CUM se pot reduce la ZERO dioptriile. În 30 de secunde, la Opticline Deva

Dr. Daniel Angelescu, medic oftalmolog specialist, a explicat, pentru Replica-INFO HD, cum este posibil ca dioptriile să fie reduse la ZERO, în doar jumătate de minut. De asemenea, dr. Angelescu a mai vorbit și despre pașii pe care un pacient ce își dorește o asemenea intervenție trebuie să îi facă.

Replica-INFO HD: Aici, la Opticline, faceți operații care durează și 30 de secunde. Despre ce fel de intervenție este vorba? Cum de durează atât de puțin?

Dr. Daniel Angelescu: Este vorba de un aparat, Laser Excimer se numește, care reduce dioptria în 30 de secunde. El acționează la suprafața oculară. Practic, prin tehnica modernă, este posibil să facem operațiile atât de repede. Operația este făcută, în linii mari, de aparat, aparat care, bineînțeles, este manipulat de medic. Operațiile sunt lipsite de riscuri, în ideea că nu se deschide ochiul. Toată operația are loc la suprafața oculară.

Replica-INFO HD: Cui se adresează această operație?

Dr. Daniel Angelescu: Operația se adresează unei grupe mari de pacienți, cu dioptrii de până la opt sau 10. Depinde. Este indicată această metodă persoanelor cu miopie. Aici rezultatele sunt spectaculoase, ei nu văd aproape nimic la distanță sau văd totul foarte șters. După operație rezultatul este instant, ei văd foarte bine. Se poate face, bineînțeles, și în cazuri de hipermetropie și astigmatism, în funcție de valori, de mărime și de vederea pacientului.

Replica-INFO HD: Care este vârsta ideală pentru a face o asemenea operație?

Dr. Daniel Angelescu: Vârsta ideală ar fi între 18 și 40 de ani, unde este cel mai bine să ablăm țesutul și  rezultatele sunt foarte bune. Dar se poate aplica și după. Asta depinde de dioptrie. Deci se poate scăpa de dioptrii și după această vârstă.

Replica-INFOHD: Care este parcursul pacientului, din momentul în care a intrat în cabinetul dumneavoastră, până la terminarea intervenției?

Dr. Daniel Angelescu: Parcursul este destul de simplu. Se vine la o consultație aici, în cabinet. După consult și după ce se stabilesc dioptriile, se fac niște investigații: se face o topografie corneană (adică este un aparat care ne arată harta corneei, cu dealuri, cu văi, exact cum este format ochiul). Se mai face încă o investigație, se numește pahimetrie corneană. Aceasta reprezintă măsurarea grosimii corneei. După ce se fac aceste investigații, se observă că ochiul este în parametrii buni pentru operație și se face programarea. De obicei, programarea pentru operație ține la noi în jur de o săptămână, două de la momentul consultului.

Pasul doi este prezentarea la operație. În ziua operației, pacientul vine, i se pun picături de anestezie (anestezia se face doar cu picături, deci este topică), după care intră în blocul operator și operația, în linii mari, durează cinci-10 minute, cu toate pregătirile.

Adică, real, durează 30-40 de secunde per ochi, dar până se îmbracă, până se întinde pe masă, până se pregătește ochiul, merge laserul, după care pacientul se ridică și INSTANT, în momentul când s-a terminat operația, el vede diferența și vede bine fără ochelari. La finalul operației se aplică o lentilă de contact terapeutică, care are rolul de a proteja ochiul timp de o săptămână după operație.

Replica-INFOHD: Pot apărea complicații după o astfel de intervenție?

Dr. Daniel Angelescu: Complicațiile sunt foarte rare. În principiu sunt din cauza faptului că nu se pune tratamentul. Dacă pacientul este conștiincios și își pune tratamentul (asta înseamnă picături de cinci ori pe zi, după operație), rata de complicații este foarte mică. Este de sub 1%, practic, riscurile sunt inexistente. Cum am spus și mai devreme, operația este la suprafața ochiului. Dacă nu se umblă la ochi, riscul de complicație este mult mai mic. La o săptămână după operație se scoate lentila de contact și ochiul revine la normal.

Replica-INFO HD: Poate fi această operație făcută la ambii ochi în aceeași zi?

Dr. Daniel Angelescu: Așa se recomandă. Deci operația se face la amândoi ochii, în aceeași zi. Doar în cazurile în care se operează un singur ochi, atunci se face doar la acel ochi. În rest, este bine să fie făcută la amândoi ochii, pentru că neuroacomodația va fi mai bună pentru pacient.

Replica-INFO HD: Când se vor putea face astfel de operații și în Deva?

Dr. Daniel Angelescu: În data de 29 august este prima zi de operații. Avem și un preț special de 3.000 de lei. Ne bucurăm că aducem în premieră în județul Hunedoara Laserul Excimer. O să fie, bineînțeles, și o tombolă. Dintre pacienții programați în data de 29, trei vor fi operați gratuit, prin extragere la sorți.

Replica-INFO HD: Cum sunt pacienții care vă trec pragul? Sunt conștienți de importanța protejării vederii?

Dr. Daniel Angelescu: Pacienții sunt chiar mai mult de cu brațele deschise. Asta ne-a și determinat să aducem laserul așa de repede la Deva. Pacienții care aplică pentru reducerea dioptriilor sunt niște pacienți mai pretențioși, în ideea că sunt bine informați, interesați. Acum, cu mijloacele de informare, cum e internetul, știu despre ce e vorba. Ei au văzut și experiența noastră de la Alba, chiar am operat dintre pacienții care și-au dorit mai repede la Alba. Din vorbă în vorbă, ei află. Când am văzut că deja este cerere și că sunt pacienți dornici, am zis că este momentul să facem pasul, să aducem și aici Laserul Excimer. Sunt investiții serioase, pentru că sunt aparate de mare precizie. Noi operăm cu un aparat Zeiss Mel, așa se numește. Sperăm să fie mulțumiți pacienții, să aducem un plus de valoare orașului și regiunii.

Replica-INFO HD: Cum pot lua legătura cu dumneavoastră viitorii pacienți?

Dr. Daniel Angelescu: Se pot prezenta aici. Dacă nu, avem și numărul pe site, pe www.opticlinedeva.ro. Se pot face programări telefonice, este formular pe site. Pentru programări fetele îi sună înapoi. Pe orice cale media, pe Facebook, bineînțeles că răspundem la mesaje și avem foarte mulți urmăritori și susținători.

Replica-INFO HD: Ce le recomandați oamenilor care își doresc să își protejeze vederea?

Dr. Daniel Angelescu: O recomandare este să își facă un control anual. O altă recomandare este să își aducă copiii la control. După împlinirea vârstei de un an nu ar fi rău un control, să intre în viață cu o vedere bună. Dacă sunt orice fel de probleme, le putem rezolva din timp. Dacă vin doar la vârsta la care sunt deja la școală, acolo problemele nu mai au o rezolvare așa de ușoară, după ce ochiul și vederea s-au format. Nu în ultimul rând, nu trebuie neglijată nicio vârstă, pentru că peste tot sunt probleme. Trebuie făcut un control. Nu este de ajuns să credem că vedem bine. Trebuie să vedem bine. Și asta se poate face cu un control simplu, care durează o jumătate de oră. La clinica noastră se fac controale și gratuit, cu bilet de trimitere de la medicul de familie. Consult cu fund de ochi, cu tensiune, cu prescrierea dioptriilor. Gratuit, pe baza biletului de trimitere. Mai este și partea de vârstă în etate, acolo controlul este obligatoriu. Oricum, după vârsta de 40 de ani, recomand consultul anual.

Contact

citește și:

Anamaria Nedelcoff

anamaria.nedelcoff@gmail.com

nedelcoff has 421 posts and counting.See all posts by nedelcoff

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *