“Adio, dar rămâi cu mine!” Miting pentru nevestele dintâi?

Nu știu câți dintre noi suntem plini de încântare, sau cel puțin neutri, vizionând, în public, doi bărbați care se sărută. Nivelul de educație este cel care decide reacția: de la a întoarce pudic capul în altă parte, până la a le aplica o neaoșă înjurătură „creștinească”, și a-i taxa drept “poponari”. În absența exhibiționismului, devenim, în general, mai toleranți. „După perdea” este locul unde se petrec multe intimități care nu intră în tiparele acceptabilității moralei declarative, de la manifestări sexuale excentrice, până la adultere. Convenția nescrisă pare să fie, totuși, că omul are libertatea să hotărască cu cine face și ce face în patul lui.

Dar ideea că un copil poate fi în situația să-l aibă tată pe Gheorghe și mamă pe Vasile, sau s-o aibă mamă pe Maria și tată pe Viorica (că tot este pe cale să devină celebru acest „pronume”), nu face casă bună cu celelalte idei care mobilează capetele celor mai mulți dintre noi! Fără pretenția de a fi frați după tată cu Sfântul Petru, oameni serioși, nesexiști, nerasiști, care nu fac parte dintre habotnicii militanți, argumentează nevoia psiho-educațională ca un copil să fie crescut într-un mediu, în care prezența mamei-femeie și a tatălui-bărbat este condiția necesară (este drept că nu și suficientă!) pentru armonia mediului familial.

Tema “familiei tradiționale” este târâtă prin politica vremii și susținută sau combătută pătimaș, din păcate și de către unele voci cu mulți decibeli sau de către fețe cu ochii ieșiți din orbite.  Susținătorii ar trebui făcuți să înțeleagă că, prin sintagma folosită, prin invocarea tradiției, sunt ridicate pretențiile față de familie, deasupra nivelului strict al familiei alcătuită din bărbat și femeie!  Oare câți dintre cei care participă la mitingul de susținere, pentru că i-a chemat Dragnea, se gândesc că „tradiție”, în sens  creștin, dar nu numai, valorizează și responsabilizează femeia și bărbatul și, mai ales, normează relația între cei doi, climatul familial? Probabil că niciunul…

De altfel, cu cât te afunzi mai mult în abisul perceptelor tradiției, cu atât constați cât suntem de departe de ceea ce ea pretinde. Ne-am distanțat, pe de o parte, dintr-o nevoie firească de adaptare la cotidian, încercând, bunăoară, o cât mai bună integrare socială, nediscriminatorie, în sens umanist, a unor categorii de oameni discriminați tradițional. Dar ne-am distanțat, din păcate, și prin asumarea unei libertăți individuale excesive, practic libertinism, egoism, narcisism, unde adulterul este regulă, nu excepție, unde copiilor nu li se alocă timp, dragoste, preocupare, ci sunt lăsați în voia sorții și a anturajului, fiind, cel mult, „recompensați”, când familia are posibilități, cu jucării, haine, mașini, etc. Ca și când rolul de părinte ar putea fi cumpărat, sau răscumpărat.

Dar Dragnea și Tăriceanu vor miting pentru familia tradițională! Mă întreb dacă vor și familie tradițională, regretând că s-au rărăcit pe drumurile vieții?! Sau, poate, vor doar ca românii să-și dorească familie tradițională…Sau, și mai bine: își doresc pentru români, tot ce e mai bun, adică, familie tradițională, contând pe faptul că vor face „ce zice popa, nu ce face popa”!  Căci, ei, “amărâții”, și-au sacrificat familiile lor tradiționale, pentru binele poporului, nu-i așa?! Cel dintâi își duce, ”cu greu” zilele,  încă de pe vremea când era însurat, lângă o fetișcană, după ce și-a pus Bombonica pe colivă, iar cel de-al doilea s-a căznit de vreo cinci ori să se facă „tradițional”, iar acum se găsește la a șasea încercare.

Poate că totuși, cu nostalgia tinereții, ajunși oameni puternici în stat, vor să organizeze o amplă manifestare de apreciere pentru nevestele lor dintâi, singurele „tradiționale”, în sens tradițional din viețile lor netradiționale, rătăcite. Poți să știi?!

 

Carmen Hărău

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *