Ce este cancerul de sân?

Cancerul de sân este o tumoră malignă care se formează în țesuturile sânului, frecvent în ducte (tuburile care transportă laptele către mamelon) sau în lobuli (glandele care produc laptele).

Apare atât la femei, cât și la bărbați, la aceștia, destul de rar-din fericire. La bărbați apare în procent de 1% din totalul cancerelor care apar la bărbat.

Este forma de tumoare malignă cea mai frecventă la femei și principala cauză de deces prin cancer la femei, în Europa. Se estimează că una din 9 femei  vor dezvolta cancer de sân, estimările variind de la o țară la alta. În 2008, 332.000 de cazuri de cancer de sân la femei au fost diagnosticate!

Este mai frecvent la femeile în vârstă, însă un caz din patru apare la femei sub 50 de ani.

Mai puțin de 5 % din cancerele de sân apar la femei sub 35 ani.

Metodele de diagnosticare cu aparate performante (ecografe, mamografe, RMN-URI), fac diagnosticul posibil cât mai devreme, ceea ce cresc șansele vindecării totale, pentru acele tipuri de tumori descoperite în fazele incipiente.

Cancerul de sân nu are o etiologie pe deplin lămurită, au fost identificați anumiți factori de risc care pot să crească șansele apariției cancerului, însă acesta sau aceștia nu sunt suficienți pentru a provoca singuri boala. S-a observat că aproximativ 80% din femeile care dezvoltă cancer de sân nu au factori de risc determinanți!

Factorii de risc frecvent întâlniți sunt :

  • istoric familial de cancer de sân, biopsia de sân, pubertatea precoce (menarha sub 11 ani), menopauza peste 55 ani, vârsta crescută, factori geografici și mutații genetice(prezența genei  BRCA 1 sau BRCA 2). Factorii de risc determinanți pentru cancerul de sân includ factori reproductivi cum ar fi absența sarcinilor, prima sarcină după 30 de ani și expunerea la radiații – terapii radioactive pentru tumori, în special la adolescență.

Sânul este supus acțiunii mai multor hormoni, cel care are efect de stimulare a apariției  acestei tumori, este hormonul estrogen. Deci, cu puține excepții, factorii de risc pentru apariția cancerului de sân, sunt legați de acest hormon.

  • Vârsta – cu cât avansăm mai mult în vârstă, riscul apariției cancerului crește
  • Genele – gene anormale moștenite de la mama și/sau tată, cresc riscul apariției cancerului de sân, în proporție de 10%

Istoricul familial de cancer de sân și anume, prezența la rudele de gradul întâi  (mamă, soră, fiică, frate, soră) a cancerului de sân, mai ales dacă apare sub 45 de ani la aceștia, crește riscul apriției cancerului la descendenți. Genele implicate în apariția cancerului de sân sunt -BRCA 1 și BRCA 2. Riscul unei persoane purtătoare de gena BRCA 1  este de 80%, cu risc de 80% pentru a fi bilateral. Prin teste de laborator, se poate testa această posibilă stare de portaj de gene. Din păcate, costul este destul de mare și nu este decontat de CJAS.

Prezența unui cancer de sân în antecedente, crește riscul apariției cancerului de sân la sânul contralateral. De asemenea, prezența cancerului ovarian, crește riscul apariției unui cancer de sân.

  • Expunerea la estrogen și progesteron. Femeile la care menarha a debutat înainte de 12 ani și cu menopauză după 55 ani, au risc mai mare de a face cancer de sân.
  • Femeile care nu au născut sau au avut prima sarcină după 3o de ani, sunt la risc pentru cancerul de sân.
  • Prezența unor afecțiuni benigne la nivelul sânului (hiperplazii), crește riscul transformării acestora în tumori maligne.
  • Consumul de contraceptive orale, mai ales înainte de prima sarcină, crește riscul apariției cancerului de sân. Folosirea de contraceptive orale pentru perioade de timp crescute (peste 9-10 ani), fără pauză, pot să dezvolte cancer de sân.
  • Folosirea estrogenilor după menopauză, pe durată lungă , fără a evaluarea riscurilor, poate duce la astfel de tumori.
  • Radioterapia sânului în copilărie sau adolescență, crește riscul apariției cancerului de sân.
  • Obezitatea și suprapoderea , în special după menopauză, cresc  riscul apariției cancerului de sân. Obezitatea este o boală gravă care face victime atât în rândul tinerilor cât și al vârstnicilor și generează  multe afecțiuni (HTA, CARDIOPATIE ISCHEMICĂ, DIABET ZAHARAT ) și peste 8 tipuri de cancer cu localizări diferite.
  • Consumul de alcool și fumatul, cresc riscul apariției cancerului de sân.

Diagnosticul cancerului de sân

Descoperirea la auto-examinare a unui nodul la sân (dureros sau nu), prezența modificărilor tegumentare la nivelul sânului (piele îngroșată cu aspect de coajă de portocală), echimoze (vănătăi), scurgere de fluide din sân (lichid alb-gălbui sau sanguinolent), ridică suspiciunea existenței unui cancer de sân. Din păcate, multe femei, din pudoare, nu se prezintă la medic în momentul în care decelează astfel de modificări și întârzie diagnosticul și tratamentul care le poate salva viața!

Diagnosticul cancerului de sân, se bazează pe mai multe examinări-examinarea clinică, examinarea radiologică (prin mai multe tipuri de tehnici imagistice) și examinarea histopatologică.

  1. Examinarea clinică, include inspecția și palparea. Cel mai important este să ne examinăm și să ne palpăm noi înșine și să ne prezentăm la medic în cel mai scurt timp, chiar dacă până la urmă se dovedește că a fost –din FERICIRE-doar o leziune benignă. Se știe că multe femei tinere se confruntă cu sindromul premenstrual, generat de excesul de estrogeni din acel moment al ciclului menstrual, ceea ce face ca sânul să fie dureros și cu anumiti noduli . Simptomele dispar după ciclu și reapar la ciclul următor. De asemenea, multe femei tinere, până apare prima sarcină și alăptarea implicită, se confruntă cu mastopatii chistice. Acestea pot beneficia de terapii non-hormonale dar , în primul rând trebuie să își monitorizeze periodic- prin ecografii de sân, aceste formațiuni benigne!
  2. Examinarea ecografică, este foarte importantă,aduce informații prețioase și mai important decât orice, este nedureroasă , nu iradiază și se poate efectua ori de câte ori este nevoie, inclusiv la copii, femei gravide, etc. Se recomandă a se face după primele zile de ciclu menstrual.
  3. Mamografia ,este o tehnică radiologică care completează ecografia (când aceasta decelează leziuni suspecte-tumorale). Se poate efectua în completare, de la caz la caz, RMN (rezonanță magnetică nucleară), mai ales la femeile tinere cu țesut mamar dens,l a femeile cu mutații genice (gena BRCA) și femeile cu implant de silicon.
  4. Examinarea histopatologică –este efectuată după puncția –biopsie, în tumoră. Este metoda care confirmă tipul de tumoare și decide terapia ulterioară.

Ce facem atunci când descoperim la autoexaminare un nodul la sân sau în vecinătatea sânului? Este obligatoriu să ne prezentăm la cel mai apropiat cabinet medical pentru o ecografie de sân!

Ulterior, medicul decide examinările ulterioare! Nu uitați, este mult mai bine să previi decât să tratezi!

 ATENȚIE! Cancerul de sân descoperit în stadii incipiente, poate fi vindecat!

 

 

 Dr. Carollina RADU

 

*Articolul a fost inspirat din:

CANCERUL DE SÂN-GHID PENTRU PACIENTE-Informații bazate pe Ghidurile de Practică Clinică ESMO-2013

Conn`s CURRENT THERAPY-2016

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *