Hunedoara, al doilea mare producător național de energie hidro

Știrea a trecut aproape neobservată până acum. Hunedoara are perspectiva imediată de a deveni județul care marchează la nivel național a doua producție de energie electrică hidro pe râurile interioare ale țării. Declarația, preluată de prea puține entități media,  aparține directorului general Hidroelectrica. Iar posibilitatea ca acest lucru să se întâmple este aproape o certitudine, pentru simplu motiv că totul ține până la urmă de exploatarea la parametrii nominali a unei investiții deja făcute.

Zeci de ani de funcționare ”cu frână”

Deși a fost pusă în exploatare acum 33 de ani și a costat un sfert de miliard de dolari, Centrala Râu-Mare Retezat nu a funcționat nici măcar un minut la capacitatea sa nominală. De ce? Pur și simplu, pentru că barajul nu a putut fi umplut cu apă până la cota sa proiectată de 1072 de metri NNR (nivel normal de retenție – corespunde celei mai ridicate cote a nivelului apei în lacul de acumulare, în cursul unei exploatări normale).

Potrivit declarațiilor șefului Hidroelectrica, pentru prima dată de când funcționează, barajul de la Râu-Mare Retezat ar urma să fie umplut în acest an la cota maximă. Este finalul unui proces de câțiva ani în care Hidroelectrica a demarat monitorizarea umplerii controlate a lacului de la Gura Apelor. În anul 2013 s-a pornit de la 1030 metri, iar luna viitoare se va ajunge la 1068 de metri, urmând apoi ca până la finele anului să se atingă cota normală din proiect de 1072 de metri.

Risc de catastrofă

Potrivit declarațiilor unor surse din cadrul Hidroelectrica, riscul producerii unei catastrofe a impus umplerea barajului la cote sub cele nominale. Se apreciază că în cazul unei catastrofe (ruperea barajului de la Gura Apelor) nivelul apei în Deva ar ajunge la 2,5 – 3 metri. Acest risc a fost înlăturat ca urmare a lucrărilor de amenajare hidroenergetică făcute de Hidroelectrica în ultimii 10 ani.

La hidroenergetică, Hunedoara va lua argintul

După Lotru, centrala Râu-Mare Retezat este a doua cea mai mare centrală hidro de pe râurile interne ale României. Ea are instalate două grupuri de câte 175 MW, care din cauza restricțiilor nu au funcționat la mai mult de 110 MW furnizați în sistemul energetic.

După ce toți parametrii legați de nivelul de umplere al barajului vor fi verificați, și se constată că funcționare la cota normală din proiect, de 1072 metri, este normală, pasul următor va fi retehnologizarea grupurilor energetice de la Râu-Mare Retezat. Turbinele de 175 MW sunt cele mai mari hidroagregate produse în România și au fost fabricate la UCM Reșița. Hidroelectrica are alocați 80 de milioane de euro pentru aducerea acestor turbine la nivelul tehnologic actual. Abia după retehnologizare grupurile hidroenergetice de pe Râu-Mare Retezat vor intra în producție la capacitatea maximă la care a fost proiectată, de 175 MW. Licitația pentru retehnologizare va începe imediat după validarea cotei de 1072 de metri, deci, teoretic, chiar în acest an, sau cel mai târziu în primul trimestru din 2020.

De trei ori mai mare decât piramida lui Keops

Barajul de la Gura Apei (sau Gura Apelor) este un baraj artificial construit între anii 1975 și 1986 pe valea Râului Mare, la aproximativ 40 de km de Hațeg, la intrarea în Parcul Național Retezat din Munții Retezat (Carpații Meridionali, România). Este cel mai mare baraj de anrocamente și miez de argilă din Europa.

Construcția barajului a început în 1975. Dimensiunile lui sunt impresionante: 168 m înălțime, 225 milioane de metri cubi de apă în lacul de acumulare, dimensiunile întregului baraj le întrec de trei ori pe cele ale piramidei lui Keops. Pe cursul Râului Mare a fost construită o salbă de 10 hidrocentrale. Amenajarea hidroenergetică Râul Mare-Retezat are ca rol atât producerea de energie electrică, cât și regularizarea cursului râului și atenuarea undelor de viitură. Ultima verigă finalizată este formată din lacul de acumulare, barajul și hidrocentrala de la Sântămăria-Orlea. Lacul de acumulare de la Orlea asigură alimentarea cu apă a aproape jumătate din județul Hunedoara, a orașelor Hațeg, Călan, Simeria, Deva.

 

Adrian SĂLĂGEAN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *