Enurezisul nocturn

Reprezintă micțiuni involuntare nocturne la un copil care are vârsta de cel puțin 5 ani .

Enurezisul nocturn primar apare la un copil care nu a reușit să aibă control sfincterian nocturn timp de minim 6 luni, consecutiv. Enurezisul nocturn secundar apare la un copil care a reușit să aibă control sfincterian nocturn pentru o perioadă de minim 6 luni.

Cele mai multe cauze de enurezis nocturn primar sunt date de tulburări de somn, poliuria nocturnă sau o hiperactivitate nocturnă a mușchiului detrusor vezical.

Enurezisul nocturn este o problemă medicală care aduce frustrări copilului și familiei sale . Patologia aceasta poate să afecteze respectul de sine al copilului și poate să ducă la tulburări comportamentale ale copilului , cu izolarea sa ulterioară de comunitate .

Din punct de vedere epidemiologic, 1,5-2,5% dintre copiii până la 5 ani au această afecțiune și 5-10% dintre copiii până la 7 ani au de asemenea această patologie. Băieții sunt mai afectați , 3/1 față de fete.

Factorii de risc sunt – encoprezisul, enurezisul diurn, sexul masculin, constipația, stresul emoțional, retardul psihomotor, disfuncții ale vezicii urinare, adenoidita cronică, sindromul ADHD.

Pentru diagnostic, este foarte important să se stabilească debutul și frecvența episoadelor de micțiuni involuntare nocturne. Enurezisul secundar și enurezisul intermitent nocturn nu se asociază de obicei, cu malformații structurale ale tractului urinar. Enurezisul nocturn datorat unor malformații anatomice ale tractului urinar este prezent de la naștere și nu se asociază cu perioade de remisie.

Episoade frecvente  de enurezis nocturn cu volum mic urinar ,sugerează disfuncții ale vezicii urinare, de exemplu obstrucții uretrale sau vezică neurogenică.

Episoade frecvente de enurezis nocturn cu volum mare urinar sugerează diabet zaharat sau diabet insipid (deficit de secreție a hormonului antidiuretic –ADH-secretat de hipofiza posterioară).

Enurezisul permanent fără remisie, poate sugera un ureter ectopic sau fistule vezico-vaginale.

Simptome asociate

Enurezisul nocturn asociat cu urinare frecventă diurnă, incontinență urinară și efortul muscular susținut pentru a iniția micțiune, sugerează obstrucție uretrală.

Urinarea frecventă diurnă, incontinența, constipația, encoprezisul, tulburările intestinale și un istoric de spina bifida sau traumatism medular, sugerează vezică neurogenă.

Enurezisul nocturn secundar, asociat cu disurie, febră, dureri supra-pubiene, urinări urât mirositoare, sugerează infecții de tract urinar.

Triada deja cunoscută – poliurie, polifagie, polidipsie, asociată cu scădere ponderală, sugerează diabet zaharat. Poliuria și polidipsia, asociate cu episoade de deshidratare, sugerează diabet insipid, mai ales dacă există un traumatism sau o infecție severă a sistemului nervos central în antecedente.

Constipația cronică este o afecțiune care trebuie evaluată și tratată pentru că se asociază cu reducerea capacității funcționale vezicale.

Copiii cu enurezis nocturn au un somn nocturn mai profund față de alți membrii din familie și au episoade de enurezis nocturn doar pe fondul unei oboseli accentuate .

De asemenea, istoricul familial este important , deoarece afecțiunea se poate întâlni la unul dintre părinți, mai ales dacă se asociază cu alte patologii-diabet zaharat, diabet insipid, boli renale. Evenimente de familie cu impact emoțional –divorțul părinților, nașterea unui frățior, pot să afecteze emoțional copilul și să apară astfel de evenimente, mai ales la copiii care dezvoltă enurezis nocturn secundar.

Examenul obiectiv al copilului trebuie să determine greutatea și înălțimea copilului, comparate cu hărțile corespunzătoare vârstei. Se determină tensiunea arterială. Dacă este crescută, aceasta arată existența unei boli renale. De asemenea, se examinează abdomenul, organele genitale și orificiul uretral. De asemenea, se efectuează un examen neurologic și psihiatric (unde este cazul).

În cazul constipației cronice, se decelează o masă tumorală în abdomenul inferior, partea stângă a colonului.

La cei mai mulți copii cu enurezis primar nocturn, examenul fizic nu evidențiază modificări, cu excepția cazurilor de malformații structurale. Un mielomeningocel (tumoră a materiei cerebrale, exteriorizată), de la naștere, se observă imediat. Multe defecte minore ale măduvei spinării se pot asocia cu enurezis primar nocturn.

Se pot efectua evaluări ecografice ale tractului urinar care pot decela malformații congenitale. De asemenea, examenul de urină poate stabili dacă există modificări sugestive pentru un diagnostic-infecții, tulburări în concentrarea urinii, prezența zahărului, etc.

Tratament

O parte esențială a tratamentului pentru fiecare copil diagnosticat cu enurezis primar nocturn, o reprezintă suportul afectiv pentru copil și familia acestuia. Nu trebuie pedepsit copilul și nu trebuie considerată o patologie de nerezolvat. În absența unor boli organice, enurezisul nocturn primar se rezolvă în timp.

Educarea comportamentală în sensul urinării înainte de culcare și limitarea aportului de lichide la cină sau înainte de culcare, sunt măsuri deosebit de eficiente. De asemenea, trezirea copilului, în timpul nopții la 1,5-2 ore, pot să educe reflexele copilului.

De asemenea, există remedii medicale deosebit de eficiente pe care le pot prescrie medicii neurologi sau medicii de psihiatrie infantilă.

Este esențială evaluarea medicală a copilului de către medicul specialist neurolog sau psihiatrul pediatric.

 

Dr. Carollina RADU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *