Erika Santa, San Montan: ”Să învățăm în primul rând să dăruim ceva și după aceea să așteptăm să primim”

180 de concurenți au luat startul la competiția de alergare montană care a avut loc, sâmbătă, la Baru Mare. Erika Santa, președintele asociației San Montan – asociație ce a organizat ”Aleargă cu San Montan la Baru” – a vorbit, pentru site-ul Replica-INFO HD, despre concurs, felul în care se poate dezvolta turismul prin alergarea montană, dar și despre neajunsurile dintr-o zonă săracă, unde nu este încurajat cultul sportului.

Reporter: La a câta ediție sunteți la ”Aleargă cu San Montan la Baru”?

Erika Santa: Suntem la a patra ediție de ”Aleargă cu San Montan la Baru”. Este vorba despre un concurs de alergare montană, care a devenit deja o tradiție și este căutat de un număr din ce în ce mai mare de alergători. Un foarte mare aport în organizarea evenimentului l-au avut Primăria și Consiliul Local al comunei Baru, ei asigurând premiile concurenților, locurile de cazare, zona de alergare. Concursul a avut două trasee. Un traseu de 24 de kilometri, Muncel – Bărișor, cu o diferență de nivel la 1000 de metri și un traseu de 40 de kilometri, numit Tulișa, pe o diferență de nivel de aproape 1700 de metri. Am avut parte de o vreme frumoasă, am avut parte și de ploi, ceea ce i-a bucurat pe concurenți, fiindcă i-a răcorit pe parcursul traseului. Am avut și curse pentru copii, pe trei categorii de vârstă. S-au bucurat și copiii. Au avut fructe, sucuri de hidratare, două ceaune, unul cu fasole și ciolan și unul pentru vegetarieni. Au avut parte de un program artistic oferit de artiștii locali și de o petrecere.

Reporter: Câți concurenți au alergat cu voi la Baru?

Erika Santa: Astăzi am avut un număr de concurenți record, față de celelalte ediții pe care le-am organizat. Am avut 120 de concurenți adulți și 60 de copii, deci 180 de concurenți, plus însoțitori, voluntari…  Am sărit de 200 de participanți.

Reporter: Cât a durat organizarea acestui concurs?

Erika Santa: Ca și timp, deja ne ocupăm de acest concurs din ianuarie, pentru că el apare pe site-ul național unde se pun concursurile organizate de acest gen. Pe parcurs a trebuit să ne ocupăm de tot ce înseamnă organizare, să ne gândim la masa participanților, medalii, diplome, cupe, premiile în bani.

Reporter: Sponsori ați găsit? Pentru că organizarea unui astfel de eveniment înseamnă și bani.

Erika Santa: Sponsori găsim foarte greu, într-adevăr. La noi zona este săracă în sponsori, dar am găsit câțiva oameni inimoși, care ne-au ajutat. Chiar dacă nu financiar, ne-au ajutat cu alte lucruri de care am avut nevoie.

Reporter: Ați ales să organizați acest concurs la Baru. De ce la Baru și nu în Valea Jiului, de unde sunteți? Și Valea Jiului are trasee foarte frumoase de alergare.

Erika Santa: În Valea Jiului este foarte greu să organizezi un astfel de eveniment și de o asemenea amploare. În primul rând, din cauza lipsei sponsorilor. Nici ei, la rândul lor, dacă sponsorizează, nu sunt ajutați în vreun fel din punct de vedere fiscal. Ei spun că nu îi avantajează în niciun fel să contribuie la bunul mers al unui astfel de concurs de alergare montană. În al doilea rând, contribuie și mentalitatea. Noi am crescut acolo cu mentalitatea că noi suntem mineri, noi nu putem, noi nu avem, noi suntem săraci, și atunci este foarte greu să organizezi, deși suntem și acolo la a treia ediție a unui concurs de alergare montană, cu tentă de caritate. Fiind zona de așa natură, ne-am gândit ca, în prima fază, să sensibilizăm comunitatea, să vină să ajute. Alegem câte un copil sau câte o organizație care are nevoie de un ajutor financiar.

Nu putem spune că noi am ales Baru. De fapt, Baru ne-a ales pe noi acum patru ani, când domnul primar Daniel Răducanu, auzind ce dorim să facem și nu suntem ajutați, el s-a oferit, spunându-ne: ”Haideți la mine! Eu știu ce înseamnă asta, știu că un asemenea concurs de alergare montană promovează zona, promovează turismul”. Deci este un început de a promova din punct de vedere al peisajului turismul montan din Vale sau din județul Hunedoara. Cred că dânsul a înțeles foarte bine ce înseamnă, pentru că ne vin sportivi, nu neapărat sportivi de performanță, ci sportivi amatori care doresc să vadă în primul rând zona, să alerge în acest peisaj montan minunat și, astfel, eu cred că se promovează, pentru că întotdeauna, anul următor, concurenții de acum vin cu alți sportivi și astfel se dezvoltă un turism de alergare montană.

Reporter: Ați avut sportivi care, practic, au crescut în asociația voastră. Însă sunt oameni care vin, mai apoi pleacă undeva unde au senzația că, poate, le e mai bine. Cum îi puteți stimula pe membrii din asociație să rămână?

Erika Santa: Da, așa este. Este specific omului. Vine, vede ce i se oferă, dacă îi convine, rămâne, dacă nu îi convine, pleacă. Dar noi încercăm să creștem tinerii care fac parte din această asociație cu o mentalitate: să învățăm în primul rând să dăruim ceva și după aceea să așteptăm să primim. Să dăruim timp, suflet sau alte lucruri pe care știm că le putem oferi. Iar cei care au înțeles lucrul acesta, că prima dată trebuie să dăruiască și după aceea să primească, rămân. Noi încercăm, pe cât posibil, să stimulăm tinerii să nu plece din asociație, să nu plece din Vale. Valea este foarte frumoasă, toată lumea o recunoaște, doar că oportunitățile nu prea există aici. Și atunci tinerii pleacă în masă, spre un oraș mai mare sau spre o altă țară.

Anamaria NEDELCOFF

sursa foto: Vasile Laurențiu Sorin

Anamaria Nedelcoff

anamaria.nedelcoff@gmail.com

nedelcoff has 421 posts and counting.See all posts by nedelcoff

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *