Care este importanța CEH în sistemul energetic național?

Termocentralele hunedorene contribuie cu puțin peste 1% la sistemul energetic național (SEN). La nivel declarativ, CEH contribuie cu 5% la menținerea în funcțiune a Sistemului Energetic Național. Practic, documentele celor din minister sunt contrazise de realitate. Termocentralele Paroșeni și Mintia au contribuit doar cu 1,6 procente la producția de energie, în perioada de vârf din acest an.

Cele două termocentrale beneficiază de un ajutor pentru a contribui la SEN. Potrivit e-nergia.ro, cele două termocentrale au produs, în momentele în care România a importat masiv energie, doar 1,6% din producţia naţională. Au produs, în primele 20 de zile din an, la o putere orară de 120 MW, deşi puterea orară pe care o putea solicita, prin lege, Dispeceratul Energetic Naţional, era de 400 MW.

 „În perioada 1 ianuarie 2019 – 20 ianuarie 2019, CTE Mintia a funcţionat cu puteri medii zilnice între 53 MW şi 168 MW, iar CET Paroşeni cu puteri medii zilnice între 0 MW şi 121 MW. În perioada 1 ianuarie 2019 – 20 ianuarie 2019, cantitatea de energie produsă de CTE Mintia a fost de 47.880 MWh, iar cea produsă de CET Paroseni a fost de 9.281 MWh. La nivelul SEN, energia produsă în primele 20 de zile de către CE Hunedoara a fost de 57.161 MWh, asigurând în acest fel 1,6 % din total producţie”, a transmis DEN (nr – Departamentul Energetic Naţional, aflat în subordinea Transelectrica), potrivit e-nergia.ro.

Producția de energie a celor două termocentrale a fost mult mai mică decât puterea instalată și necesarul minim pe care trebuie să îl asigure, respectiv 400 de MW, potrivit hotărârii de Guvern emise anul trecut.

Complexul Energetic Hunedoara trebuie să asigure serviciile de sistem până în anul 2020.

 

Colaborator

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *