Valea Jiului, “aprinsă” cu 100 de lei

Articolul a fost vizualizat de 3,030 ori

Cum aprinzi o vale întreagă cu doar 100 de lei? Le-o promiţi minerilor dar nu le-o mai dai. Performanţa a fost reuşită de actuala putere politică. Promisiunea a fost făcută de Guvernul Boc şi acum încă e nerspectată de Guvernul Ungureanu. În spatele sutei de lei promisă de guvernanţi stau însă alte “picături” care, spun liderii sindicali, au umplut din nou paharul răbdării minerilor.

Luni dimineaţa. Vreo 70 de mineri de la Lonea se prezintă la locul de muncă dar refuză să intre în şut. Pe 2 februarie aşteptau 100 de lei în plus la salariu, ca urmare a promisei majorări a sporului de periculozitate de la 600 la 700 de lei. Nu au primit-o. În sala de apel au spus: “Noi nu mai intrăm azi în mină”, după care s-au luat şi s-au îndreptat pe jos spre sediul Companiei Naţionale a Huilei Petroşani. Vestea s-a dus repede, iar spre acelaşi sediu au început să se îndrepte alte câteva sute de mineri de la alte exploatări miniere. Conducerea CNH ia prima decizie prin care încearcă să gestioneze conflictul: trimite acasă doamnele şi domnişoarele din sediu, pe motiv că acestea fuseseră grav agresate verbal la protestele minerilor derulate în februarie.

O delegaţie a protestatarilor este primită la discuţii şi totul pare să se rezolve după şablonul consacrat: administraţia şi sindicaliştii semnează o altă înţelegere şi totul se linişteşte. Nu şi de data asta însă. Oamenii sunt hotărâţi să cedeze doar după ce fiecare miner se vede cu 100 de lei în plus virată pe card. Şi sunt vreo 7000 de ortaci care aşteaptă asta, 500 dintre ei chiar afară, în curtea sediului. De la Bucureşti însă nu vine niciun răspuns mulţumitor. Minerii presează şi vreo 300 dintre ei rămân peste noapte în faţa sediului.

A doua zi de protest

Marţi dimineaţa în curtea CNH se adună 1.000 de mineri. Stau până în jurul prânzului şi sunt înlocuiţi de cei care ar fi trebuit să intre în schimburile 3 şi 4 în şut. Toată lumea aşteaptă un răspuns de la Bucureşti. Şedinţa de guvern se termină, dar nu vine nicio veste. Oamenii ies dintr-o dată pe poarta CNH-ului şi pleacă într-un marş simbolic spre Bucureşti, care se opreşte la giratoriul din cartierul Aeroport. Protestatarii se opresc din scandări doar când pe lângă ei trece o coloană funerară. Durerea unei familii care a pierdut un membru este parcă mult mai bine înţeleasă în Valea Jiului, locul în care minerii coboară-n subteran braţ la braţ cu moartea, în fiecare zi, la fiecare şase ore, când se schimbă tura. Coloana ajunge din nou în curtea CNH. Liderul Sindicatului “Muntele”, Petre Nica, le propune protestatarilor două variante: prima – în a treia zi de protest să se procedeze la fel ca-n primele două, adică să se asigure, cu schimbul, “permanenţa” în faţa sediului companiei; a doua – miercuri dimineaţa toată lumea să se prezinte în acelaşi loc. În acest moment minerii strigă hotărâţi “Unitate” şi se decide adoptarea celei de-a doua variante. Puţin mai târziu se vorbeşte şi de aducerea soţiilor şi copiilor. Unii, mai nostalgici probabil, încep să pledeze pentru ideea plecării spre Bucureşti. Nimic nu este însă cert.

Contradicţii

În ianuarie anul acesta sindicatele din minele Văii Jiului, administraţia CNH şi reprezentanţi ai Ministerului Economiei au semnat un protocol în baza căruia sporul de periculozitate urma să fie majorat cu 100 de lei începând de la 2 februarie. Pe 2 februarie s-a adoptat în acest sens şi un act adiţional la contractul colectiv de muncă din cadrul CNH. Marţi, 6 martie, responsabili ai Ministerului de Finanţe declarau că protocolul este ilegal, pentru că a fost încheiat fără să existe stabilit un buget de venituri şi cheltuieli al companiei pe anul în curs.

Declaraţia nu a făcut decât să irite şi mai mult spiritele în rândul protestatarilor. “Dacă a fost ilegal, atunci să fie demişi responsabilii din Guvern care au întocmit şi semnat acel protocol, aşa ar fi normal. Este un gest iresponsabil să vii şi să spui că un act este ilegal, înainte ca instanţa să se pronunţe asupra acestei chestiuni”, spune liderul Sindicatului “Muntele”, Petre Nica.

Directorul general al CNH, Constantin Jujan, nu a dorit să facă nicio declaraţie referitoare la motivaţia protestului şi nici la situaţia în care se află acum Compania. “Nu mă întrebaţi acum de datorii, de efecte ale grevei sau de măsuri de restructurare, pentru că nici nu am datele la îndemână, nici nu e momentul. De luni dimineaţă sunt în companie, încercând să mai liniştesc spiritele”, s-a mulţumit să declare Jujan, adăugând şi el faptul că lucrul a fost întrerupt în toate exploatările, fiind efectuate doar lucrările necesare pentru menţinerea siguranţei minelor.

Galerie foto: protestul minerilor, 6 martie 2012

Fotografii de Remus Suciu.