Hunedoara: Infractor la 63 de ani

Poliţiştii hunedoreni au reuşit identificarea şi reţinerea unui bărbat bănuit de comiterea mai multor infracţiuni de furt şi înşelăciune. Cel în cauză îşi alegea potenţialele victime din rândul persoanelor în vârstă, cărora le câştiga încrederea, pentru a putea avea acces în locuinţa acestora. 

Poliţiştii hunedoreni efectuează cercetări faţă de un bărbat în vârstă de 63 de ani, din municipiul Hunedoara, bănuit de săvârșirea, pe raza municipiului Hunedoara, a mai multor infracțiuni de furt și înșelăciune, în perioada 27.09.2017 – 02.11.2017.

Activităţile investigative au inclus efectuarea, la data de 07.11.2017, a unei percheziții domiciliare la locuinţa hunedoreanului, acţiune în urma căreia au fost ridicate mai multe mijloace materiale de probă în cauză. În urma acestei activităţi, la care poliţiştii Biroului de Investigaţii Criminale Hunedoara au beneficiat de sprijinul criminaliştilor, al poliţiştilor Biroului de Ordine Publică şi al luptătorilor Serviciului Acţiuni Speciale, fost depistat și reţinut bărbatul în cauză, în sarcina căruia a fost reţinută comiterea mai multor infracţiuni de furt, furt calificat și înșelăciune, cu un prejudiciu estimat la peste 88.000 lei.

În urma probatoriului, poliţiştii au stabilit că, la data de 27.09.2017, bărbatul s-a prezentat la locuința unui hunedorean în vârstă de 76 de ani, sub pretextul că vine din partea unei autorităţi publice și, invocând că a venit să schimbe valuta pe care familia respectivă o deținea, întrucât ar putea fi scoasă din circulație, a solicitat și a primit 3.000 de euro, lăsând, în schimb, 3.000 de dinari iugoslavi, în bancnote scoase din circulație.

De asemenea, la  data de 16.10.2017, bărbatul a acostat o hunedoreancă în vârstă de 74 ani, și, sub pretextul oferirii unor detalii despre o anumită tranzacție financiar-bancară, a însoțit-o la domiciliul acesteia, unde, profitând de neatenția femeii, i-a sustras dintr-o plasă  700 de lei.

Poliţiştii au mai stabilit, de asemenea, că, în data de 21.10.2017, bărbatul  s-a prezentat la locuința unui bărbat în vârstă de 85 de ani, din Hunedoara, căruia i-a spus că, în ziua următoare, se vor „schimba banii”, şi l-a întrebat dacă deţine sume de bani în valută și lei, pentru a verifica seriile bancnotelor. Partea vătămată a adus în bucătăria locuinței mai multe plicuri ce conțineau diferite sume de bani în lei și valută și, împreună, au verificat seriile bancnotelor. Ulterior, după plecarea bărbatului, partea vătămată a constatat faptul că persoana necunoscută, profitând de neatenția sa, i-a sustras 9.390 euro și 10. 000 lei.

În sarcina bărbatului s-a reţinut, în urma analizării probatoriului, şi comiterea unei infracţiuni de furt calificat. În data de 02.11.2017, prin forțarea și ruperea sistemului de închidere, acesta ar fi pătruns în locuința unei hunedorence, de unde a sustras 24.200 de lei.

Poliţiştii au luat măsura reţinerii pentru 24 de ore a hunedoreanului, care  urmează a fi prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Hunedoara, în vederea luării măsurilor legale.

Poliţişti continuă cercetările în cauză, în vederea stabilirii întregii activități infracționale a bărbatului.

 

Recomandări preventive:

Autorii infracţiunilor de genul celor descrise mai sus nu au scrupule, moralitate sau milă şi își aleg victimele, de regulă,  din rândul persoanelor în vârstă. Acest gen de infractor este politicos și pretinde a fi un reprezentant al autorităților publice, companii de utilități sau prestatori de servicii (ex: deratizare, furnizor de gaze, Primărie etc.). Este convingător și insistent, poate fi bărbat sau femeie, iar povestea  spusă poate fi cu greu refuzată pentru că, aparent, este în beneficiul victimelor.

Poliţiştii vă recomandă ca, înainte de a permite accesul în locuință unor persoane necunoscute, solicitați întotdeauna CARTEA DE IDENTITATE și LEGITIMAȚIA DE SERVICIU.

Fiți circumspecți la astfel de „prestatori de servicii”, mai ales dacă nu     i-ați solicitat în prealabil sau dacă nu a fost anunțat din timp de administratorul de bloc/șeful de scară.

Solicitați întotdeauna, PE LOC, o chitanță/factură pentru orice fel de serviciu prestat la domiciliu. Refuzul sau sustragerea persoanei de a vă furniza o chitanță în schimbul banilor primiți, să vă dea certitudinea că este poate fi vorba despre o înșelăciune.

Dacă aţi fost victimă sau martor al unei astfel de infracţiuni, apelaţi cu încredere numărul de urgenţă 112 şi sprijiniţi Poliţia cu informaţii, în vederea identificării autorului şi a curmării activităţii infracţionale a acestuia.

 

Biroul de presă-IPJ Hunedoara

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *