Cabanierii din Straja aduc angajați din zona Moldovei

Piața muncii se confruntă cu o criză acută de lucrători. În Valea Jiului angajatorii sunt nevoiți să aducă lucrători din zona Moldovei, asta în timp ce localnicii se plâng de lipsa locurilor de muncă. Puținii investitori din Valea Jiului nu găsesc forță de muncă. Nici măcar necalificată. Sunt cabanieri din Straja care aduc lucrători din alte zone ale țării pentru că în Valea Jiului nu găsesc forță de muncă. Nu pentru că nu există, ci pentru că oamenii nu vor să muncească. Asta spune Lucian Resmeriță, primarul municipiului Lupeni.

“În Lupeni sunt oameni care nu vor să lucreze. Ni se plâng că nu au locuri de muncă. Am trimis cel puțin 50 de oameni care să lucreze și nu s-a prezentat niciunul la muncă. Vin la Primărie cu idea că primesc ajutor social. Când îi trimit la muncă ei spun că nu se duc să se angajeze, invocând lenea. Totul pleacă de la familie. Nucleul principal al societății este familia. Dacă părinții nu au lucrat niciodată, nici copiii nu vor lucra”,  a declarat Lucian Resmeriță, primarul municipiului Lupeni.

Edilul susține că există numeroase persoane care preferă să trăiască din cerșit, alocația copiilor sau ajutorul social.

“Avem situații în care au venit doi soți la mine și i-am angajat pe amândoi. Le-am găsit locuri de muncă să lucreze. Dacă pui două salarii minime, se adună peste 2000 de lei, dar mulți preferă să trăiască din alocațiile copiilor sau să trăiască din cerșit sau din munca zilieră. E bine că se câștigă bani și din fructele de pădure, dar ar trebui să fie făcută sub o formă organizată. Marea parte a acestor oameni nu vor să se integreze. Ei nu au nici studii, în anumite domenii. Au două-trei-cinci clase. Noi vom aloca bani pentru calificarea acestor oameni. Dar, momentan e greu să le găsim de lucru”,  a mai spus sursa citată.

În plus, nici cabanierii din Straja nu găsesc oameni care să lucreze. Pentru a-și completa personalul apelează la forța de muncă din zonele îndepărtate ale țării.

“În Straja avem 260 de cabane. Mulți ditre proprietari se duc în alte zone ale țării să caute forță de muncă. 50 de cabanieri se duc și aduc muncitori din Moldova sau alte zone ale țării, pe care îi plătesc foarte bine. Și aici nu găsim”, a mai subliniat primarul din Lupeni.

 

Monika BACIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *