„Afacerea Capela” sau circuitul banilor între primăria pesedistă şi sponsorul PSD din Orăştie

Firma TC IND SA este principalul donator electoral al PSD Orăştie şi constructorul „abonat” la lucrări publice finanţate de primăria controlată de PSD. Recent, sponsorul partidului a primit o lucrare de peste un milion de lei, finanţată din bugetul local. Conform actului de atribuire, constructorul trebuie să refacă din temelie o capelă cu două anexe, pe rând, ca să nu scurtcircuiteze activitatea Casei Mortuare. Firma de casă a PSD-ului nu a respectat contractul şi a închis activitatea ca să recupereze cărămida veche pe care o bagă în noile construcţii şi de aici a început nebunia.  Maşina de vot a PSD-ului din Consiliul Local Orăştie s-a dezlănţuit într-o adevărată campanie de demolare a interesului public pentru a satisface capriciile constructorului preferat.

Capelă ultra-modernă făcută din „căzături”
Despre refacerea celor două corpuri de clădire ale Casei Mortuare din Orăştie se tot vorbeşte încă din 2015. Valoarea lucrărilor este enormă: 1.156.948 lei, cu TVA. De banii ăştia se poate construi un palat.
Totuşi, firma TC IND SA a început să improvizeze pe alături de contract ca să-şi maximizeze profitul. Constructorul a închis activitatea Casei Mortuare şi modernizează cu cărămidă veche pe care o vâră acum în ultra-moderna Capelă Municipală. Asta deşi, potrivit procedurilor de achiziţie, TC IND se angajase să refacă pe rând cele două anexeîn aşa fel încât să păstreze activă o casă de priveghi pentru orăştienii care-şi jelesc morţii. Directorul SC TC IND SA, Ioan Moisescu, a refuzat categoric să explice motivul pentru care a impus o astfel de soluţie, deşi i-am comunicat prin intermediul secretarei detaliile din „Afacerea Capela” care ne interesează şi care aspecte vizează direct firma pe care o conduce. De altfel, Moisescu nu şi-a susţinut cauza nici în faţa consilierilor locali ai municipiului Orăştie. A făcut-o cu aplomb primarul PSD Ovidiu Bălan în locul său.

Cum le bagă PSD-ul mortu-n şcoală
Primarul municipiului Orăştie a convocat, la începutul lunii iulie, o şedinţă extraordinară a Consiliului Local în care a cerut aleşilor să preia o fostă cantină dărăpănată pe care să o amenajeze (cu banii primăriei, evident) în capelă provizorie, pe o perioadă de şase luni. Bălan admite purtarea abuzivă a constructorului, dar încearcă să-şi convingă consilierii că e singura soluţie care ar evita un proces de desfiinţare a contractului cu „firma de casă”. Proiectul, iniţiat de primar, a fost pus la dispoziţia consilierilor cu câteva ore înaintea şedinţei şi a provocat discuţii încinse.
Motivul? Fosta cantină a firmei SC Chimica SA este gard în gard cu Şcoala Gimnazială „Dominic Stanca”. Or, legea prevede ca o Casă Mortuară să fie la cel puţin 20 de metri distanţă de spaţiile locuite. Mai mult, consilierul PSD Angela Șerban (director adjunct al şcolii) a spart disciplina de partid şi s-a abţinut de la vot, motivând că nu este cea mai bună soluţie să pui capela sub nasul copiilor. Proiectul a căzut la un vot distanţă. Nu şi „Afacerea Capela”, fiindcă activul de partid a introdus-o de dăscăliţa dizidentă în programul de reeducare.

Protocol pentru nunţi şi înmormântări
După două săptămâni, la data de 21 iulie 2017, primarul Ovidiu Bălan convoacă o altă şedinţă extraordinară şi proiectul trece cu votul Angelei Şerban. Dezbaterile au fost încinse şi de astă dată. O parte din discuţii pot fi citite în procesul verbal de şedinţă (vezi documentul AICI).
Spunem „o parte”, fiindcă la Primăria Orăştie stenogramele sunt incomplete şi incorecte, întocmite în general cum „vor muşchii” majoritarilor PSD. Frapant este faptul că în noianul de argumente „pro” şi „contra” au apărut voci care invocă un soi de caracter facultativ al legii.
„D-l consilier Pasca Ioan (PSD) arată că, în ultimii ani în incinta Casei de Cultura au fost privegheaţi unii dintre concetăţenii noştri şi în vecinătatea acesteia sunt locuinţe şi nu s-a sesizat nimeni, acum când se propune această variantă temporară găsim tot felul de motive, este o situaţie delicată şi într-adevăr constructorul ar fi trebuit să ştie dacă poate construi fără a afecta activitatea capelei”, se arată în procesul verbal al şedinţei.
S-a încetăţenit la Orăştie ca o seamă de morţi să fie depuşi în sala de protocol unde mirii deschid şampanie pentru invitaţi după cununia civilă. Evident, spaţiul nu e autorizat să funcţioneze pe post de capelă, dar cine să se împiedice „în tot felul de motive”, după cum ne învaţă filosofia PSD-istă din Orăştie.
Într-un final, maşina de vot PSD s-a arătat dispusă la orice concesii şi improvizaţii cu condiţia ca ele să nu tulbure „Afacerea Capela”, o investiţie scumpă încropită cu cărămidă din demolări.

Marcel BOT

 

citește și: 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *