Au crescut odată cu festivalul: copiii Dac Fest-ului

„Copiii sunt parte din festival, nu mi-aş putea închipui o ediţie a Dac Fest fără micuţii daci viteji sau frumoasele noastre dăciţe”, spune Angelica Bălos de la Asociaţia Terra Dacica Aeterna, trupa care a gândit şi a dus evenimentul până la a X-a ediţie.

Rebecca, Traian, Cristiana si Daniel Iakob

Alături de Dac Fest, s-au înălţat şi pruncii din 2010 şi, an de an, alţi copii se lasă prinşi de lecţiile vii de istorie antică.

Fraţii Rebecca Ana-Maria şi Eduard-Traian Iakob sunt cei mai cunoscuţi copii ai festivalului.

Părinţii lor, Cristiana şi Daniel sunt, la rândul lor, reenactori.

O familie perfectă de daci căutată de fotografii care ajung la Măgura Uroiului. „Noi ne-am alăturat festivalului de la ediţia din 2015, îmi amintesc că prima fotografie a lui Traian era cu Nunu (Vladimir Brilinsky – n. red.).

 

Le-a plăcut de la început şi acum de-abia aşteptă să se costumeze. Rebecca e preferata fotografilor – deja m-au sunat câţiva să mă întrebe dacă va fi la Măgură. Îi place şi să modeleze lutul, la ţesut şi îi place joaca în tabără. Traian se descurcă deja foarte bine la tras cu arcul, a nimerit un balon cu săgeata de la 30 de metri. În festival, el anunţă cu cornul începerea bătăliei sau retragerea şi este purtătorul de draco lângă comandant”, explică Daniel Iakob.

Foarte cunoscută şi apreciată este şi Mimi Zgăvârdean. Este unul dintre puţinii copiii care a fost la Dac Fest încă de la prima ediţie, iniţial ca spectator, apoi ca reenactor în tabăra dacilor. Acum are 12 ani şi a anunţat deja că va participa şi la Dac Fest 2019.

Mimi Zgăvârdean și Sergiu Praporgescu

Alexia are şapte ani şi poartă „numele de scenă” Diana chiar dacă e dăciţă. Avea doar 10 luni când a participat la primul festival de reconstituire istorică şi atunci a prins chiar ultima ediţie care s-a ţinut la Costeşti, înainte ca locaţia să se mute la Uroi. „A fost încântată din primele momente.

Alexia

Era o dăciţă cu suzetă. A prins microbul ăsta – îi place să tragă cu arcul, să ţese. Încercăm să o educăm altfel, să afle multe lucruri, să îşi iubească istoria. Participăm împreună la Dac Fest 2019”, explică tatăl copilei, Cristian Damiean.

Micuţul Victor Săsărman e la al treilea la Dac Fest: „Nu ar rata aşa ceva!”, spune mama sa, Ştefania, care împreună cu soţul ei sunt unul dintre cele mai cunoscute cupluri din reenacmentul antic. „Deşi e micuţ, Victor a impresionat oamenii la un eveniment din Alba în momentul în care romanii au chemat un dac la luptă şi a ieşit el în faţă.

Victor cu Mihai Săsărman

Este un luptător ca şi copilul lui Marius Barbu. Părinţii lor au avut grijă să îi educe frumos şi, pe măsură ce cresc, să îi deprindă cu tot felul de lucruri”, povesteşte Angelica Bălos.

Darius a avut şansa de a se naşte într-o familie de iubitori de istorie antică. Tatăl lui, arheologul Marius Barbu, „Daos”, nu e doar un luptător aprig, dar şi un meşter priceput care ştie să prelucreze pielea, osul sau fierul şi să le transforme în minunate piese realizate după piese descoperite în săpături sau păstrate în colecţiile Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva.

Adunarea prăzii

„Mulţi membri ai Asociaţiei Terra Dacica Aeterna şi-au adus copiii la festival: Dacian Ferenct a venit cu Ana, Claudia Necula cu Cristiana, Alma Colcea şi-a adus şi ea copiii. Celor mai mulţi copii care vin la Dac Fest le place jocul cu lutul, alţii stau toată ziua la ţesut. Băieţilor le plac armele şi se luptă cu replici de lemn în timp ce alţii învaţă şi participă la jocurile romane”, explică Angelica Bălos: „Copiii reenactorilor devin la rândul lor ghizi pentru alţi copii care vin ca şi vizitatori la festival sau la alte manifestări unde suntem invitaţi. Alţi copii văd ce se întâmplă şi vin alături de noi. Îmi amintesc de băiat care ne-a tot dat ocol la „Noaptea muzeelor” până când a îndrăznit, ne-a abordat şi s-a alăturat TDA.”

Dara Adam a ajuns în 2011 la Dac Fest, în braţele părinţilor, şi de atunci vine în fiecare an. În urmă cu trei ani, a cerut Iepuraşului un „arc de daci”, pe care a învăţat să-l folosească, dar vine la Dac Fest şi pentru a vedea reenactori pe care îi îndrăgeşte. Le poveşteşte tuturor prietenilor despre cel mai viteaz dac – Marius, cea mai frumoasă dăciţă – Laura Petresc sau de simpaticul Vlad, unul din şefii romanilor.

Pentru toţi aceşti copii, festivalul este locul unde pot păşi alături de strămoşi. Datorită sprijinului Primăriei Simeria şi al Centrului Cultural de Creaţie al oraşului Simeria, Dac Fest se desfăşoară din 2014 într-o locaţie potrivită pentru joaca micuţilor reenactori. „În 2013, când ediţia de la Costeşti s-a terminat cum s-a terminat, am crezut că vom renunţa. Nu puteam accepta ca, la un eveniment de reconstituire istorică, să se audă manele. Primarul Emil Rîşteiu ne-a fost aproape şi ne-a ajutat să mutăm Dac Fest-ul la Măgura Uroiului. Fără sprijinul lui, al autorităţilor judeţene şi al Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane şi al Direcţiei de Sport şi Tineret, Prefectura nu am fi reuşit să devenim ceea ce suntem acum”, spune Angelica Bălos.

Copiilor le plac cel mai mult momentele în care sunt incluşi în scenariile evenimentelor, când micuţii daci  se lasă fugăriţi de romani sau, după bătălie, când strâng prada de la cei căzuţi pe câmpul de luptă. Dac Fest-ul este un minunat spaţiu de joacă, dar şi un excelent loc unde copiii deprind tot felul de lucruri folositoare de la atelierele antice.

Ascultă, învaţă, meşteresc, socializează. Află cum se munceşte în echipă, cum trebuie respectat şi ascultat un comandant. Sunt lecţii vii nu doar de istorie, ci şi de bună purtare din moment ce sunt înconjuraţi de profesori, universitari, arheologi şi artişti, o lume unde se vorbeşte civilizat, un eveniment unde telefoanele sunt date uitării şi copiii aleargă nestingheriţi. La Dac Fest, copilăria e încurajată să fie frumoasă.

 

Laura OANA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *