Cum poate crește România inteligent?

Deși programul de guvernare revizuit al PSD declară ca deziderat că „România crește inteligent”, activitatea de finanţare a cercetării ştiinţifice, prin intermediul Unităţii Executive pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării este, acum, în cea mai mare paralizată, din două cauze majore: desfiinţarea arbitrară, la începutul acestui an, a echipelor de evaluatori externi şi lipsa totală de finanţare. În legătură cu eliminarea evaluatorilor externi, cei mai mulţi fiind membri ai unor universităţi şi centre de cercetare de prestigiu din lume, se nasc multiple suspiciuni cu privire la imparţialitatea şi corectitudinea evaluării ştiinţifice a proiectelor de cercetare, în viitor.

În legătură cu absenţa acută a finanţării, cercetarea românească nu iese din aceeaşi logică păguboasă, rămânând principala victimă a economiilor bugetare, atunci când Guvernul trebuie să se încadreze în ţintele de deficit bugetar.

Toate competiţiile de proiecte de cercetare demarate în anul 2016, care trebuiau finalizate până în luna mai a anului 2017, sunt suspendate, neexistând un termen asumat de reluare, iar Tudose pare că a uitat angajamentul asumat prin Programul de guvernare, de a acorda cercetării ştiinţifice o finanţare de minimum 1% din PIB.

Cercetarea universitară așteaptă măsuri urgente pentru a debloca competiţiile de proiecte de cercetare care trebuiau să fie deja finalizate până la jumătatea anului 2017, având în vedere mai ales faptul că pentru cercetarea ştiinţifică şi rezultatele ei, timpul este un element esenţial.

Eleonora-Carmen HĂRĂU

Un comentariu la „Cum poate crește România inteligent?

  • 12 septembrie 2017 la 21:50
    Permalink

    Felicitări doamna senator pt. toată activitatea! Batjocura fata de competitiile de cercetare este endmica la PSD. Succes!

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *