Expoziție unică în lume, deschisă în tunelul mocăniței de la Govăjdia (GALERIE FOTO)

O expoziție de fotografie-document și fotografie de artă, unică în lume, a fost deschisă, în acest week-end, în tunelul de cale ferată al fostei “mocănițe”, lung de 745 metri, de la Govăjdia, la 15 kilometri de Hunedoara. Expoziția, organizată de Sergiu Țenț, prin Asociația Alternative Rurale, a adunat 100 de artiști care au expus, în an centenar, 500 de fotografii.
Participanții au admirat, în galeria tunelului, fotografii reprezentative pentru mineritul și siderurgia din Ținutul Pădurenilor și zona Hunedoarei, fotografii cu imagini din zone montane, rurale și urbane (Cluj-Napoca, Alba-Iulia, Sibiu), din Delta Dunării, dar și fotografie de artă.

Mersul la Hunedoara, prilej de petrecere pentru pădureni

“Tunelul a făcut parte dintr-o cale ferată care lega Hunedoara de localitatea Ghelari. El a fost construit, în principal, pentru transportul minereului de fier de la Ghelari, la Govăjdie și Hunedoara, fiind, la vremea aceea, singuca cale de legătură a Ținutului Pădurenilor cu Hunedoara.  Chiar prin anii ‘55-’60, în copilăria mea, încă nu erau autobuze. Oamenii veneau la Hunedoara cu trenul mic, că așa-i zicea. Plecam dimineața, de cu noapte, ca să nu meargă mama singură la târg, la Hunedoara. O familie din Hunedoara construise, undeva mai sus de furnal (n.r. furnalul de la Govăjdia), unde era o stație de tren, un han. Hanul avea și camere de odihnă, și cârciumă, dar era și o sală mare, unde se adunau pădurenii. Trenul pleca pe la 5 dimineața, așa că pădurenii din satele dimprejur, Sohodol, Lelese, Cerișor, veneau aici cu o seară înainte. Se cazau aici, mâncau, beau și toată noaptea jucau, pentru că erau și ceterași acolo! Orice călătorie la Hunedoara era un prilej de petrecere pentru ei. Asta se întâmpla în perioada Primului Război Mondial, în perioada războiului și în perioada interbelică. Proprietara hanului era o familie de evrei, iar urmașul acestei familii a ajuns șeful cantinei Combinatului din Hunedoara. În cele din urmă, hanul a fost naționalizat și așa s-a terminat cu petrecerea”, povestește publicistul Nicu Jianu, născut și crescut în Ghelari. Hunedoreanul menționează că, deși multă lume face referire la “trenul mic”, care a circulat pe linia cu ecartament îngust dintre Hunedoara și Govăjdia, acesta nu era, totuși o mocăniță în adevăratul sens al cuvântului.

Cea mai lungă expoziție din țară!

Nicu Jianu mai spune că și-a dorit să fie parte din acest eveniment ca expozant după ce, în primăvară, a venit în zonă, pentru a filma un clip legat de transformarea terasamentului de cale ferată în pistă de biciclete și traseu pedestru. “Atunci i-am spus lui Sergiu: – Uite, vezi, pe aici au mers pădurenii la Alba acum 100 de ani, că altă cale nu era. Cu trenu’ s-au dus.” Și, atunci: “Hai să facem o expoziție!” Am și făcut un clip în care Sergiu invita fotografii la cea mai lungă expoziție din țară: 744 ori 2 metri! Au mai fost expoziții, dar chiar într-un tunel de cale ferată și de asemenea dimensiuni, nu”, adaugă Nicu Jianu.

Tunel transformat în galerie de artă

Sorin Toma este unul dintre participanții la expoziție și a venit de la Cluj la Ghelari special pentru expoziție: “Bunicul meu a fost primul sanitar din Ghelari. Nu existau doctori pe vremea aceea, era un fel de felcer. Am găsit în pod, când el s-a dus, o grămadă de aparate, seringi, clești… Era o persoană destul de importantă în comunitate, iar la Ghelari se deschisese una dintre cele mai vechi farmacii din țară. Toate zonele miniere aveau grijă de oamenii care lucrau. Acum, cu evenimentul ăsta, vernisarea expoziției ar trebui privită inaugurarea ca un spațiu expozițional. Ar putea expune aici tinerii care pictează, ar putea fi o expoziție de artă populară, de fotografie, ar putea fi expuse aici lucrările absolvenților de la liceul de artă din Deva. Expozițiile ar putea fi panotate, iar tunelul ar putea să devină un spațiu expozițional non-conformist. Asta trebuie să înțelegeți voi: că aveți un spațiu care nu mai există niciunde în țara aceasta! Ca și furnalul!” Sorin Toma adaugă că nu doar Ghelariul, ci marea majoritate a zonelor rurale din România sunt afectate de îmbătrânire accentuată. “N-ar fi asta nicio problemă, dacă noi ne-am învăța copii să se întoarcă în fiecare week-end la sat. Pentru că oamenii de aici ar putea, foarte bine, să trăiască din agro-turism, din vânzarea a ceea ce produc în curte sau în livadă ori din promovarea vechilor obiceiuri. Pentru că se spune că un popor care nu-și cunoaște istoria este condamnat să o retrăiască. Probabil nu ar strica să se înființeze, aici, un muzeu al mineritului… Toate acestea ar face ca, măcar copiii care sunt plecați, să se întoarcă la sfârșit de săptămână la sat.”

O expoziție fără egal în lume

Organizatorul evenimentului, Sergiu Țenț spune că, de câțiva ani promovează “tunelul hăl mare” ca obiectiv turistic, iar acum a profitat de o linie de finanțare pentru Centenar, Ministerul Culturii acordând 169.000 de lei pentru organizarea acestei expoziții unicat. “Trebuia în 18 octombrie să avem vernisajul, un moment când natura e foarte frumoasă și e multă culoare, însă e bine că s-a întâmplat și acum. De acum spațiul ar putea fi folosit ca spațiu expozițional neconvențional. Ce facem noi nu are echivalent în România sau Europa. Știu că în Brazilia e o peșteră care e folosită ca galerie de artă. Însă nu neapărat asta am urmărit noi. Am spus că trebuie să facem ceva în an Centenar, pentru țară, pentru noi, iar eu cred că multă lume își va aduce aminte că a vizitat o expoziție-document și de artă. Au fost oameni care au furnizat fotografii document care au fost aduse în format de simeză, de expunere și care, zic eu, din acest moment or să circule. Chiar astăzi cineva și-a văzut rude pe lista Credenționalului de la Marea Adunare. Imaginați-vă! Nu știa că rudele lui au fost printre participanții pentru susținerea votului din decembrie 1918.”Deși expoziții în tunele de care ferată s-au mai organizat în lume, spre exemplu expoziția din tunelul Rodney Street, din Edinburgh (doar 164 metri), unicitatea expoziției din tunelul de la Govăjdia este dată atât de lungimea tunelului, de numărul de fotografi și fotografii expuse, precum și de evenimentul care a prilejuit-o: aniversarea României la 100 de ani.

GALERIE FOTO Centenar Underground în tunelul de 744 de metri lungime

 

ADA BERARU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *