Sondaj. Comunismul, tot mai votat de generația tânără. E normal?

O treime dintre oamenii din generația „milenium” (persoane născute în perioada 1981 – 1996) ar vota în 2020 cu candidați de extremă stângă, arată un sondaj YouGov realizat la cererea Victims of Communism Memorial Foundation, un ONG cu sediul în Washington. Potrivit acestui sondaj, capitalismul a pierdut din popularitate, fiind sprijinit doar de jumătate dintre tinerii generației 1981-1996. Mai mult de o treime dintre aceștia (36 la sută) declară că susțin comunismul, o cifră în creștere față de 2018, când 28 la sută din repondenți dădeau acest răspuns. Și mai interesant este că 22 la sută din tinerii generației ”milenium” sunt de părere că societatea ar fi mai bună dacă ar dispărea ”ideea proprietății private”.

Rezultatele sunt surprinzătoare dat fiind faptul că nu mai departe de acum 30 de ani întreaga lume trăia cu convingerea că experimentul comunist nu a fost ceva bun pentru omenire. Între timp a intervenit ceva. Și nu e vorba aici despre nicio amnezie istorică. E în discuție percepția și experiențele unei generații noi, criza capitalismului și capcana de a privi comunismul ca o rezolvare.

În cazul tinerilor care nu au experimentat pe pielea lor nimic din morbiditățile vieții în comunism, raportarea la acesta se formează funcție de abilitatea lor de a se descurca în capitalism. Format liber în societăți democrate,  singura apăsare a tineretului care votează azi pentru comunism este povara traiului cotidian și grija pentru ziua de mâine. Pentru că nici capitalismul nu a stat pe loc. Ca atâtea alte orânduiri înaintea lui, a acumulat falii de tensiune socială imense prin neglijarea controlului asupra ecartului dintre bogați și săraci, cu efecte devastatoare asupra egalității de șanse la accesarea serviciilor de sănătate, educație, sau chiar la un trai decent. Nu e peste tot la fel de grav, dar peste tot situația s-a degradat în ultimele decenii.

Prin urmare, acum e timingul perfect ca să bombardezi capitalismul cu povești din ”comunismul luminos”. Imaginați-vă acum cât de seducător sună astăzi pentru bolnavii care fac disperați colectă pe Facebook informația că în comunism statul îți plătește în totalitate asistența medicală. Că taxele școlare, cazarea și masa în studenție sunt de asemenea plătite de stat. Ce cântec înnebunitor de sirenă poate fi pentru un șomer de azi când aude că în comunism statul nu numai că îți asigura un loc de muncă, ba mai mult, te și forța să ai unul. Șansa de a primi de la stat o locuință unde să locuiești pe viață cu familia este tot un eveniment nemaivăzut în capitalism!

Toate aceste avantaje ale comunismului par soluții atât de seducătoare la grijile prozaice ale tinerilor de azi încât aceștia trec ”la diverse”  alaiul nefast și sângeros cu care ele au venit întotdeauna la pachet. În CV-ul morbid al comunismului există trecute tragediile umanității din Gulagul și Holodomorul din perioada lui Stalin, Câmpiile Morții ale kmerilor roșii, Marele Salt Înainte și Revoluția Culturală din China, lagărele din Coreea de Nord, sau închisorile în care a fost decimată în chinuri elita românească. Pentru că le vine greu să creadă că așa ceva se mai poate întâmpla, tinerii resping aprioric, cu nepăsare, un fapt istoric cert, anume că oriunde a ajuns la putere, comunismul a instalat regimuri ale terorii îndreptate crunt împotriva drepturilor, libertăților și în ultimă instanță, a vieții propriilor popoare.

Sau poate criza capitalismului taie atât de adânc în carne vie încât 36 la sută din tinerii generației ”milenium” sunt gata să-și predea conștient libertatea și drepturile cetățenești pentru accesul la gamela unui regim ineficient și criminal.

Oricare ar fi răspunsul, un lucru este cert: dacă capitalismul nu găsește în anii imediat următori soluții care să mulțumească masele, lumea se va schimba radical. Din păcate, nu există nici măcar un singur și mic indiciu că se va schimba în bine.

 

Adrian SĂLĂGEAN

Un comentariu la „Sondaj. Comunismul, tot mai votat de generația tânără. E normal?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *