Autorităţile au capturat peste 150 de milioane de ţigarete în 2019

Autorităţile române au capturat peste 150 de milioane de ţigarete în 2019, o creştere de peste 40% faţă de anul precedent, potrivit site-ului Stop Contrabanda, care arată că, în aceste condiţii, piaţa neagră din România a coborât pentru prima oară în şase ani sub nivelul de 14%, ceea ce a contribuit la venituri bugetare mai mari din taxarea ţigaretelor.

În cazul British American Tobacco, cea mai mare companie producătoare de ţigarete din România, suma plătită în 2019 a fost mai mare cu 1,1 miliarde de lei faţă de anul precedent.

„Absenţa unor surprize fiscale şi legislative în 2019 şi faptul că autorităţile au făcut eforturi susţinute împotriva contrabandiştilor au adus mai mulţi bani la buget şi mai puţini reţelelor de criminalitate organizată. Este îmbucurător că România începe să se alăture ţărilor de frontieră ale Uniunii Europene care tratează piaţa neagră ca pe o reală ameninţare la adresa securităţii lor. Cu toate acestea, fără o strategie naţională de luptă împotriva traficului ilicit, susţinută printr-un plan integrat de acţiuni ale tuturor structurilor responsabile ale statului, României îi va fi greu să urmeze exemplele de succes ale Poloniei şi Bulgariei, unde piaţa neagră a scăzut sub 10%, respectiv 5%”, a declarat Ileana Dumitru, director Juridic şi Relaţii Publice în cadrul British American Tobacco.

Valoarea totală pe piaţa neagră a ţigaretelor confiscate în anul 2019 de autorităţile române se ridică la peste 71 de milioane de lei, conform datelor publice disponibile pe website-ul www.stopcontrabanda.ro, primul centralizator care oferă în timp real situaţia capturilor de ţigarete din România.

„Poliţia de Frontieră depune eforturi susţinute pentru contracararea contrabandei cu ţigări, demers ce constituie o prioritate permanentă pentru instituţia noastră. În acest sens am întărit parteneriatele cu autorităţile de aplicare a legii de pe plan intern şi din ţările vecine, la nivelul Poliţiei de Frontieră Române fiind confiscate în primele 11 luni ale anului trecut 4.406.034 pachete de ţigări (88.120.680 ţigarete). Vom continua perfecţionarea profesională, precum şi colaborarea interinstituţională, în vederea limitării acestui fenomen care prejudiciază statele Uniunii Europene cu sume considerabile anual”, a declarat şeful Poliţiei de Frontieră, chestor general de poliţie Ioan Buda.

Datele despre evoluţia capturilor de ţigarete de pe teritoriul României pot fi consultate în timp real pe platforma Stop Contrabanda, o iniţiativă British American Tobacco care are scopul de a veni în sprijinul autorităţilor prin centralizarea capturilor din întreaga ţară, dar şi de a informa consumatorii cu privire la efectele contrabandei cu ţigări asupra societăţii. Campania este desfăşurată în parteneriat cu Poliţia Română, Poliţia de Frontieră Română, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) şi Direcţia Generală a Vămilor.

Ţigările contrafăcute, fabricate clandestin în ţările vecine

”Încă de la aderarea României la Uniunea Europeană a existat un proces constant de integrare a ţării noastre în sistemul şi strategia europeană de combatere a traficului ilicit de mărfuri. Ne-am asumat această obligaţie conştienţi fiind de două aspecte care responsabilizează România în această postură: pe de o parte, faptul că ţara noastră are a doua cea mai mare suprafaţă de frontieră terestră externă, iar pe de altă parte poziţia geostrategică a ţării”, a declarat un reprezentant al Inspectoratului General al Poliţiei Române.

Potrivit acestuia, de multe ori, ţigările contrafăcute destinate pieţei româneşti sunt fabricate clandestin în ţările vecine şi trecute în mod fraudulos peste graniţă.

„Acest fenomen se realizează şi în sens invers. Pentru acest lucru, ofiţerii Poliţiei Române au un rol activ în ceea ce priveşte cooperarea internaţională pe linia traficului cu produse de contrabandă şi au desfăşurat o serie întreagă de acţiuni comune în parteneriat cu omologii din ţările U.E. pentru reducerea capacităţii grupărilor de crimă organizată şi a infractorilor profilaţi în frauda la regimul accizelor, la nivelul U.E. au fost stabilite politici şi strategii care continuă lupta în acest domeniu”, a declarat un reprezentant al Inspectoratului General al Poliţiei Române.

România are cel mai ridicat nivel al contrabandei cu ţigarete din Europa de Est. România are 2.000 de km de graniţă cu ţări non-UE, în care preţul tutunului poate fi de până la şase ori mai mic.

Traficul ilicit de ţigări prejudiciază anual statul român cu peste 650 milioane de euro (aproximativ 3 miliarde de lei). Fiecare container de ţigări ilegale înseamnă 1 milion de euro profit pentru reţelele de contrabandă. Date ale Interpol arată că traficul ilicit de ţigări este un catalizator pentru traficul de droguri, arme, persoane şi chiar activităţi teroriste.

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *