Anchetă la Mina Lupeni după accidentul în care a murit un miner

Surparea de la Mina Lupeni a provocat un accident colectiv de muncă, spun inspectorii ITM care au demarat cercetările pentru a determina cauzele tragediei. Dosarul va fi apoi înaintat procurorilor. Conducerea Prefecturii Hunedoara transmite condoleanţe familiei minerului decedat şi face demersuri pentru ca această să primească ajutoare băneşti.

„E un eveniment nefericit cel care a avut loc în Mina Lupeni, joi, în jurul orei 14:00. ITM Hunedoara a început cercetarea încă de aseară, un inspector de muncă a fost în subteran până s-a definitivat nota de constatare la faţa locului. În această dimineaţă, am emis decizia pentru cercetarea evenimentului – este un accident colectiv. În termen de 15 zile, dacă nu intervin alte modificări, adică documente care nu pot fi puse la dispoziţie de către spital, mai ales că unul dintre răniţi este internat la Spitalul Floreasca din Bucureşti, este într-o stare destul de gravă, sperăm să ajungem la o concluzie şi să înaintăm dosarul procurorilor”, spune Adrian Bozdog, inspectorul şef al ITM Hunedoara.

Inspectorii de muncă ştiu că în minele din Valea Jiului condiţiile de muncă sunt grele: „Ultimul control pe linie de securitate/sănătate în muncă, a fost finalizat în data de 29 septembrie şi condiţiile minimale de securitate/sănătate în muncă erau îndeplinite. Nu spun că nu au fost deficienţe, au fost şi deficienţe pe care colegii mei, de la penultimul control, le-au verificat la acest ultim control şi toate măsurile trasate de ITM au fost îndeplinite. Dacă nu ar fi fost îndeplinite condiţiile minimale de sănătate/securitate în muncă, ITM Hunedoara, vă spun foarte sincer, ar fi dispus închiderea locurilor de muncă acolo unde deficienţele ar fi mari. Aceste deficienţe se referă la stâlpii de susţinere, dar nu sunt probleme care să pună în pericol 100% viaţa şi sănătatea lucrătorilor. De exemplu, monografia de armare spunea că sunt necesari trei stâlpi, ei aveau cinci stâlpi. Condiţiile erau îndeplinite, dar sunt deficienţe pe neasigurarea materialelor necesare”, explică inspectorul şef ITM Hunedoara.

Accidentul de la Mina Lupeni a avut loc joi, chiar înainte de ora 14:00, într-un front de lucru relativ nou. Autorităţile spun că erau 11 mineri în acea zonă când au început să se prăbuşească grinzile. „Au cedat nişte grinzi şi s-a produs un efect de domino şi o prăbuşire a tavanului cu cărbune peste minerii aflaţi acolo pe o distanţă de circa 25 de metri. Cauzele exacte ale prăbuşirii nu se cunosc ele sunt analizate de către ITM, un reprezentant de la Bucureşti a ajuns aseară în zonă şi împreună cu INSEMEXul vor analiza toate datele pe care le regăsesc la faţa locului. În zonă erau 11 mineri, iar după momentul surpării, s-au regăsit opt, s-au numărat, au constatat că trei lipsesc, iar unul dintre cei opt care avea nişte contuzii pe spate şi pe faţă a ieşit la suprafaţă şi a fost consultat la Spitalul din Lupeni, s-a constatat că este în afara oricărui pericol. Ceilalţi şapte au rămas lângă ortacii lor, să ajute la salvarea colegilor”, povesteşte subprefectul Dorel Bretean, care a plecat la Lupeni, după ce instituţia a fost alertată de către ITM că în Valea Jiului este accident de muncă.

„Practic, oamenii de acolo, curăţau cu lopeţile galeria pentru a muta utilajul de transportat. A cedat o grindă, chiar pe mijlocul galeriei, cred că au căzut cele de la numărul 27 până la 57. Oamenii au fugit, când s-au regrupat au văzut că lipsesc trei dintre ei şi unul dintre minerii tineri era lovit. Au anunţat printr-un telefon ce s-a întâmplat şi au trimis rănitul la suprafaţă. Au rămas să-şi caute colegii şi să-i ajute pe salvatori, primii au intrat pe la ora 15:00. Din fericire, existau curenţi de aer, aşa că nu au avut nevoie de măşti sau staţii portabile de oxigen, lucruri care ar fi îngreunat şi mai mult munca salvatorilor. Oricum a fost extrem de dificil, pentru că aici condiţiile din subteran nu au permis iniţial decât munca a câte doi-trei salvatori şi se înaintate cu un metru în trei ore”, povesteşte subprefectul.

S-a convocat Comitetul tehnic pentru situaţii de urgenţă, iar în zonă au ajuns şi cei de la ISU: „Joi, în jurul orei 16, s-a dat alarma la ISU Hunedoara, au fost deplasate de urgenţă la gura Minei Lupeni o ambulanţă de terapie intensivă tipC, o autospecială de transport victime multiple şi o ambulanţă tip B2, de terapie intensivă, cu medic. Ne-am mobilizat după ce am aflat că 11 mineri au fost surprinşi de o surpare de teren şi că trei dintre aceştia se află blocaţi în subteran, la aproximativ 400 de metri sub pământ. În această situaţie aproape 30 de salvatori minieri au intervenit şi practic, după 15 ore eforturi intense în subteran, au fost scoşi cei trei mineri. Din păcate, unul dintre aceştia, de 39 de ani, nu a supravieţuit în urma compresiilor foarte puternice exercitate de masa de pământ asupra corpului”, explică maior Anemona Doda, de la ISU Hunedoara.

Majoritatea salvatorilor au acţionat pe partea de galerie pe care se şi evacua cărbunele. „S-a înaintat foarte greu pentru că operaţiunea de salvare a presupus şi evacuarea cărbunelui căzut în galerie, precum şi asigurarea frontului de lucru ca să nu se prăbuşească în continuare. Felicit salvatorii minieri care au lucrat din greu, au făcut un efort deosebit. Până la urmă s-au adunat salvatori de la toate minele din Valea Jiului. Au lucrat în echipe de câte şase-şapte persoane, pe ambele părţi ale surpării”, spune Bretean.

Acesta spune că altă echipă, care a încercat să ajungă pe cealaltă parte, cea pe care se făcea aerajul, a putut înainta metri întregi pe burtă, prin spaţiul strâmt şi au auzit vocile a doi dintre mineri. Pe la ora 18:15 în zonă a ajuns, cu un elicopter cu medic, şi ministrul Energiei Petcu Toma care a preluat conducerea acţiunii. „La un moment dat, cea de-a doua voce a încetat să se mai audă. Salvatorii au lucrat în regim alert conştienţi că timpul contează. Pe la ora 22,30 a fost localizat primul miner, sub un maldăr de dărâmături. Au eliberat mâna, apoi capul omului, care era prins într-o poziţie grea şi era rănit rău. Nu ştia nimic de colegii lui. Când lucrau la degajarea sa, s-a auzit din nou a doua voce. A anunţat că este într-un gol şi un salvator a intrat pe burtă cu lanterna, a zărit piciorul celui de-al treilea miner, care nu dădea semne de viaţă. Au îndepărtat cărbunele şi cel de-al doilea s-a târât singur afară chiar dacă era rănit rău la picior”, explică subprefectul. Noaptea, în jurul orei 1,30, primul miner era salvat şi trimis cu ambulanţa la elicopterul care aştepta pe Stadionul Jiului, elicoper care l-a transportat la Spitalul Floreasca din Bucureşti.

Al doilea miner a fost salvat pe la ora 2:40, a fost consultat şi trimis la Spitalul de Urgenţă din Petroşani. Trupul minerului decedat a fost recuperat la ora 4:30. Duminică ar fi împlinit 40 de ani.

Subprefectul spune că autorităţile vor avea grijă ca familiei îndoliate să i se respecte drepturile şi să i se asigure mijloace financiare: „Transmitem condoleanţe familiei minerului decedat şi însănătoşire grabnică celor răniţi. În urma discuţiilor cu conducerea Complexului Energetic Hunedoara şi cu liderul de sindicat de la Muntele s-a stabilit că există forme de ajutorare: sindicatul se va ocupa de cheltuielile de înmormântare, iar cei de la mină vor asigura tot ce este necesar. În conformitate cu Contractul colectiv de muncă, familia va primi o despăgubire, noi am luat legătura şi cu Agenţia de Plăţi şi Inspecţie Socială, vor face anchetele sociale pentru a le asigura copiilor şcolarizarea şi drepturile de urmaş”.

Laura OANĂ              

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *