Cercetare cu un buget de sub 1% din PIB

Cercetarea în România se face cu un buget de sub 1% din PIB. Mai exact, potrivit cifrelor publicate de EUROSTAT arată că anul trecut, România a alocat pentru cercetare 0,48% din PIB. Chiar și în aceste condiții, la Universitatea din Petroșani există laboratoare unde profesorii universitari îi îndrumă pe studenții în acest sector, cel al cercetării.

Cercetare în Geologie

Studenții Facultății de Mine, Departamentul Departamentul de Ingineria Mediului și Geologie pot studia rocile, roci care spun o poveste. De altfel, studenții de aici pot afla cum un beril comun poate deveni o piatră semiprețioasă. În laborator sunt sute de exponate, care mai de care mai diversificate.

“În acest laborator avem în jur de 300-400 de exponate iar marea lor majoritate sunt expuse în vitrine, dar sunt și exponate care sunt pentru studiul în laborator. Acest laborator este împărțit în două, o jumătate este cu minerale iar cealaltă jumătate este cu roci. Mineralele și rocile sunt ordonate în vitrine în funcție de clasificarea generală a mineralelor, respectiv a rocilor, de la cele mai simple până la cele mai complexe”,  a spus Mihaela Postolache, șef de lucrări în cadrul Departamentului Departamentul de Ingineria Mediului și Geologie.

De cele mai simple elemente chimice, până la cele mai compuse, toate mineralele sau silicații spun o poveste, formează legături, iar colecția din laboratorul universității Petroșani este impresionantă.

“Cele mai simple minerale sunt acelea care au un singur element chimic cum ar fi aurul, argintul, mercurul iar cele mai complexe minerale sunt silicații care au formule chimice de ordinul a două rânduri de caiet. Când vorbim despre un mineral, vorbim despre un singur element sau obiect, cum ar fi  cuartz-ul, pirita. Când vorbim despre roci, vorbim despre un ansamblu de aceste minerale pentru că fiecare rocă are o formulă. Rocile sunt magmatice, metamorfice și sedimentare. Studenții află clasificările pe fiecare mineral în parte atât cu partea teoretică cât și practică. Fiecare mineral și rocă este studiat individual. În colecția pe care noi o avem cele mai valoroase exponate sunt silicații, dar și un gips adus din Sahara. Mai avem opale și calcedonie. Unul dintre cele mai rare exponate este biriliul care în formă hexagonală”, mai spune sursa citată.

Cele peste 400 de exponate au fost adunate de-a lungul anilor. Totul a pornit în anul 1967.

“Această colecție este din anul 1967, atunci a început, regretatul profesor Ungureanu a fost inițiatorul. Dorința oamenilor și frumusețea acestor minerale i-a îndrumat să doneze și să aducă atât pe studenți, cât și pe noi din practici și din excursile pe care le-am făcut”, ne-a mai povestit Mihaela Postolache.

Cercetare în Inginerie

În cadrul Facultății de Inginerie Mecanică și Electrică funcționează și laboratorul de Inginerie Automată și Automatizări Industriale. Facultatea de Inginerie Mecanică și Electrică face parte integrantă din structura Universității din Petroșani, fiind în ordine cronologică a doua facultate înființată în cadrul acestei instituții de învățământ superior. Pe parcursul anilor, în funcție de oferta de studii, denumirea facultății s-a modificat de mai multe ori de la denumirea iniţială.  Facultatea de Electromecanică Miniera la inființare în 1957 până la forma actuală: Facultatea de Inginerie Mecanică și Electrică din 2003. Aici, se construiesc tot felul de aparate. Toate au aplicabilitate practică.

“Ne situăm în laboratorul de Inginerie Automată și Automatizări Industriale unde studenții de la facultatea de Inginerie Mecanică și Electrică, mai precis studenții de la specializare de automatică și informatică industrială, pot studia în cadrul orelor de laborator diverse aplicații practice care le dezvoltă competențele necesare pentru a putea face față pieței din România şi nu numai. În cadrul laboratorului avem diverse standuri în care ei pot exemplifica cunoştinţele dobândite la curs. 

Avem diverse elemente de execuție electrice unde avem servomotoare de curent continu cu curenți permanenți, mașini pas cu pas, cât și mașini asincroane cu motor în scurt circuit trifazate. Diverse actuatoare utilizate în cazul geamurilor batante, modemuri industriale cât și o mașină cu comandă numerică. Marea majoritate a aplicațiilor fiind realizate cu studenții în cadrul proiectelor de diplomă. Astfel încât se pot regăsi toate echipamentele de automatizare existente. Echipamentele care sunt destinate mediului industrial sunt regăsite în hale industriale, în industria existentă atât în România cât și în străinătate. Ele se găsesc în diverse linii flexibile de automatizări existente în practică. Odată ce studenții sunt familiarizați cu ele le va fi mai ușor în a le întreține și ulterior să le proiecteze și să le aducă diverse îmbunătățiri”, ne spune conf. Univ. dr. ing. Olimpiu Stoicuța.

Cercetarea costă, însă Universitatea din Petroșani a beneficiat și de granturi.

“Sistemele sunt destul de costisitoare dar o parte dintre acestea au fost achiziționate pe baza unui program de dezvoltare dat de către Guvernul României, cum este cazul standului Festo care ajunge la aproximativ 18.000 de euro și în care universitatea are licență pe mediul de programare, iar marea majoritate a echipamentelor care se află pe stand sunt de uz industrial”,  a mai subliniat sursa citată.

Cel puțin 1% din PIB pentru cercetare

Una din componentele de bază ale activităţii academice din cadrul Universităţii din Petroşani este cercetarea ştiinţifică. Universitatea promovează dezvoltarea unui mediu de cercetare, centrat pe progres tehnologic şi inovare, competitiv la nivel naţional şi internaţional, care să consolideze această instituție într-un pol de excelenţă axat pe generarea cunoaşterii şi a transferului tehnologic, cu impact direct asupra creşterii performanţei științifice, a vizibilității și a calităţii serviciilor către mediul economic și social. Totodată sunt promovate principiile corecte ale deontologiei și eticii în cercetarea științifică, pentru formarea, dezvoltarea şi motivarea resursei umane.

„Pe studenți îi atragem cu o serie de specializări care au și laboratoare, specializări care fac parte din prioritățile naționale și europene, anume Calculatoare, Tehnologia informației, Ingineria mediului, Transporturi, Construcții, ECTS. Fiecare specializare a universității poate și are o conotație care să fie legată de prioritățile naționale. Cercetarea nu poate fi realizată fără investiții, așa cum un învățământ de calitate nu poate fi realizat dacă nu se finanțează, dacă nu ne apropiem cât mai mult de acel 6% din PIB pentru învățământ, și la cercetare trebuie să ne apropiem de minim 1% din PIB, în așa fel încât finanțarea să însemne dotarea modernă a laboratoarelor, dotarea modernă a unor centre de cercetare care le avem”, a declarat prof. univ. dr. ing. Radu Sorin Mihai, rectorul Universității din Petroșani.

Prin cercetare ştiinţifică într-o paletă largă de domenii şi prin tematicile interdisciplinare abordate, Universitatea din Petroşani îşi întăreşte rolul pe care îl are ca universitate regională. În judeţul Hunedoara, universitatea reprezintă un pol de cunoaştere şi deschidere către întreaga lume.

 

Monika Baciu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *