Cu cât a prejudiciat Mărginean bugetul Devei

După Raportul Curții de Conturi cu privire la abaterile care au avut loc în timpul mandatului lui Petru Mărginean, au sosit și deciziile finale, după analizarea contestațiilor depuse de acesta. Astfel, decizia cu nr. 100 a Curții de Conturi arată că fostul primar al Devei, Petru Mărginean, este bun de plată. Valoarea totală a prejudiciului se ridică la nu mai puțin de 2.323.994,05 lei, adică peste 23 de miliarde de lei vechi.

Orgoliul lui Mărginean a costat peste 1,6 milioane de lei

În decizia amintită se precizează, negru pe alb, că Petru Mărginean este cel care se face vinovat de abaterile descoperite de inspectorii Curții de Conturi.

Totul, din doar trei contracte. Primul este legat de SC Salubritate SA Deva, firmă căreia Mărginean a refuzat să-i achite facturile. De aici au curs penalități, au urmat procese care au fost câștigate de societatea în cauză și s-a ajuns chiar la executarea silită a conturilor primăriei și la plata unor penalități imense.

”Deși ordonatorul de credite, domnul Petru Mărginean, a fost înștiințat în repetate rânduri atât de către SC Salubritate SA Deva că aceste sume, reprezentând indisponibilizări trebuie achitate, acesta nu a considerat că indisponibilizările trebuie stopate. (…)

Valoarea estimată a abaterii este în cuantum de 1.636.140,41 lei, reprezentând sumele care au fost achitate către Biroul executorului judecătoresc Crețu Ionașc Florin, cu titlu de penalități datorate SC Salubritate SA Deva, cheltuieli de judecată și onorariu executor”, se arată în concluziile finale ale inspectorilor Curții de Conturi.

Scandalul luminițelor: presa a avut dreptate

Același organ de control dă dreptate presei și în scandalul luminițelor de Crăciun. Decizia finală arată că respectivul contract a fost încheiat ilegal, iar valoarea abaterii depășește suma de 608.000 de lei.

”În concluzie, s-a încheiat nelegal contractul de furnizare, având ca obiect ”furnizarea prin închiriere a ornamentelor pentru pavoazarea municipiului Deva”, incluzând montarea/demontarea acestora, întrucât activitatea de montare/demontare ornamente pentru sărbătorile de iarnă face obiectul gestiunii delegate prin concesiune a sistemului de iluminat, potrivit caietului de sarcini aprobat prin HCL nr 129/27.03.2015, activitate concesionată unui operator (SC Electro Stăncălie SRL) iar tarifele de montare/demontare utilizate de SC MK Ilumination SRL Hunedoara nu au fost aprobate prin Consiliul Local (și nu se cunosc) contrar prevederilor legale.

Totodată, s-a constatat că furnizorul MK Ilumination SRL Hunedoara nu a fost licențiat pentru activitățile specifice din cadrul sistemului de iluminat public al localității, de către ANRSC, contrar prevederilor legale.

Valoarea estimată a abaterii este în sumă de 608.653, 64 lei și reprezintă valoarea totală a plăților efectuate în baza contractului nr 43718/16.11.2015, pentru închiriere și montare/demontare, întrucât din contract nu rezultă care este tariful de montare/demontare a acestor ornamente”, se precizează în Decizia nr 100 a Curții de Conturi.

Aproape 80.000 de lei pentru servicii care nu au existat

Un alt contract păgubos este cel legat de o inventariere care nu a existat niciodată. Astfel, Petru Mărginean a dat bani unei firme de casă pentru a face… nimic. Mai exact, 79.200 de lei, după cum au descoperit oficialii Curții de Conturi.

”În anul 2016 au fost efectuate plăți către SC Proadmin Consulting SRL Popești Leordeni, în valoare de 79.200 lei, reprezentând ”servicii de inventariere” în baza contractului de de prestări servicii  nr 4708/09/02/2016, servicii care nu respectă prevederile legale și nu sunt finalizate.

Contractul de servicii astfel încheiat cu o durată de patru luni, nu are prevederi exprese sau anexe, prin care să se stabilească în mod concret gestiunile și natura bunurilor care vor fi inventariate, graficul de execuție pe etape, procedura de inventariere și de recepționare a serviciului, contrar prevederilor legale.

Valoarea estimată a abaterii este în sumă de 79.200 de lei și reprezintă valoarea plăților efectuate în baza contractului nr 15 – 43137 / 11.11.2015, pentru servicii care nu au respectat prevederile contractuale și legale privind inventarierea patrimoniului”, se arată în decizia citată.

Totodată, se mai arată că nerecuperarea prejudiciilor, ca urmare a nedispunerii și neurmăririi de către conducere a măsurilor transmise de Curtea de Conturi, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la trei luni la un an sau cu amendă.

Mai mult, actualul primar al Devei, Ovidiu Moș, are obligația ca, în termen de 10 zile calendaristice de la data primirii deciziei, să prezinte Consiliului Local o copie de pe raportul de audit, după caz, și o copie de pe prezenta decizie. Surse din cadrul Primăriei Deva susțin că actuala decizie a fost înregistrată în data de 18 octombrie, dar nici până la această dată nu a fost pusă la dispoziția consilierilor locali.

 

Anamaria NEDELCOFF

Anamaria Nedelcoff

anamaria.nedelcoff@gmail.com

nedelcoff has 421 posts and counting.See all posts by nedelcoff

Un comentariu la „Cu cât a prejudiciat Mărginean bugetul Devei

  • 30 octombrie 2017 la 18:38
    Permalink

    Bunicel articolul dar as vrea si niste date mai exacte, cum ar fi data la care a avut loc Controlul Curtii de Conturi, cand a venit Raportul, cat este suma exacta a penalitatilor…Apoi ceva nu inteleg ..daca Marginean e bun de plata de ce s-au blocat conturile Primariei si nu s-a pus sechestru pe averea lu Marginean. Atunci nu mai putea candida ca nu avea bani.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *