Cum a ajuns Primăria Predeal să revendice terenurile unei societăți miniere?

Primăria orașului Predeal revendică mai multe terenuri de la Societatea Națională de Închideri Mine Valea Jiului. 1.615 metri pătrați de teren sunt revendicate de la SNIM de către Primăria Predeal. Oficialii administrației locale din județul Brașov au identificat o serie de terenuri care în urmă cu 128 de ani s-au aflat în proprietatea Societății Anonime Română pentru Exploatarea minelor de Cărbuni Petroșani. Mergând pe fir au ajuns la SNIM.

“Dosarul civil nr. 29149/197/2017 are ca obiect constatarea dreptului de proprietate a orașului Predeal în contradictoriu cu SN Închideri Mine Valea Jiului, pentru 5 imobile terenuri din teritoriul administrativ al localității. Nu a fost stabilită valoarea acestora. Conform cărților funciare, proprietar tabular este Societatea Anonimă Română pentru Exploatarea minelor de Cărbuni Petroșani”, arată un răspuns al Primăriei orașului  Predeal.

Autoritățile locale din Predeal au acționat în judecată Societatea Națională de Închideri Mine Valea Jiului și Ministerul de Finanțe într-un dosar care are ca obiect “revendicare imobiliară”.

“La momentul când au căutat să găsească soluție de a intra în posesia acelor terenuri, spun că în 1938 aceste terenuri au fost cumpărate de Societatea Anonimă Română pentru Exploatarea Minelor de Cărbuni Brașov. Ei au intrat pe net, au căutat și singurul indiciu pe care l-au găsit vis-à-vis de minele din Valea Jiului a fost legată de Societatea Națională de Închideri Mine Valea Jiului, pentru că celelalte mine nu apar. Apare Complexul Energetic Hunedoara. Și ei s-au îndreptat împotriva noastră și a Ministerului de Finanțe în ideea de a-și recupera acele terenuri pentru administrația publică locală. Noi le-am explicat despre ce este vorba, că suntem o societate care ne-am înființat în 2012, nu avem nimic în comun cu fostele forme de organizare a minelor din Valea Jiului. Au înțeles și va trebui să le facem o notă în instanță”, au declarat surse din cadrul SNIM Valea Jiului.

Istoria cărbunelui din Valea Jiului își are originea la Brașov

Timp de 37 de ani, cărbunele din Valea Jiului s-a aflat în proprietatea unei societăți din Brașov. În urmă cu aproape 200 de ani, Carol Maderspach a făcut primele prospecțiuni miniere în zonă și a descoperit cărbunele.

“În anul 1840, baronul Victor Maderspach, moștenitorul unor mari proprietăți în Valea Jiului, descoperă pe fundul văilor din proprietățile sale aflorimentele unor stratede cărbune. Îndemnat de valorificarea economică a descoperirilor sale, apelează la serviciile fraților Karol şi Rafael Hoffman, proprietari de mine la Rusca Montană şi specialiști în minerit, care vin în Valea Jiului pentru a studia din punct de vedere geologic existența şi posibilitatea exploatării zăcămintelor carbonifere descoperite. 1840 – pe fondul protectionist creat de statul austro-ungar, în anul 1840, frații Hoffmann si KarolMaderspach au început exploatarea la suprafață a zăcământului de carbune de la Vulcan, Petroșani și Petrila. În anul 1854 inițiatorii exploatării miniere din Valea Jiului s-au unit în „Societatea de mine din Transilvania-Vest”. 1857 – 58 – minele acestei societăți au fost cumpărate de ” Societatea anonimă de mine și furnale din Brașov”, care fiind sprijinită financiar de Wiener Bankverein, Banca Comercială din Pesta, Deutsche Bank si Banque de Paris et Pays-Bas, a devenit a patra producătoare de fontă a imperiului”, arată istoricul postat pe site-ul Societății Naționale de Închideri Mine Valea Jiului.

În anul 1865 continuă expansiunea mineritului din Valea Jiului. Câțiva ani mai târziu, în anul 1879 Minele statului, nemaiputând face față concurenței, au fost închiriate, pe 27 de ani, de către „Societatea anonimă de mine și furnale din Brașov. Presa locală din Brașov face istoria mineritului din Valea Jiului. Un om de afaceri din Brașov a descoperit importanța cărbunelui din Valea Jiului.

 

Monika BACIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *