Ajutoarele de stat acordate CEH au intrat în atenția Comisiei Europene

Comisia Europeană a deschis o anchetă aprofundată la nivelul Complexului Energetic Hunedoara. Oficialii europeni vor să stabilească dacă ajutoarele de stat acordate Complexului Energetic Hunedoara sunt conforme cu reglementările europene.

“La 21 aprilie 2015, Comisia a aprobat un ajutor temporar de salvare de 37,7 milioane de euro (167 milioane RON) pentru producătorul energetic din România Complexul Energetic Hunedoara (CE Hunedoara), care se confrunta cu dificultăți financiare din 2013. În contextul acestei decizii, România s-a angajat să prezinte un plan de restructurare care să asigure viabilitatea viitoare a CE Hunedoara, în cazul în care societatea nu a putut să plătească ajutorul de salvare în șase luni. În plus, printr-o decizie separată din 20 aprilie 2015, Comisia a concluzionat că CE Hunedoara a trebuit să ramburseze aproximativ 6 milioane EUR de ajutor de stat incompatibil, arată informarea Comisiei Europene.

Comisia Europeană se îndoiește de faptul că CEH poate deveni viabil.

“Comisia are îndoieli cu privire la faptul că planul de restructurare propus ar putea restabili viabilitatea pe termen lung a societății fără ajutor de stat continuat, mai arată informarea.

Informarea Comisiei Europene mai menționează că mare parte a datoriilor pe care le are Complexul Energetic Hunedoara sunt către diferite instituții ale statului român. Oficialii europeni mai notează că datoria de peste 500 de milioane de euro “include o parte a împrumutului de salvare acordat de România către CE Hunedoara în 2015, un împrumut care finanțează rambursarea ajutorului de stat incompatibil, dar și împrumuturi suplimentare de circa 73 milioane de euro, pe care România le-a acordat CE Hunedoara din 2015 pentru a menține compania pe linia de plutire. În al doilea rând, planul de restructurare nu prevede o contribuţie perceptibilă din partea CE Hunedoara la costurile de restructurare şi nici măsuri menite să limiteze posibilele denaturări ale concurenţei ca urmare a unui sprijin considerabil din partea statului”.

Comisia Europeană a aprobat în primăvara anului 2015, acordarea unui ajutor de salvare Complexului Energetic Hunedoara pentru achiziționarea certificatelor de carbon. Statul român, prin Ministerul de Finanțe a întârziat aprobarea ajutorului, astfel că societatea energetică deși a achiziționat cu întârziere certificatele de carbon, a primit și amendă, iar salvarea s-a transformat în restructurare.

 

 Monika BACIU 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *