Forță și pedale pe traseul din Pasul Vâlcan

Drumul care duce spre Pasul Vâlcan este folosit de sportivi pentru a doborî recorduri. Aici au loc diferite competiții, de la cea de downhill, până la competiții de biciclete. Gradul înclinat al șoselei oferă experiențe unice participanților la competiții.

Andrei Mititelu, în prezent rutier la Carcover Veloteca Racing Team și Campion Național la Ciclocross la amatori, a participat la competiția denumită generic “Castelul din Carpați”, care a avut loc în 15 septembrie. Andrei a ocupat poziția a 3-a.

“Castelul din Carpați este un concurs de genul vertical race care pleacă din orașul Vulcan, Hunedoara, și se termină în Pasul Vulcan la altitudinea de 1600 metri pe drumul ce face legătura cu stațiunea montană din pasul Vulcan. Declarată cea mai grea cățărare din România de toți cei care au parcurs acest traseu (pe bicicletă), la prima vedere cifrele nu te sperie prea tare – aproximativ 11 kilometri cu 1000 diferență de nivel, dar dacă pui în calcul că în acești 11 kilometri se afla 2 zone destul de lungi de „plat” și 2 coborâri scurte unde prinzi 40-50 la ora. Primii 4 kilometri sunt de încălzire, cu o medie de 7-10%, dar nebunia începe de la kilometrul 4, unde începe zidul la propriu – 3 kilometri cu pante medii pe km în următoarea ordine: 14, 16 și 13%, pante care cu rapoartele unei cursiere te țin într-o cadență de 40-60 rpm. Dacă ai trecut de partea asta a cățărării, poți răsufla ușurat, căci urmează un kilometru cu 1%”, spune Andrei Mititelu, potrivit ciclism.ro.

Andrei împărtășește despre experiența trăită pe unul din cele mai dificile trasee de ciclism din țară.

“După acest kilometru ușor ieși în golul alpin unde urmează ceva în care dacă ești slab de înger, s-ar putea să ți se înmoaie picioarele; următorul kilometru are 14% și este aproape drept, de poți să îi vezi capătul, dar e așa de sus încât poți face întindere la gât, pe lângă înclinație partea grea la acest kilometru este că te mai bate și vântul. Dacă ai trecut de kilometrul acesta și nu ai făcut push bike, ești TARE (pentru cursieriști, cu rapoartele de mtb sigur nu te dai jos). Urmează să vezi un peisaj cu pajiști alpine și drumul care urcă; în continuare peisajul este foarte asemănător cu celebra cățărare Mont Ventoux. Începe o coborâre scurtă și intri lansat cu 50 la ora în ultimul kilometru cu pantă de 11% și toată nebunia se termina deodată cu asfaltul unde este și granița cu județul Gorj”,  a mai spus ciclistul.

40 de concurenți din întreaga țară s-au aliniat la start, start care să dă din pantă.

Colaborator

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *