Propunerea legislativă a senatoarei Carmen Hărău – punte sufletească între părinții plecați la muncă în străinătate și copiii lor rămași în țară

Carmen Hărău, senator PNL de județul Hunedoara, vrea să facă o punte sufletească între părinții care sunt plecați în străinătate și copiii lor rămași în țară. Senatorul a depus un proiect de lege prin care propune ca statul să deconteze cheltuielile de transport ale unui părinte pentru a putea veni acasă trimestrial pentru a-și vedea copiii.

Traume trăite de copii

Copiii rămași acasă, în timp ce părinții lor sunt plecați în străinătate în căutarea unui trai mai bun, trăiesc adevărate drame. De cele mai multe ori, cei mici își interiorizează trăirile, iar despărțirea de părinți se reflectă în rezultatele școlare.

“Plecarea părinților peste hotare a modificat mult sfera relațională a copiilor, determinând schimbări importante în volumul și calitatea comunicării. În majoritatea cazurilor, relațiile copiilor cu părinții plecați se răcesc în timp, această caracteristică menținându-se chiar și după revenirea părinților. Relațiile copiilor cu îngrijitorii nu sunt suficient de apropiate. De multe ori, aceștia nu reușesc să răspundă necesităților copiilor de suport moral, din cauza vârstei înaitate și a stilului de comunicare. Copiii rămași fără îngrijirea părinților preferă comunicare în grupuri mici de semeni, de obicei, având aceeași experiență  de despărțire de părinți. Ei sunt preocupați de găsirea unor persoane de încredere, cu care ar putea discuta diverse lucruri care îi interesează, inclusiv subiecte intime. După plecarea părinților, activitatea școlară a copiilor suferă schimbări”, arată senatorul PNL, Carmen Eleonora Hărău în proiectul de lege depus la Senat.

Aproape 100.000 de mii de copii trăiesc departe de părinții lor. Potrivit senatorului PNL, Carmen Eleonora Hărău, zeci de mii de copii au ambii părinți plecați peste hotare.

“În România avem în acest moment un număr total de 97.645 copii ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate, conform unui răspuns primit de la Ministerul Muncii și Justiției Sociale, la o întrebare pe care am adresat-o în Ședința Plenului Senatului României din data de 27.03.2017. Dintre aceștia, 19.650 sunt copii rămași acasă care provin din familii în care ambii părinți sunt plecați la muncă în străinătate, 64.642 copii rămași acasă care provin din familii în care un părinte este plecat la muncă în străinătate și 13.353 copii rămași acasă care provin din familii în care părintele unic susținător este plecat la muncă în străinătate”, mai arată senatorul.

Banii nu suplinesc dragostea părintească

În decursul a 9 ani, românii plecați la muncă în străinătate au trimis în țară zeci de milioane de euro. Suma este aproape egală cu cea a investițiilor străine în România. Numai că banii nu pot ține loc de dragostea părintească.

“În legătură cu românii plecați la muncă în străinătate am adresat o întrebare în aceeași ședință și Guvernatorului Băncii Naționale a României, domnul Mugur Isărescu, prin care am solicitat să fiu informată cu privire la banii trimiși în țară de românii plecați la muncă în străinătate în perioada 2006-2015, precum și cuantumul investițiilor străine în țară în aceeași perioadă de timp. Prin răspunsul transmis de BNR am fost informată că totalul remiterilor bănești ale românilor plecați la muncă în străinătate este de 37.843 milioane lei în perioada 2006-2015. Comparativ, totalul investițiilor străine în România în aceeași perioadă de timp, a fost de 43.413 milioane de euro. Deci în concluzie, românii plecați la muncă în străinătate au adus bani în țară aproape de valoarea totală a investițiilor străine”, mai menționează senatorul Carmen Eleonora Hărău.

Astfel, senatorul consideră că statul român ar trebui să sprijine aceste familii. În acest sens, Carmen Eleonora Hărău propune ca statul român să vină în sprijinul acestor familii.

“În această situație, dacă investitorilor străini le asigurăm tot felul de facilități, consider că putem să îi sprijinim și pe părinții plecați la muncă în străinătate să vină să își vadă copiii, trimestrial, rezolvând în primul rând problemele afective ale copiilor și implicit ale viitorului societății noastre. Astfel, propun ca unui singur părinte să i se deconteze cheltuielile unui transport dus-întors în țară, trimestrial, pentru a-și vedea copilul/copiii, dar nu mai mult de jumătate din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată din acel an. Sumele necesare se vor plăti de la bugetul de stat prin bugetele unităților administrativ-teritoriale de domiciliu”, notează Carmen Hărău, în proiectul de lege.

Circa 4 milioane de români sunt plecați la muncă în străinătate.

 

Monika BACIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *