Drumul spre Parâng – o cutie a Pandorei

Drumul spre Parâng a fost rupt de ape. Ploile torențiale de săptămâna trecută au făcut ca singura cale de acces spre stațiunea montană să devină impracticabilă. Deocamdată situația drumului rămâne incertă. Problema a fost ridicată de consilierul județean Florin Mârza, care a propus să fie închisă circulația pe acest tronson.

“Probabil că ar trebui să ne gândim, să vă gândiți să-l declarăm închis, pentru că a devenit impracticabil în porțiunile de sus, din cauza ploilor din ultima vreme. Si vă reamintesc că acum este evident că în acest an nu se va promova nicio investiție acolo, dar el este un drum aflat sub un contract de întreținere și cred că ar trebui să se exercite această latură”, a spus Florin Mârza, în cadrul ședinței de CJH.

De cealaltă parte, președintele CJH Mircea Bobora a subliniat că există un contract pentru reabilitarea drumului, care însă a fost contestat în instanță. Oficialul de la județ a invocat însă și legile.

“Aveți dreptate că, până la condiții normale de transport într-o zonă turistică, obligatoriu trebuie să facem toate eforturile. Dar v-aș ruga să nu ne cereți să le facem nerespectând legea. Pentru că pe Cabana Rusu – Parâng, pe drumul acesta, știți că au fost o groază de contestații. Nu vreau să mă întind foarte mult, dar vreau să vă spun că la momentul aceasta decizia a fost dată de Curtea de Apel Alba și mai există o fărâmă de soluționat la CNSC, Comisia de soluționare a contestațiilor. Nu-mi cereți date despre cine sunt cei care contestă, cine sunt cei care au câștigat la Alba, că nu mă interesează chestiile astea”,  a replicat Mircea Bobora.

S-a deschis Cutia Pandorei

Contestatarii au avut câștig de cauză în instanță, ceea ce înseamnă că CJH este obligat să refacă documentația. Mârza susține că remedierea deficiențelor din caietul de sarcini pentru modernizarea drumului ține strict de Consiliul Județean, administratorul de drept al drumului.

“Nu am vrut să intru în aceste amănunte, dar – dacă ați deschis discuția – sensul întrebării mele era: s-a pierdut, deci instanța a constatat niște lipsuri. Sigur, e de datoria dumneavoastră, dacă vreți sau dacă nu, să căutați și vinovații. Dar ceea ce cu siguranță va trebui să faceți este să îndreptați acele lipsuri și, la următoarea licitație, indiferent câți contestatari vor fi, să nu aibă dreptate. In sensul ăsta am pus eu întrebarea pentru că răspunsul pe care l-am primit este formal, nimeni nu spune ce s-a întâmplat sau măcar dacă cineva a tras vreo concluzie, nu? Când o instanță îți spune că ai greșit, deci dă dreptate contestatarului, este evident că tu ai niște lipsuri, tu, consiliul județean; cine a făcut caietul de sarcini, nu știm, e ceva care vine din trecut. Si nici nu are importanță asta, important este ca următoarea licitație să fie corectă, documentele, caietul de sarcini să fie în așa fel întocmit, încât indiferent cine contestă și vor fi probabil destui care să o facă, să nu aibă câștig de cauză”, a mai spus Mârza. 

Președintele CJH a dat asigurări că în scurt timp situația va fi remediată “cu ceea ce înseamnă atribuirea pentru refacerea drumului”. Demararea lucrărilor pentru modernizarea drumului spre Parâng sunt tărăgănate de doi ani de zile. Contestațiile depuse de firmele  constructoare țin pe loc punerea în aplicare a contractului, iar cei care pierd sunt turiștii și cabanierii.  Contractul privind „Modernizare DJ 709F: DN 7A-Cabana Rusu-Masivul Parâng, km 6+600-10+325, județul Hunedoara” a fost estimat la suma de 16.596.526 lei pentru cei 3.725 metri de drum, dar încă mai avem de așteptat, iar acum  ar urma doar să  fie consolidat pe  porțiunea în care a fost distrus de ploi.

 

Monika BACIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *