propriul ei buchet de mireasă, dar acum Cristina a meşterit flori cât să umble câmpuri întregi. Zânele primăverii ale lui Disney ar fi cu siguranţă invidioase. Florile ei preferate sunt macul, bujorul şi trandafirul pe care le strange în pasteluri delicate, nuanţe obraznice sau provocatoare. De pe paleta de culori, îţi trag cu ochiul denumiri precum “baby pink”, “marsala red”, “midnight  blue”, “tiziano red”, “forest green”, “sugar color card”, “cream” sau “antiko pink”. Anul 2018 a pus însă pe val altă culoare. „Da, există şi la noi trenduri anuale. Pentru 2018, nuanţa în vogă este ultra violet.”, spune Cristina. Culoarea anului a fost aleasă de arbitrul mondial al culorilor, Institutul Pantone care dă trendul culorilor în toată lumea. Culoarea anului se stabileşte după analize în mai multe domenii care cuprind modă, artă, gastronomie şi industria divertismentului. Pentru 2018, s-a ales Ultra Violet 18-3838, pe care specialiştii o consideră “dramatic de provocatoare . (…) E o culoare care comunică originalitate, ingeniozitate şi gândire vizionară, care ne face să ne gândim la viitor”, a anunţat compania citată în The Guardian: „… e nevoie de inventivitate şi imaginaţie. Acea inspiraţie pentru creaţie cu care este asociată culoarea Pantone 18-3838 ultra violet, care ne ridică nivelul de conştientizare şi potenţialul. De la explorarea noilor tehnologii şi a unei părţi mai mari din galaxie, la exprimarea artistică şi reflecţia spirituală, culoarea violet reprezintă ceea ce urmează să vină”, a spus Leatrice Eiseman, director executiv al Institutului. 2017 a fost anul dominat de nuanţa “verde proaspăt”, iar 2016 a fost dominat de două culori: roz-cuarţ şi albastru-seren.

Laura OANĂ

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *