Administrația PNR reacționează după ce jurnaliștii de la Netflix au fost agresați

Administrația Parcului Național Retezat reacționează după ce jurnaliștii de la Netflix au fost agresați în pădurile din România, printre care și în Parcul Național Retezat. Tăierile ilegale de lemn din România au ajuns subiectul unui documentar care va apărea la finalul acestei luni pe Netflix. Documentarul are mai multe episoade, se numește „Broken”, a fost realizat de jurnaliști americani de la Netflix și va fi lansat la 27 noiembrie.

Cei de la Parcul Național Retezat vin cu precizări în acest caz.

În primul rând, dorim să subliniem că R.N.P. ROMSILVA Administraţia Parcului Naţional Retezat R.A. este deschisă la colaborare cu cetățeni, ONGuri, media pentru a combate activități ilicite din perimetrul Parcului Național Retezat – tăieri ilegale, braconaj, depozitarea necorespunzătoare a deșeurilor, turism neregulamnetar etc. – și sancționarea făptașilor conform legii. Din informațiile din mediul online referitoare la filmările efectuate de către echipa de jurnaliști Netflix pentru serialul de tip documentar „Broken”, în care unul din episoade vizează tăierile ilegale de arbori din România, este menționat și Parcul Național Retezat ca locație de filmare. R.N.P. ROMSILVA Administraţia Parcului Naţional Retezat R.A. nu a fost informată înainte, în timpul sau după realizarea filmărilor, astfel vom aștepta împreună cu dumneavoastră lansarea documentarului din 27 noiembrie pentru a vedea în ce măsură se fac referiri la teritoriul din Parcul Național Retezat”, arată cei de la Administrația PNR.

Oficialii Parcului Național Retezat susțin că în Parcul Național Retezat nu se fac nici un fel de defrișări.

Singura situație în care s-a efectuat o defrișare prin tăierea a 167 arbori de molid este în zona de dezvoltare durabilă (cu infrastructură turistică) Stațiunea de Schi Râușor, pentru reabilitarea sistemului de captare a apei ce deservește câteva sate din comuna Râu de Mori. 3. Există anumite suprafețe unde temporar padurea este în curs de regenerare: pe cale naturală (din puieți proveniți direct din semințele arborilor maturi exploatați), artificială (prin plantare de puieți proveniți din pepiniere) sau mixtă (o combinație a celor 2 procedee anterior descrise). Asemenea suprafețe se gasesc NUMAI în zona de conservare durabilă (tampon), adică acolo unde este permisă prin lege aplicarea de tratamente silvice, inclusiv tăieri de arbori; aceste zone sunt delimitate clar prin harta cu zonarea internă a Parcului Național Retezat (…)”, mai arată cei de la Parcul Național Retezat.

Fiecărui ranger îi sunt arondate aprox. 3500 ha din parc.

„Broken” este un serial pe care Netflix îl va difuza în 190 de țări.

Colaborator

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *