Concursul „10 cu Felicitări”, lansat de compania BRAI-CATA la liceul „Anghel Saligny” din Simeria, își prezintă rezultatele

Operatorul de salubritate BRAI-CATA prezinta rezultatele primei săptămâni din cadrul concursul „10 cu Felicitări” lansat la Liceul Tehnologic de Transport Feroviar „Anghel Saligny” din Simeria.  În cadrul acestei competiții, elevi din cinci clase au învățat ce înseamnă să colectezi separat deșeurile de hârtie carton. Clasa a V-A este cea care a colectat cele mai multe deșeuri de hârtie-carton  in cadrul campaniei derulata in perioada 6 -13 iunie 2019 si este pregătită sa intre in competiție cu alte clase gimnaziale din unități de învățământ județul Hunedoara  in cursa pentru câștigarea excursie la o societate de reciclare a deșeurilor de hârtie-carton.

Reprezentanții companiei BRAI-CATA SRL BUCURURESTI SUCURSALA HUNEDOARA, operatorul de salubritate din cea mai mare parte a județului HUNEDOARA, au organizat in perioada 6-13 iunie 2019, la Liceul Tehnologic de Transport Feroviar „Anghel Saligny” din Simeria, prima etapa a concursului ”10 cu Felicitări”. In cadrul acestui concurs , prin intermediul unei Ecoinsule Inovative, elevii claselor a V-a A,a V-a a B, a V- a C, a VII- a A si a VII- a D  au colectat selectiv deșeuri de hârtie-carton,  pentru că este important ca cei mici să învețe de la o vârstă fragedă să protejeze mediul înconjurător.

In cadrul campaniei derulate in perioada 6-12 iunie 2019, la școala ce aparține de Liceul Tehnologic de Transport Feroviar „Anghel Saligny” Simeria, elevii din cele 5 clase au colectat selectiv o cantitate de 789 kg deșeuri hârtie-carton. Copiii au fost foarte încântați și nerăbdători să se implice în acest proiect, fapt demonstrat de activitatea zilnica prin care au colectat separat deșeuri de hârtie carton. Deșeurile de hârtie carton au provenit din activitatea generata in cadrul unității de învățământ precum si de la domiciliul copiilor.

Elevii clasei a V-a A sunt cei care au colectat cei mai mare cantitate, respectiv 269 kg ( 35,15% din total cantitate) si au luat o opțiune importanta in cadrul competiției cu alte clase gimnaziale din unități de învățământ județul Hunedoara  in cursa pentru câștigarea excursie la o societate de reciclare a deșeurilor de hârtie-carton.

Clasamentul final pentru prima etapa

Concursul ”10 cu Felicitări” este un program de conștientizare pentru colectarea separată a deșeurilor. În cadrul acestui concurs, în fiecare unitate de învățământ gimnazial din zonele 1 Brad, 2 Hațeg și 3 Centru se  amplasează această Ecoinsulă, timp de o săptămână. Elevii din cinci clase din fiecare unitate de învățământ unde va fi amplasată ecoinsula beneficiaza de această oportunitate de a colecta separat deșeurile de ambalaje, în special cele de hârtie. Fiecare elev va avea un card personalizat cu care va accesa ecoinsula și își va depozita deșeurile de hârtie. La sfârșitul fiecărei săptămâni se face contabilizarea și, după un trimestru, se face un clasament. Clasa care a depozitat cele mai multe deșeuri de hârtie va beneficia de o excursie la o fabrică de reciclare a hârtiei, acolo unde va vedea ce s-a întâmplat cu deșeurile pe care le-a colectat selectiv. Acest program face parte din cadrul campaniei largi de conștientizare pe care compania BRAI –CATA o face în parteneriat cu ASOCIATIA DE DEZVOLTARE INTERCOMUNITARA ”SISTEMUL INTEGRAT DE GESTIONARE A DESEURILOR  JUDETUL HUNEDOARA„. Proiectul se desfășoară începând cu luna iunie 2019, iar pe perioada vacanței ecoinsula va fi la dispoziția comunităților care vor avea evenimente. Urmează ca din toamnă, când începe un nou an școlar, să fie la fiecare unitate de învățământ, acolo unde se poate amplasa această ecoinsulă

Stiati ca?

  • Ambalajele din hartie carton sunt obținute din celuloză, reciclarea lor salvând milioane de copaci anual. Fibra celulozică se deteriorează dupa 4 cicluri de reciclare, deci prin colectare selectivă se poate introduce același material în circuitul economic de 4-5 ori!
  • Ambalajul din carton utilizat pentru lapteși suc este un ambalaj compozit fabricat din hârtie-carton de cea mai bună calitate, conținând folii protectoare din aluminiu și material plastic. Luând în considerare calitatea excepțională a fibrei celulozice din care sunt fabricate aceste ambalaje, colectarea selectivă și reciclarea lor este deosebit de importantă.

HARTIE si CARTON:

  • La tipărirea unui cotidian de mare tiraj se folosesc 3000 metri cubi de lemn, adică 1500 de arbori cu o varsta de 50 ani?
  • Este nevoie de un copac de 15 ani pentru a produce 700 de pungi de hârtie?
  • Fiecare tonă de hârtie reciclată salvează 17 copaci?
  • La reciclare se folosesc mai puţină energie şi apă decât la fabricarea hârtiei din arbori?
  • 1 tonă de hârtie reciclată = 27 kg de noxe mai puţin?

 

S.C BRAI-CATA S.R.L  ”Din Respect pentru resurse!”

office@braicata.ro www.braicata.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *