Decebaliştii sărbătoresc Centenarul Marii Uniri (GALERIE FOTO)

Sute de elevi ai Colegiului National Decebal Deva împreună cu cadre didactice şi istorici au sărbătorit evenimentul anului şi au dedicat o întreagă zi Centenarului Marii Uniri. Joi, în pauza mare, curtea liceului s-a umplut de copii îmbrăcaţi în costume populare. Toţi purtau baloane tricolore.

Cu mâinile deasupra inimilor, micuţii au cântat alături de dascăli Imnul „Deşteaptă-te române”. S-au evocat evenimentele istorice de la 1 Decembrie 1918, iar profesoara Mirela Grădină a vorbit despre eroii hunedoreni ai Marii Uniri, despre nume importante care au participat la Marea Adunare de la Alba Iulia.

Îmbrăcaţi româneşte, copiii din mai multe clase de la Colegiul Decebal au purtat cu mândrie cocarde tricolore şi baloane roşii, galbene şi albastre.

„Am vrut să sărbătorim acest eveniment alături de elevii noştri, să vorbim altfel despre istorie, să cântăm şi să ne amintim de cei care au contribuit la cel mai frumos şi mai măreţ an al României, 1918”, spune Marin Florin Ilieş, directorul CN Decebal.

Curtea liceului a arătat spectaculos cu atâţia elevi care au sărbătorit împreună.

Copiii s-au retras apoi în clase unde sărbătoarea a continuat. „Noi am venit astăzi îmbrăcaţi în costume populare pentru că sărbătorim Marea Unirea de acum 100 de ani! E important că s-a făcut pentru că uniţi suntem mai puternici!”, spune Iulia Marchiş din clasa pregătitoare B în limba germană. „Sărbătorim anul acesta 100 de ani de la Marea Unire, atunci când s-au unit toţi românii, de asta ne-am îmbrăcat în costume populare şi avem tricolorul”, spune şi Luca Gherghe.

Frau Mirela Blaj le-a vorbit copiilor despre evenimentul de la 1918, despre importanţa Unirii în aşa fel încât micuţii să înţeleagă de ce este trebuie românii să sărbătorească Centenarul Marii Uniri: „Noi am vorbit mult la clasă despre acele momente, ne-am pregătit cum se cuvine, au şi desenat hărţi tricolore. Apoi copiii au învăţat să cânte imnul României şi am găsit cumva şi o soluţie să jucăm Hora unirii în clasă. Iubirea de neam şi de oameni trebuie deprinsă de când sunt micuţi.” S-a cântat, s-a dansat, s-a vorbit despre Marea Unire pe înţelesul tuturor. Şi cum nici o sărbătoare nu e deplină pentru cei mici dacă nu e şi ceva dulce, copiii au primit gogoşi cu ciocolată.

A fost o zi în care istoria a fost predată altfel în toate clasele de la Colegiul Naţional Decebal. Copiii au vorbit despre faptele strămoşilor purtând costumele strămoşilor. „Iia mea este foarte veche: o am de la mama, care o are de la mama ei. Şi eu vreau să o păstrez pentru copiii mei”, spune o fetiţă din clasa a III-a B îmbrăcată într-o minunată cămaşă alb cu negru, cu tricolorul împletit între şuviţele de păr.

În clasa ei, profesoara le-a citit copiilor volumul „Marea Unire pentru cei mici”, o carte semnată de jurnalista Ana Iorga şi istoricul Filip Iorga. Are ilustraţii viu colorate şi este dedicată întregitorilor României, Regelui Ferdinand, Reginei Maria şi tuturor celor care au contribuit politic şi militar la crearea României Mari, la 1 Decembrie 1918.

Tot la Colegiul Naţional Decebal s-a vernisat expoziţia „Eroi hunedoreni din Marele Război”. Istoricul Daniel Iancu a bătut întreg judeţul pentru a imortaliza monumentele dedicate soldaţilor care au căzut în Primul Război Mondial. A realizat 100 de fotografii dedicate tinerilor care nu s-au mai întors acasă, la familiile lor.

„Sunt eroi mai puțin cunoscuți. Au cruci prăbușite. Monumentele sunt lăsate în paragină. Prin demersul nostru de acum, încercăm să mai salvăm memoria unora. Exhaustiv e un cuvânt imposibil. Ceasul al doisprezecelea mai poate fi, dacă nu dat înapoi, cel puțin oprit momentan. Distrugerea monumentelor, crucilor, amintirii celor morți este însă ireversibilă. Să mai salvăm ce se poate. Din păcate toate acestea se distrug. Încetul cu încetul. Crucile de eroi dispar. Monumentele sunt ignorate. Nu putem salva totul. Trebuie salvat ce se mai poate salva. Important e monumentul ăla umil, crucea aia inestetică de la răscruce, de pe lângă gardul vreunei case sau din vreun colț de cimitir pe care scrie „În amintirea”… Acolo unde pune lumea lumânări în amintirea bunicilor morți. Și nu vom vorbi doar despre cruci de eroi din Marele Război, ci îi vom aminti și pe cei căzuți în a doua conflagrație mondială”, crede dr. Daniel Iancu, cercetător stiinţific la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva. Despre proiectul său dedicat Centenarului Marii Unirii a vorbit şi profesorul Grigore Roibu, preşedintele Asociației Artiştilor Fotografi Hunedoreni. „Este încă o iniţiativă inedită a colegului nostru, o expoziţie de fotografie documentară. Daniel Iancu ne tot surprinde cu proiectele lui.” Evenimentul a continuat cu proiecţia unui documentar dedicat oraşului Unirii, Alba Iulia.

Laura OANĂ

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *