COMUNICAT DE PRESĂ

Societatea BRAI-CATA SRL BUCURESTI SUCURSALA HUNEDOARA, operator autorizat ANRSC pentru activități componente ale serviciului public de salubrizare in zonele 1 Brad, 2 Hațeg si 3 Centru  Hunedoara, este in permanentă preocupare pentru realizarea obiectivelor prevăzute în contractele de delegare a serviciilor de salubrizare.

Prestarea activităților prevăzute în cadrul contractelor de delegare, respectiv COLECTAREA SEPARATĂ ȘI TRANSPORTUL SEPARAT AL DEȘEURILOR MUNICIPALE ȘI AL DEȘEURILOR SIMILARE ZONA BRAD, HATEG SI 3 CENTRU, OPERAREA ȘI ADMINISTRAREA STAȚIILOR DE TRANSFER BRAD HAȚEG SI BRAD, TRANSPORTUL LA DISTANȚĂ AL DEȘEURILOR LA FACILITĂȚILE DE TRATARE/DEPOZITARE, OPERAREA ȘI ADMINISTRAREA STAȚIEI DE SORTARE BRAD se fac conform unor grafice stabilite de comun acord cu autoritatea contractanta Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Sistemul Integrat de Gestionare a Deșeurilor Județul Hunedoara precum si cu unitățile administrativ teritoriale.

De la preluarea contractului, până in prezent, s-au făcut pași importanți pentru implementarea acestor contracte. Reprezentanții BRAI-CATA apreciază dacă toți cetățenii ar manifesta respect, înțelegere și deschidere pentru  colectarea separata a deșeurilor, pentru păstrarea curățeniei la platformele plurifamiliale de colectare a deșeurilor. In prezent sistemul de salubrizare se confruntă cu situații legate de modul in care unii cetățeni si agenți economici înțeleg să se debaraseze de deșeurile municipale generate, precum si de alte deșeuri pentru care operatorul BRAI-CATA nu este responsabil. Operatorul BRAI-CATA apreciază implicarea societății civile și a autorităților locale in implementarea prevederilor legislative in domeniul gestionarii deșeurilor in cadrul acestui proiect important pentru județul Hunedoara, un proiect realizat cu finanțare europeană.

Compania de salubritate solicita autorităților să găsească soluții pentru corectarea derapajelor ce vin dinspre persoane certate cu ordinea și curățenia si sa respecte toate prevederile legale menționate in Legea serviciului de salubrizare a localităților nr. 101/2006, Ordonanța de urgență nr. 74/2018 pentru modificarea și completarea Legii nr. 211/2011 privind regimul deșeurilor, a Legii nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje și a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu, Ordonanța de urgență nr. 50/2019 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu.

În vederea îmbunătățirii comunicării cu clienții si partenerii, societatea și-a creat o pagină personalizată pe Facebook. Aici sunt postate informații și fotografii din localitățile deservite. În perioada următoare societatea BRAI-CATA organizează întâlniri privind modul de organizare a colectării separate a deșeurilor. La aceste întâlniri ne propunem sa participe, pe lângă cetățenii din zonele respective, atât din mediul urban cât și din mediul rural, reprezentanții ai unităților administrativ teritoriale  prin Președinte Consiliu Județean, Administrator Public Consiliu Județean, Primar, Viceprimar responsabil pe mediu- deșeuri, City Manager, Serviciul deșeuri mediu din cadrul primăriei, Asociația de Dezvoltare Intercomunitara de Gestionarea Deșeurilor, Garda Națională De Mediu- Comisariatul Județean Hunedoara, Agenția Județeană de Protecția Mediului Hunedoara, Administrația Fondului pentru Mediu, Prefectura Hunedoara, Direcția de Sănătate Publica Județeană Hunedoara, Autoritatea Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice,  ONG implicat în conștientizarea gestionarii deșeurilor, ceilalți operatori din cadrul Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor SMID, operatorii care prestează activități ale serviciului de salubrizare (altele decât cele prevăzute in SMID: colectarea și transportul deșeurilor provenite din locuințe, generate de activități de reamenajare și reabilitare interioară și/sau exterioară a acestora;  măturatul, spălatul, stropirea și întreținerea căilor publice; colectarea deșeurilor din piețe, cimitire, provenite din parcuri și grădini), colectorii de deșeuri prevăzuți la art 20 lit 8 si 9 din Legea 249 actualizata , OIREP-urile.

Este important ca respectul să se manifeste reciproc și să se țină cont de faptul că, din cele mai vechi timpuri, munca gunoierilor, a fost și rămâne importantă pentru orice comunitate.

BRAI CATA SRL – Din respect pentru resurse! www.braicata.ro