Guvernul alocă în şedinţa de joi bani pentru sprijinirea zonelor afectate de furtuni

Guvernul urmează să aloce în şedinţa de joi bani pentru sprijinirea zonelor afectate de furtuni, pregătirea documentaţiei necesare deblocării sumelor fiind motivul pentur care premierul Mihai Tudose a anunţat, marţi, la finalul Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă de la Timişoara, amânarea şedinţei Executivului.

La acel moment, discuţiile se refereau la pagubele produse în orincipal la Timişoara, unde cinci oameni şi-au pierdut viaţa, prim-ministrului fiindu-i prezentate două liste cu două sume diferite, necesare reparaţiilor la şcolile judeţul Timiş. Prima listă, propusă de Primăria Timişoara, se referea la suma de 20 de milioane de lei, în timp ce suma cerută de Inspectoratul Şcolar este de două milioane de lei.

În cadrul Comitetului pentru Situaţiide Urgenţă care a avut loc, marţi, la Prefectura Timiş şi la care a fost prezent premierul Mihai Tudose, Primăria Timişoara a prezentat o listă cu pagubele provocate de furtuna de duminică, la şcolile din oraş, iar estimarea pagubelor a fost de aproximativ 20 milioane lei.

Şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş a prezentat o listă, iar suma solicitată pentru reparaţii a fost de două milioane de lei.

Premierul a acceptat lista prezentată de ISJ Timiş, cu suma cea mai mică, iar primarul municipiului Timişoara, Nicolae Robu, s-a anagajat să reevalueze pagubele.

Premierul Mihai Tudose a anunţat că a amânat şedinta de Guvern pentru a aduna toate avizele necesare deblocării sumelor.

„Am amânat şedinţa de Guvern de mâine (miercuri – n.r), pe poimânie (joi – n.r), să avem toate avizele din punct de vedere legal. Încă o dată, felicit oficialităţile, tot ce înseamnă Comitet pentru Situaţii de Urgenţă. I-am transmis şi domnului primar că mai sunt nişte probleme în municipiu, la nişte şcoli unde a fost luat acoperişul şi a intrat apă în demisol. Am văzut o unitate de învăţământ extraordinară, Colegiul Loga. Încercăm cât putem să dăm o mână de ajutor la ceea ce înseamnă pagube, nu numai în Timiş, ci în toată zona afectată. De asemenea, am speranţe că se va încheia şi activitatea Enel care văd că mai nou în loc să se ocupe de ce ar trebui să facă a început o activitate de PR foarte activă că ce buni şi frumoşi sunt ei. Sunt buni şi frumoşi pe net, dar la partea de factură… Am un dosar pe care mi l-a înmânat doamna prefect. Sunt şcoli şi din Timiş. Eu am o listă oficială. Domnul primar s-a abţinut susţinând că ordinul e greşit, ar mai trebui un zero. Deocamdată, astea sunt actele. În două zile avem Hotărârea de Guvern şi deblocăm banii”, a declarat Tudose.

Inspectorul -şef al ISJ Timiş, Aura Danielescu a explicat cum s-a ajuns la suma de două milioane de lei solicitată de ISJ pentru repararea şcolilor afectate de furtună.

„În cursul serii şi a nopţii ca urmare a Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă am lua legătura cu domnii directori, i-am rugat să facă o estimare a pagubelor cu precizarea faptului că nu estimam decât ce s-a întâmplat în urma furtunii. Colegii mei s-au deplasat în şcoli, au chemat câte un proiectant sau o persoană care are  un contract cu Primăria, astfel încât un specialist să poată să confirme acele sume. Au transmis până în jurul nopţii un raport cu costurile estimative. Acest raport a fost trimis de ISJ Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă. E vorba de o sumă de peste un milion de lei doar pentru unităţile din judeţul Timiş. (…)Este foarte bine să fim foarte atenţi, nu putem printr-o hotărâre de guvern să reparăm decât ceea ce strict a făcut ca şi pagubă furtuna din 17 septembrie şi nu altceva. De ce există această diferenţă? Nu aş putea să precizez în acest moment. Rămâne să facă o reverificare domnul primar”, a declarat Aura Danielescu.

Potrivit Aurei Danielescu, pentru repararea şcolilor din judeţul Timiş este necesară suma de un milioan de lei, aceeaşi sumă fiind necesară şi pentru repararea şcolilor din Timişoara, afectate de furtuna de duminică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *