Google a depistat peste 700.000 de aplicaţii maliţioase pentru Android în 2017

Google a anunţat că a reuşit să identifice şi să elimine peste 700.000 de aplicaţii maliţioase anul trecut din magazinul oficial Google Play Store.

700.000 de aplicaţii care încercau, într-un fel sau altul, să infecteze telefoanele sau să intre în posesia datelor personale ale utilizatorilor au fost eliminate din Play Store în 2017. Cu 70% mai mult decât cu un an în urmă.

Cei de la Google se laudă chiar că 99% din cele 700.000 de aplicaţii au fost şterse înainte ca acestea să fie instalate de utilizatori, ceea ce, din punctul de vedere al companiei americane constituie un mare succes.

Cele mai multe aplicaţii maliţioase eliminate, aproximativ 250.000, fac parte din aşa-numita categorie Copycats – aplicaţii care copiază produse foarte populare pentru a păcăli utilizatorii să permită accesul la datele personale.

Însă, ca utilizator al unui smartphone cu Android, să ştii că 700.000 de aplicaţii încearcă în decursul unui an să îţi infecteze telefonul şi să-ţi fure datele personale, cumva nu creează sentimentul de siguranţă pe care Google mizează.

Google se bazează foarte mult pe tehnici şi modele de învăţare mecanică pentru depistarea aplicaţiilor maliţioase, folosind un număr mic de oameni pentru supravegherea proceselor de acceptare şi monitorizare a aplicaţiilor.

Spre comparaţie, Apple, deşi îşi încetineşte propriile telefoane, nu are probleme din acest punct de vedere, bazându-se pe o vastă echipă editorială care se ghidează după un set foarte strict de reguli.

Sub egida Google Play Protect, Google a grupat toate măsurile de securitate de la monitorizarea aplicaţiilor din magazin, la scanare automată şi manuală a aplicaţiilor instalate pe telefoanele cu Android.

Cu toate măsurile de securitate şi exerciţiile de imagine, Google nu reuşeşte să-şi ţină sub control propriul ecosistem sau să lase măcar impresia că Android este o platformă sigură.

Unul din numeroasele incidente de anul trecut a costat în câteva zeci de aplicaţii de Android care foloseau dispozitivele pe care erau instalate pentru a susţine atacuri DDoS. Nu mai târziu de luna aceasta, au fost eliminate din Play Store alte câteva zeci de jocuri pentru copii care afişau reclame pornografice.

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *