BREAKING NEWS! Nenorocire în zona cetăților dacice! S-a prăbușit unul din versanţii masivului Feţele Albe

Nenorocire în zona cetăţilor dacice! Azi noapte, unul din versanţii din masivul Feţele Albe s-a desprins şi a luat-o la vale. Nu se ştie încă dacă monumentul UNESCO este afectat. Drumul este acoperit cu pământ şi roci aşa că s-a luat decizia închiderii DJ705A, pe tronson remiza Sarmizegetusa. E blocat atât accesul auto, cât şi cel pietonal. Totul s-a întâmplat în această noapte: „S-a auzit un uruit groaznic, groaznic! S-a simţit ca un cutremur, vibra pământul”, povesteşte un localnic.

Monumentele dacice UNESCO în pericol

E nenorocire în zona cetăţilor dacice – au recunoscut şi autorităţile. După două săptămâni de ploi, sunt alunecări de teren fără precedent. Joi noaptea, unul din versanţii din masivul Feţele Albe s-a desprins şi a luat-o la vale. Drumul către Sarmizegetusa Regia s-a acoperit cu sute de metri cubi de pământ şi roci aşa că s-a luat decizia închiderii lui. Practic, autorităţile nici nu ştiu să spună cât de gravă este situaţia pentru că deocamdată tronsonul este complet blocat, atât pentru accesul auto, cât şi cel pietonal. O altă alunecare de teren a afectat chiar incinta sacră din fosta capitală dacică, adică zona templelor dacice.

„E calamitate naturală acolo, putem spune că e dezastru”, a confirmat Mircea Bobora, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara. În zonă sunt trimise echipe care încearcă să elibereze drumul, dar cantitatea de aluviuni este uriaşă. De fapt, la Consiliul Judeţean (CJ) nu se ştie exact cât de afectată este zona pentru că accesul e imposibil: „Sunt sute de metri cubi pe care acum încercăm să-i îndepărtăm, apoi mai este alunecarea de teren de pe drumul pavat care a rupt inclusiv parapeţii – o problemă majoră – şi mai există o alunecare de teren în monument la terasa a X-a. La ora actuală ştim că avem cel puţin trei alunecări de teren, nu putem spune cu exactitate decât după deblocarea drumului”, spune Sorin Vasilescu, vicepreşedinte CJ Hunedoara.

Arheologi de la două muzee – Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva şi Muzeul Naţional al Transilvaniei – au plecat în zonă să supravegheze locul şi lucrările. Vor ajunge în zonă şi prof univ dr Gelu Florea, şeful colectivului de cercetare de la Sarmizegetusa Regia, dar şi specialişti de la Institutul Naţional al Patrimoniului. Se caută soluţii: „Am luat legătura cu un profesor universitar de la Facultatea de Construcţii din Timişoara. Acolo unde versantul a alunecat peste drumul pietonal către Regia se impune stabilizarea versantului şi fiindcă are o pantă de 80% în acest moment acolo nu se pot face studii geotehnice. Se impune consolidarea versantului cu plasă de sârmă de o firmă de specialitate care va stabili zona pe care se vor face lucrările. În celelalte zone, obligatoriu şi de urgenţă trebuie întocmite studiile geotehnice pentru a se putea vedea adâncimile planurilor de alunecare, caracteristicile terenului şi doar după se vor putea stabili soluţiile corecte pentru stabilizare”, explică Amelia Andrei, arhitectul şef al judeţului.

Vineri, Consiliul Judeţean care are în administrare fosta capitală dacică, Sarmizegetusa Regia, dar şi drumul de acces a alocat 1,8 milioane de lei pentru reparaţii. „Am trimis de joi două buldozere si două camioane, azi am cerut sporirea numărului de utilaje. O să fie greu pentru că vorbim de sute de metri cubi de aluviuni”, spune Mircea Bobora. Până la eliberarea drumului de acces, atât situl UNESCO, cât şi drumul judeţean, sunt închise. Rămâne de văzut cât de mari sunt distrugerile şi dacă acestea au afectat şi ruinele cetăţilor dacice. Din păcate, vor urma alte ploi, pentru că judeţul a intrat din nou sub incidenţa codului galben.

 

Laura OANĂ

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *