Carmen Hărău: De-a alba-neagra, cu salarizarea bugetarilor – UPDATE

UPDATE: 

După aprige, dar scurte discuții, atât în Camera Deputaților, cât și în camera superioară, astăzi (miercuri, 7 iunie – n.r.) Legea salarizării a fost adoptată, în procedură de urgență, în Parlament cu 198 de voturi ”pentru”, din 312 deputați înscriși ca prezenți. S-au abținut 46 de deputați, s-au împotrivit 26,  iar 42 au ales să nu-și exprime votul.

Opoziția s-a manifestat fragmentat, având opțiuni politice exprimate, pe toată grila, de la vot împotrivă, până la refuzul de a exprima votul.

Reamintim că, în cursul zilei de ieri, Ministrul Muncii și a Justiției Sociale, Olguța Vasilescu, a anunțat că, din lipsa disponibilităților financiare, data de 1 iulie 2017, prevăzută în Programul cu care PSD a câștigat alegerile, ca dată de aplicare a majorărilor salariale pentru medici și profesori, nu va fi respectată. În ce fel această amânare înfluențează creșterile salariale promise a se face până în anul 2022, dincolo de mandatul primit de PSD-ALDE de la electorat, este incert.

Noua dată anunțată pentru demararea programului de creșteri salariale este 1 ianuarie 2018, însă voci cu autoritate în domeniul economic, cum ar fi profesorul Mircea Coșea, ca și reprezentanți ai opoziției spun că există premise ca această lege să nu poată fi aplicată niciodată, fiind nesustenabilă financiar, discriminatorie și inechitabilă din punct de vedere social.

Legea va fi trimisă la promulgare Președintelui Klaus Iohannis.

Nu există, la această oră, poziționări clare ale președinției,  partidelor de opoziție, structurilor asociative sindicale, patronale sau ale aleșilor locali , în sensul contestării legii la Curtea Constituțională, dar acest lucru ar putea interveni.


Astăzi (marți – n.r.), începând cu ora 14:00, după o amânare de 4 ore față de programul inițial anunțat, au reînceput în Comisia de Muncă a Camerei Deputaților dezbaterile pe marginea Legii salarizării bugetarilor. Legea a trecut prin Senat și a ajuns la Camera Deputaților, cameră decizională, la începutul săptămânii trecute.

Ceea ce ar fi trebuit să fie doar o punere de acord a unor mici probleme rămase în discuție săptămâna trecută, a devenit o discuție cu replici dure, partenerii sociali acuzându-i pe deputații din majoritatea PSD-ALDE că au operat modificări care fac din legea salarizării un proiect mult mai prost decât cel rezultat din dezbaterile de la Senat. De altfel, impactul bugetar anunțat de premierul Grindeanu este de  76 miliarde lei, în timp ce ministrul Muncii și Justiției sociale anunțase, într-o primă comunicare publică 32 miliarde lei, iar apoi 43 miliarde lei.

Tot astăzi, din filmul SF al creșterilor salariale promise de către PSD bugetarilor, în campania electorală, a mai rulat  un episod.

După ce data de 1 iulie 2017, anunțată  în campania electorală ca fiind certă pentru creșterea salariilor bugetarilor, a fost schimbată cu data de 1 ianuarie 2018, astăzi,  ministra Olguța Vasilescu anunță suav că în 1 ianuarie 2018 vor fi acordate doar 25% din creșterile salariale bugetare, urmând ca la 1 martie să se acorde diferența de creștere salarială pentru medici și profesori… În ce fel această nouă amânare va afecta eșalonarea creșterii salariale pentru ceilalți bugetari rămâne învăluit în ceață.

 

Eleonora-Carmen HĂRĂU

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *