Cum ar putea CEH să funcționeze?

Complexul Energetic Hunedoara ar putea funcționa și pe viitor. În timp ce oficialii Ministerului Energiei vorbesc de realizarea unui mix energetic din care să facă parte și bucățile viabile din cadrul Complexului Energetic Hunedoara, oficialii Consiliului Concurenței au o altă variantă.

Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, susține că formarea unui mix energetic reprezintă, de fapt, acordarea unui ajutor de stat companiilor producătoare de energie pe bază de cărbune. Acesta susține că sunt variante de lucru pentru Complexul Energetic Hunedoara, astfel ca măcar o parte din entitatea energetică să producă energie electrică.

”Simplul fapt că eu amestec tehnologiile nu văd ce ar modifica prețul pieței. Este wishful thinking că, dacă le punem la un loc, nu o să mai fie prețul mare. Dacă tehnologia cea mai scumpă de care nu mă pot lipsi va fi cărbunele, cum este în momentul de față, tot cărbunele o să-mi dea prețul de închidere de piață, indiferent cum mă joc eu cu companiile. Exceptând cazul în care vreau, de fapt, să fac subvenționări încrucișate. (…) Categoric, nu spune nimeni că o companie trebuie să fie monotehnologică, dacă este eficient pentru ele nu au decât să se dezvolte pas cu pas și acest lucru se întâmplă. Natural se duc în această direcție, dacă are sens economic”,  a spus Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, într-o dezbatere pe teme de energie.

Oficialul Concurenţei a oferit drept exemplu situaţia din sectorul huilei, care până acum a necesitat ajutoare de stat de un miliard de euro, după ce au fost şterse datorii, au fost acumulate unele noi, iar activele au fost mutate pe o nouă companie, care însă nu a reuşit să depăşească stadiul de gaură neagră.

„Eu mi-aş dori, cât avem preşedinţia (Consiliului UE – n.r.) şi uşile se deschid mai uşor la Bruxelles, aş vrea să scoatem contractele de capacitate, mecanismele de capacitate, care sunt parte a soluţiei pe care o avem pentru Hunedoara. Să facem o Hunedoară mai mică, cu costuri mai mici, subvenţionată pentru acele momente când avem într-adevăr nevoie de ea, până când Romgaz sau altcineva vine şi face investiţii pe gaze acolo. Planul este destul de avansat şi avem şanse rezonabile, chiar dacă ne va lua ceva timp”, a mai adăugat Chiriţoiu, la ZF Power Summit.

Doru Vişan, secretar de stat în Ministerul Energiei, a declarat că Ministerul Energiei are în plan reorganizarea producţiei de energie prin înfiinţarea unei noi companii în care să fie incluse atât centralele pe cărbune, cât şi cele hidro. El a declarat: „Structura actuală a producţiei de energie, monocombustibil, este cea mai păguboasă. Dacă nu atacăm frontal, vom avea la nesfârşit aceleaşi probleme. (…) Statul este acţionar şi la Hidroelectrica, şi la cărbune. Cea mai bună combinaţie este cărbunele cu Hidroelectrica, într-o companie nouă”, a spus Vişan.

 

Colaborator

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *