Cad copaci peste monumente

Zilele trecute, două ONG –uri, asociația “Agent Green” și fundația „Dacica”, semnalau că pe situl UNESCO de la Sarmizegetusa Regia, au avut loc tăieri de copaci care au afectat monumentele. ”Tăierile s-au făcut sub pretextul protejării sitului, dar s-au soldat cu distrugeri ale acestuia. Au urcat cu utilajele mari până la acropola cetății și în zona sacră. Au răvășit adânc solul, deși știau că stratul arheologic se află la doar câțiva centimetri adâncime. Arborii doborâți peste fortificația cetății au afectat porțiuni din zidul antic. Au trecut cu TAF-ul peste plintele unui templu. E vorba de distrugeri care se sancționează conform legii”.

Administrația sitului UNESCO, contrazice integral afirmațiile activiștilor și în cadrul unei conferințe de presă, organizată la fața locului, a oferit, ieri, explicațiile necesare, explicații ce lămuresc situația dificilă a monumentului istoric.

Lucrare cu dichis

Aflăm că în acest moment sunt 103 arbori marcați și că din aceștia sau tăiat 80, în diferite locuri ale sitului. Exploatarea s-a încheiat în 8 februarie. Parchetul a fost instituit în februarie 2017, s-a scos la licitație exploatarea de către Ocolul Silvic Grădiște de 2 ori, dar nu s-a prezentat nimeni și asta din cauza condițiilor speciale de aici. S-a apelat apoi la atribuire directă către Direcția Silvică Hunedoara care are o echipă de prestatori în localitatea Dobra. Și această echipă a refuzat lucrarea neavând utilajele necesare. În final a fost găsită o firmă de către Ocolul Silvic Orăștie, instituție care este și beneficiarul masei lemnoase extrase. Aceștia au lucrat aici în perioada 22 ianuarie 2018 pană în 8 februarie a aceluiași an.

Cum s-a procedat?

Ministerul Culturii a dat un aviz prin care s-a constituit un grup de lucru format din mai multe persoane, din mai multe instituții  ale statului, cu rolul de a supraveghea aceste tăieri. În urma ieșirii în teren, au fost marcați cu x, copacii care pun probleme cu riscul să cadă peste monumente și cu bulină, cei care se pot tăia fără a crea pericole asupra vestigiilor. La Turnul Pentagonal unde sunt 8  și la Baia Romană unde sunt 17 arbori în picioare, aceștia nu au primit undă verde pentru a fi tăiați, deoarece prezintă un real pericol pentru cele 2 obiective. De-a lungul timpului au căzut cam 20 de arbori care au rămas la fața locului, au fost marcați ulterior și apoi au fost extrași o dată cu ceilalți. Administrația consideră că etapele necesare au fost respectate, de la obținerea avizelor, de la marcare până la finalizare, când s-a transportat ultima sarcină de lemne totul a fost perfect legal.

De ce a fost nevoie de curățare

Ce s-ar fi întâmplat dacă nu se făcea curățarea ne-a spus Gelu Florea, profesor universitar de la Universitatea Babes Bolyai din Cluj – Napoca și coordonator științific al cercetărilor arheologice de la Sarmizegetusa Regia. Activitatea de curățare a sitului a fost solicitată de către Consiliul Județean Hunedoara. Pentru aceasta, s-a creat un colectiv de supraveghere arheologică formată din cercetători științifici de la Muzeul Civilizației Dacice și Romane și de la muzeul din Cluj și care au obținut toate autorizațiile necesare. De mulți ani s-a constatat că asemenea copaci cad și distrug monumentele. Arheologii sunt chemați să constate și fac o minută prin care semnalează autorităților situațiile existente  prin care sunt puse în pericol nu numai monumentele dar și viața personalului. Un copac ajunge și la 10 tone greutate. Ba mai mult, sunt puse în pericol și viețile turiștilor.

Controverse asupra modului în care s-a făcut curățarea

Activiști de la asociația “Agent Green și cei de la fundația “Dacica” au semnalat, în spațiul public, că situl arheologic a fost devastat în timpul tăierilor arborilor. Ba mai mult, aceștia susțin, că s-a lucrat cu utilaje mari care în timpul transportului arborilor tăiați ar fi afectat unele monumente. Taf-ul cu care s-a lucrat,  pe un sol moale, a lasat urme și a afectat unele monumente istorice susțin cel de la Agent Green. Administrația, prin vocea domnului Vladimir Brilinsky, confirmă că s-a lucrat cu utilaje, dar nu au fost afectate monumentele. De asemenea, reprezentanții comisiei de supraveghere, prin arheologul Cătălin Cristescu, afirmă  că atunci când pământul a fost moale lucrările s-au oprit și s-a intrat cu utilajul în sit doar în zilele când solul era înghețat. Curățarea are loc și pentru ca arheologii să poată face săpături. Anul trecut s-a săpat din 1 August până în 20 Octombrie și s-a acoperit o suprafață destul de mare pentru că au fost fonduri. Oricum arheologii își planifică cercetările și ocolesc copacii, nu comandă să se taie copacii pentru a-și extinde săpăturile.

Problema nu este rezolvată

Se fac demersuri pentru a scoate cele 18,3 hectare de teren împădurit, de pe sit, din fondul forestier și trecerea lor la administrația monumentului, dar aceasta nu înseamnă în nici un caz intenția de defrișare, ci o formă simplificată, prin care în viitor, vor fi tăiați arbori cu potențial de pericol. Vladimir Brilinsky, specifică că defrișarea  înseamnă tăierea unei păduri pentru ca terenul să aibe apoi altă destinație: agricultură, construcții, ceea ce nu este cazul la situl arheologic Sarmizegetusa Regia. Pe cele 18,3 hectare se află aproximativ  25.000 – 30.000 arbori, dintre aceștia 60 fiind tăiați, alți 20 fiind căzuți și au trebuit să fie doar înlăturați. Această primă campanie de curățare, prin tăiere, a copacilor bolnavi sau îmbătrâniți, nu rezolvă în viitor pericolul cu care se pot confrunta turiștii sau arheologii. Campania de curățare va continua și în viitor  ținând cont de constatările pe care le vor face specialiști.

Ultima constatare a fost făcută în noiembrie anul trecut, când un arbore căzut a distrus o bucată din Zidul de Incintă. Sunt distrugeri care se repară greu, și la fiecare intervenție este nevoie de aprobarea Ministerului Culturii, fiind vorba aici de un sit UNESCO.

 

Mircea GOIAN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *