Copiii de la Clubul Evoluții, aplaudați de spectatorii și militarii care au participat la Serbările Naționale de la Alba Iulia (GALERIE FOTO)

Zi frumoasă de sărbătoare. Copiii munților, din Clubul Evoluții cu Alexandra Marcu, au ales să dea startul Zilei Naționale de 1 Decembrie de pe uriașii de calcar din Ampoița, județul Alba.

Curajoșii exploratori, au urcat în Munții Trascăului și au explorat frumusețile acestor locuri spectaculoase. Poate nu se înregistrau mai mult de 2-3 grade cu plus, dar frigul nu i-a speriat. Odată ajunși în fața a trei stânci albe au uitat de frig şi foame și au dat iama pe iarbă, precum mieluţii de primăvară.

Covorul încă verde, presărat cu minuscule ciupercuțe contrasta cu pajiștea arsă de toamnă în care stejarii destoinici se încăpățânau să renunțe la frunzele arămii, uscate și încovoiate de vremea târzie din an.

Curioșii exploratori mai degrabă au zburdat către pietrele uriașe, care îi atrăgeau ca un magnet. Dan Marcu a descoperit și o intrare în stâncă: ”Intrarea e cam strâmtă, cu rucsacul în spate nu se poate pătrunde!”, analizează el teritoriul.  ”Oare putem să intrăm și noi?”, întreabă Sebi, nerăbdător de aventură, iar Tudor continuă ”…dar unde duce această strâmtoare? Uitați-vă sus, deasupra stâncilor se vede cerul, asta înseamnă că nu poate fi foarte greu de pătruns și oricum piatra nu e foarte mare”, zice Tudor, un băiat care te surprinde cu răspunsurile.

Dan, lipit de stâncă, pătrunde printre pereții înguști în roca imensă și strigă copiilor să-l urmeze. E absolut fenomenal. Câțiva metri am șerpuit prin interiorul steanului de piatră, care se îngusta treptat ca apoi să se vadă celălalt capăt al strâmtorii.

Exploratorii au răscolit în voie toată zona. Am făcut cunoștință cu forme de mamuți preistorici, conturați pe stânca de jos, cu doi ochi și dinți, dispuși într-o formă alungită.

Alexandra adună trupa și le face o surpriză venită la timpul potrivit:  câte un pahar de ceai fierbinte și câte o turtă dulce în forma României colorată în tricolor.

Copiii fericiți, îmbrăcați în frumoasele ii românești, entuziasmați și fluturând drapelul au înconjurat tânăra ambasadoare a turismului românesc. S-au pornit povești culese de prin istoria drapelului și semnificația zilei de 1 Decembrie. S-a vorbit despre sacrificiul înaintașilor şi lupta lor pentru pământul României Mari.

”Veniți români, veniți, la Mecca noastră,/ Veniți, la Alba Iulia-n Ardeal!” După îndemnul din versurile poetului Adrian Păunescu, din poezia ”Bat clopotele reîntregirii”, împreună cu copiii hunedorenilor din Clubul Evoluții cu Adriana Marcu, am luat drumul Marii Uniri, spre Alba Iulia, să asistăm la parada militară.

În acest an, se împlinesc de 101 ani de la Marea Unire dintre Transilvania și România Mare. Membrii Clubului Evoluții şi-au găsit loc pe străzile din Alba Iulia. Lume multă, copii, părinți, bunici, cu toții au venit să asiste  la marele eveniment. Nici bine nu s-au așezat pe marginea drumului că,  într-un glas, cu putere, copiii au intonat Imnul României, inspiraţi de momentul festiv la care asistau. Lumea le-a mulţumit cu aplauze la scenă deschisă. A fost un moment absolut minunat, de patriotism pur. Curioşi, oamenii au vrut să ştie cine sunt micuţii iubitori de ţară? Alexandra a răspuns mândră de ei:  ”Suntem exploratorii Clubului Evoluții de la Deva”.

A început defilarea, avioanele zburau deasupra mulțimii şi zgomotul mulţimii era copleşitor. Cu toate astea, ”Deșteaptă-te Române”  se auzea din nou, cântat din tot sufletul lor de copii. Ofițerii din paradă au întors uimiţi privirea și i-au salutat cu admirație, smulgând zâmbete de pe fețele oamenilor în uniformă.

Copiii sunt sinceri și au spus că își iubesc țara, promițând ca atunci când vor deveni oameni mari să facă cinste neamului românesc.

 

Mirela POPA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *