Bibliotecarul hunedorean Avram Iancu a înotat 2.000 de kilometri în Dunăre

Bibliotecarul hunedorean care a pornit în 20 iunie într-o călătorie inedită, aceea de a traversa Dunărea înot de la izvoare şi până la vărsarea în Marea Neagră fără costum de protecţie, a intrat marţi în ţară, pe la Moldova Nouă, fiind întâmpinat de sute de oameni. Avram Iancu este cunoscut pentru performanţa de a traversa înot Canalul Mânecii, bibliotecarul hunedorean spunând că l-a inspirat în această provocare romanul ”Pilotul de pe Dunăre” a lui Jules Verne.

Marţi după-amiază, Avram Iancu a fost întâmpinat de sute de persoane la Moldova Nouă, unde şi-a făcut oficial intrarea în ţară, după ce a străbătut înot nouă ţări şi patru capitale europene, cea de-a zecea ţară, România, urmând să o străbată în zilele următoare.

Avram Iancu a explicat,pe pagina sa de Facebook, că nu a putut intra în ţară pe la Baziaş, aşa cum se întâmplă în cazul fluviului, deoarece este ilegal.

”Nu voi putea atinge pământul românesc în dreptul localităţii Baziaş deoarece este ILEGAL! Trebuie să fac ieşirea din Serbia la vama de la Veliko Gradistea, care este la vreo 10 kilometri în aval de Baziaş, pe partea dreaptă. Doar după ce fac ieşirea din Serbia am voie să ating pământul patriei mamă, în dreptul localităţii Moldova Nouă, unde voi şi face intrarea oficială în ţară, prin intermediul vămii de acolo”, a scris Avram Iancu pe Facebook.

Avram Iancu a fost întâmpinat la Moldova Nouă de sute de oameni, printre care şi primarul localităţii, Adrian Torma.

”Întâi de toate vreau să încep cu mulţumiri, mulţumiri lui Dumnezeu (…) Este o tentativă de a realiza o premieră mondială, o premieră mondială pentru noi, românii. Vă mulţumesc că aţi venit în număr atât de mare să îmi faceţi această primire călduroasă. Nu este doar proiectul meu, este un proiect românesc care se vrea a evidenţia România la nivel internaţional. Şi mă bucur că presa din toate ţările a vorbit frumos despre România.  În calitate de bibliotecar, vreau să îndemn generaţia tânără să-şi orienteze privirile spre lectură, pentru că este foarte importantă. (…) Îmi doresc să duc până la capăt această tentativă, deja prezenta dumneavoastra in numar mare m-a incarcat energetic pentru urmatoarea mie de kilometri. La Moldova Nouă încep o etapă nouă, încă o mie de kilometri”, a declarat Avram Iancu la intrarea în ţară.

Startul oficial în această aventură a lui Avram Iancu a fost dat la Donauschingen, în Munţii Pădurea Neagră, din Germania.

Bibliotecarul din Petroşani a pornit în inedita călătorie, aceea de a traversa înot Dunărea de la izvoare până la vărsarea în Marea Neagră, fără nici un fel de costum de protecţie. Aventura a fost inspirată de romanul „Pilotul de pe Dunăre”, al lui Jules Verne, al cărui erou străbate lungimea fluviului în 60 de zile.

Avram Iancu şi-a propus şi el ca pe 20 august să fie la Sulina, dar furtunile pe care a trebuit să le înfrunte în deplasarea sa i-au dat peste cap planurile. Dacă îşi duce însă la bun sfârşit proiectul, el devine primul om care reuşeşte să traverseze cei 2.860 de kilometri ai fluviului fără costum de neopren.

Până acum, Iancu a străbătut circa 2.000 de kilometri, reuşind să parcurgă în unele zile şi peste 50 de kilometri, efortul făcut de el fiind  deosebit.

Alături de Avram Inacu, în încercarea de a străbate fluviul, se află alţi doi înotători, unul din Canada şi altul din Slovenia, care însă poartă costumaţie specială de neopren şi labe de înot.

 news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *