Cu Cadastrul la cârpit!

Prin „Programul de guvernare 2017-2020”, Guvernul României s-a angajat la măsuri concrete şi pe termene precise, în ceea ce priveşte necesitatea cadastrării proprietăţilor imobiliare din România. Aşadar, PSD și-a  propus ca până în anul 2019 să crească procentul proprietăţilor cadastrate şi înregistrate de la cca. 40% cât se pare că este în prezent, la 80% pentru locuinţe şi la 100% pentru terenuri agricole. În acelaşi sens, este propus şi un program de investiţii în servicii de cadastru în valoare de 913 milioane, din care 313 milioane euro din fonduri externe nerambursabile şi 600 milioane de euro de la bugetul naţional, de stat.

Fondurile europene disponibile în cadrul financiar 2014-2020 nu pot fi deocamdată accesate, din cauza neacreditării autorităţilor naţionale de management (Axa prioritară 11 – „Extinderea geografică a sistemului de înregistrare a proprietăţilor în cadastru şi cartea funciară”) Totuși, prin „Legea bugetului de stat” s-au prevăzut sume importante pentru realizarea acestui program (731 mil. credite bugetare şi peste 1.045 mil. lei credite de angajament),  Prin urmare, s-ar cere limpezite apele tulburi, cel puțin suspecte, în care se scaldă următoarele probleme la care n-am reușit să găsim răspunsuri:

  1. Care este valoarea absolută a terenurilor agricole deja cadastrate la data de 1 ianuarie 2017? Care este valoarea suprafeţelor agricole cadastrate în prima jumătate a anului 2017?

2. Care este procentul de cadastrare pentru terenurile agricole  care se anticipează că se va realiza în acest an, dat  fiind că acest proces este strict legat de acordarea subvenţiilor agricole după data de 1 ianuarie 2018?

Dată fiind precaritatea încasărilor bugetare pentru anul 2017, este posibil ca necesitatea încadrării în deficitul bugetar ESA de 3% din PIB să fi afectat negativ creditele bugetare alocate prin „Legea bugetului de stat pentru anul 2017” pentru „Programul Naţional de Cadastrare şi Carte Funciară”. Vom vedea dacă am anticipat corect, când se va publica rectificarea bugetară. Oricum, pare că s-a strâns șurubul, de-i gata să crape. Așa se face că primarii onești, dedicați intereselor comunității, oamenii în capul cărora se sparg toate bâlbâielile de la centru, atât cele legislative cât și cele din administrație, dau din colț în colț , încercând să  cârpească acțiunea de cadastrare cum pot…

Eleonora-Carmen HĂRĂU

senator PNL de Hunedoara

Un comentariu la „Cu Cadastrul la cârpit!

  • 25 iulie 2017 la 10:40
    Permalink

    Cea mai mare golanie,facuta dupa 1989 in privinta sabotarii economiei nationale,a fost ,promulgarea acestor legi de fond funciar,care au avut o tinta:acapararea de catre politicienii mafioti,a celor mai valoroase terenuri agricole.Marea masa a asa-zisilor proprietari de teren,nu sunt decat o sursa de jecmanire ,de indatorare si saracire, in detrimentul câtorva mafioti raspanditi pe cuprinsul tarii,dar dirijati din Bucuresti. Daca ar fi dat o lege speciala de distrugere a agriculturii,nu le reusea atat de bine.Derbedeii astia,care ne conduc de 27 de ani,trebuiau sa faca intabularile si cartile funciare de la inceput,când proprietarul ,ar fi intrat direct in posesia actelor legale de proprietate si nu acum ! Titlurile de proprietate existente,s-au facut in stil heirupist,tehnicienii cadastru,fiind obligati inca de la aparitia L18/1991 sa faca minimum ,28 de fise de punere in posesie pentru a-si lua salariul.Au fost trimisi in teren cu ruleta si compas,cand in magazii erau teodolite pentru masuratori exacte.De asemenea,fisele de punere in posesie nu erau verificate si se transcria pe titlu orice bazaconie fara minima responsabilitate(erori de suprafete,tarlale,parcele,nume etc.)Ce mai!haos total,o parte din terenuri au intrat in circuitul civil si acum hai sa reparam!Dar crema terenurilor agricole a fost luata de snapani,mafioti si Doamne fereste sa te atingi de ei,ca fuguta la CEDO ca le violezi proprietatea!Aici trebuie DNA începând cu cei de sus care au avut interese obscure,dar cine are curajul sa-i scuture?In fine,sa speram,ca ”n-ar fi rau,ca in tara asta sa fie bine”cum spera si marele Ion Creanga!

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *