Florin Oancea dinamizează Serviciul de Administrare Cetate

A fost ieri ședință de consiliu local și consilierii au votat un proiect de hotărâre privind organizarea unui concurs pentru postul de director al Serviciului de Administrare Cetate.

Cu toate raportările pozitive de anul trecut referitoare la creșterea numărului de vizitatori de la Cetatea Deva, primarul Florin Oancea nu este mulțumit. A declarat că dorința lui și a echipei pe care o conduce este să crească tot mai mult calitatea serviciilor pe care le prestează. Așa că a hotărât să organizeze un concurs la care speră să se prezintă cât mai multi candidați și cel mai bun să câștige. Dorește ca prin alegerea unui profesionist să crească în perioada următoare calitatea serviciilor prestate și numărul de turiști, implicit veniturile pe care le va încasa primăria Deva. Serviciul de Administrare Cetate va trece din postura actuală în subordinea aparatului primarului și va fi fără personalitate juridică. Numărul de angajați a scăzut cu 8 persoane, nu mai există funcțiile de director, director adjunct și șef serviciu, va fi doar un director și doi șefi de serviciu. Florin Oancea, va monitoriza activitatea acestui serviciu și crede că așa cum alții au reușit, acest lucru se va întâmpla și la Deva. Dorește să crească numărul de turiști, gradul de atractivitate a cetății dar și întrarea cât mai rapid a municipiului Deva  în circuitul turistic național și internațional. În cadrul ședinței de consiliu local un consilier a propus ca noul director să dețină brevet în turism dar această idee nu a trecut la vot.

 O hotărâre necesară

Cetatea a fost deschisă pentru public în primăvara anului 2016 când administrația locală din acel moment a organizat câteva evenimente pentru promovarea edificiului istoric. După schimbarea primarului de atunci, noua echipă a numit un director în persoana domnului Alin Suciu care a încercat să prezinte turiștilor o cetate atractivă dar din păcate nu a reușit. Cei care au urcat cu liftul monoliner nu au avut parte de serviciile unor ghizi și vizita consta în parcurgerea monumentului medieval fără serviciul de informare atât de necesar la o asemenea instituție. Păreri ale unor turiști deziluzionați pot fi găsite pe internet și  vin de la vizitatori cu adevărat interesați de monumentele istorice. Așa cum am văzut în toată lumea în asemenea locuri pentru mărirea atractivității  se organizează evenimente culturale sau se prezintă turiștilor reconstituiri istorice. Nu pot semnala nici un moment demn de a fi menționat, toate încercările lăsând de dorit. Inițiativa de a înființa o gardă a cetății, idee copiată de la Cetatea Alba Carolina din Alba Iulia a decurs jalnic, trupa de tineri inimoși căzând victime amatorismului cât și sărăciei fondurilor alocate. S-a încercat la un moment dat organizarea unei manifestări prin care mai multe ordine cavalerești din alte cetăți din Transilvania au simulat o necesară înfrățire dar din păcate activitatea a fost un adevărat eșec. Trăim într-o lume în care pretențiile amatorilor de evenimente culturale sunt satisfăcute prin modalități cu adevărat interesante, atractive chiar spectaculoase dar din păcate nivelul celor de la Cetatea Deva în perioada 2016 – 2017 a fost foarte scăzut.

Promovare modestă

Dacă prezentarea de evenimente notabile pe cetate a eșuat, conducerea s-a descurcat la fel de modest în ceea ce privește promovarea. Totul s-a limitat la participarea la Târguri de Turism  unde s-a încercat atragerea turiștilor cu toate că se știa că monumentul medieval nu este suficient pregătit pentru vizitatori. Să vizitezi niște ziduri poate fi interesant, dar ținând cont oferta bogata disponibilă în țara noastră și în lume nu este suficient. Florin Oancea a înțeles că este nevoie de o altă abordare și să sperăm că va reuși să realizeze un mediu turistic de ținută atât la cetate cât și în oraș. Este clar că noul manager trebuie să dezvolte atât compartimentul specializat pentru prezentarea obiectivului, funcționarea lui dar și promovarea. La fel atragerea de fonduri europene pentru reabilitarea incintei 1 este o prioritate.

Fiind sub directa monitorizare a primarului, cred că lucrurile vor decurge corect și productiv pentru acest monument medieval, emblemă a orașului Deva.

 

Mircea GOIAN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *