Ciclism montan în stațiunile Văii Jiului

Stațiunea montană Straja se reinventează, aceasta devenind atractivă și pe perioada verii. În munte sunt organizate tabere pentru copii, dar există și trasee amenajate pentru bicicliști. Fundatia Noi Orizonturi Lupeni,  alături de sponsorii și partenerii săi, au implementat proiectul “Dezvoltarea turismului activ în  Valea Jiului”, iar acesta prevede amenajarea unor trasee de mountain-bike.

Traseul  Lupilor  este primul traseu de mountain-bike din Stațiunea Straja, realizat în 2016 și reamenajat în 2017. Acesta are o lungime totală de  4 kilometri. Punctul de pornire al traseului se situează în prima curbă mare de pe drumul de coborâre din stațiune, la aproximativ 60 de metri după zona de depozitare a deșeurilor. Intrarea în traseu este marcată cu un indicator de lemn. Ulterior, ruta traseului se distinge după banda de marcaj ce îmbină culorile roșu și alb. Traseul coboară până la intersecția cu drumul de mașini de unde se coboară, tot pe șosea, până la intersecția cu drumul spre gondolă, de unde puteți face cale întoarsă spre stația de îmbarcare.

Traseul  Baloo  este al doilea traseu de mountain-bike din Stațiunea Straja, realizat în vara anului 2017. Acesta face parte din disciplina All Mountain/Enduro, are o lungime totală de 3,2 kilometri, un profil fluid fără obstacole naturale și un grad de dificultate mediu pe toată lungimea lui.

Punctul de pornire al traseului se situează lângă cușca verde a ursului Baloo, mai precis în parcarea din spatele Complexului Montana.

Traseul Baloo șerpuiește la vale pe o potecă de 80 – 100 cm lățime cu contrapante construite natural din pământ de-a lungul telegondolei din stațiune. Traseul îmbină pădurea de fag cu poienile și pârtia de schi până la stația de îmbarcare a gondolei. Ultimii 200 de metri se suprapun cu Traseul Lupilor, unde terenul devine puțin mai dificil.

“Totodată, venind în întâmpinarea dorințelor iubitorilor de ciclism, din luna iulie a început o nouă serie de weekenduri dedicate pasionaților de pedalat la munte. Prin urmare, până la finalul lunii august, gondola din stațiunea Straja va funcționa în fiecare weekend (sâmbătă și duminică, între 09.00 și 16.00), oferind posibilitatea de a beneficia de un abonament special creat pentru cicliști, în valoare de doar 50 lei/zi. Ca o completare firească a unui pachet turistic divers, tot la începutul lunii iulie s-a deschis cel mai interactiv parc de biciclete din țară – Straja Extreme Park. Acesta deține un spatiu special amenajat în stațiune dotat cu singura saltea de landing din Romania. Air Dome-ul imită o adevarată rampă de aterizare ce absoarbe impactului cu suprafața de contact, dar este destul de fermă pentru a ateriza și a te îndeparta de pe ea. În cazul în care saltul nu îți va reuși, BigAirBag Landing îți va proteja căderea pentru a nu te răni”, spune Elena Pârvan.

Între timp, voluntarii fundației lucrează la realizarea unor trasee de ciclism atât în Parâng cât și în Pasul Vâlcan.

 

Monika BACIU

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *