Hunedoreanul care nu gustă niciodată ce degustă

Eduard Jakab are o meserie rară. Americanii și britanicii, care i-au acordat atestatul cu ani în urmă, o numesc sommelier. Românii îi spun degustător. Obiectul muncii este însă în ambele cazuri același: vinul.

Când aţi cumpărat ultima dată o butelie de vin cu 800 de euro? Dar una în valoare de 3000 de dolari? Pentru mulți dintre noi subiectul este un non-sens financiar. Pentru Eduard Jakab însă aceste eșantioane curgătoare ale luxului extrem sunt practic obiectul muncii sale.

Antrenat cu cutia de arome

În termeni simpliști, hunedoreanul este un „detectiv” al vinurilor. Atestatul obținut la Londra în anul 2001 şi o practică de mai mulți ani pe vase destinate croazierelor de lux i-au dezvoltat lui Eduard Jakab simțuri speciale ale gustului şi mirosului. „Am fost antrenat cu cutia de arome. Este în dotarea instructorilor care pregătesc sommelieri. Sunt între 50 şi 350 de sticluțe numerotate cu aromele principalelor vinuri de top de pe plan mondial. Periodic, mi se punea sub nas o sticluță din cutie. Trebuia să spun după aromă ce vin este. Mi-am dezvoltat astfel memoria olfactivă strict necesară recunoașterii tipurilor de vin”, spune specialistul.

Rembrand-urile vinotecilor

A participat în lunga sa carieră mii de degustări. Nu uită calitatea excepțională a unui vin Château Petrus vechi de 20 de ani, dar nici oferta unui Château Palmer din 1970, vin pentru care clienții de pe vasele de croazieră scoteau din buzunar 1800 de euro per butelie, sau, perla coroanei, un Screaming Eagle Napa Valley, vinul californian care diminua contul clientului cu 3000 de dolari de fiecare sticlă.

Vin semicentenar

Cel mai vechi vin care i-a trecut lui Eduard Jakab prin mână a fost o butelie de Château Latour din anul 1957. „Vinul intrase deja în declin, dar respecta calitatea necesară pentru consum. Avea 49 de ani când l-am turnat în pahare”, îşi aminteşte expertul.

Coșmarurile sommelierilor

Un sommelier știe de asemenea să „asorteze” perfect vinul la meniul clientului. Eduard Jakab spune că există în obiceiurile locale combinații care trezesc coșmarul oricărui specialist. „Am văzut, în special la momente festive, că se servește tort cu șampanie. E o crimă. Dulcele din tort anihilează papilele gustative, iar buchetul select al șampaniei nu mai poate fi perceput de mesean”, spune Eduard Jakab.

Vin doar pentru cerul gurii

Hunedoreanul nu se teme că vinul i-ar putea crea dependență. „Nu beau vinul pe care îl analizez. Îl scuip imediat după degustare. Nici nu s-ar putea altfel. La o degustare de 10-20 de sortimente de vin, mi-ar fi imposibil să-mi mai fac meseria până la capăt dacă aș înlocui degustarea cu gustarea”, spune sommelierul.

Cum află sommelierii vârsta vinului?

Abilitatea unui sommelier de a determinarea vârsta unui vin pare întotdeauna un fel de miracol pentru un nespecialist. Eduard Jakab explică: ”Principalul reper este culoarea. Învechirea provoacă atât la vinul roșu, cât şi la cel alb, o schimbare de cromatică progresivă funcție de vechimea sa. Cunoscând durata de viață a vinului respectiv, pot aprecia cu aproximație anul producţiei”.

Cea mai neplăcută degustare

Sommelierul spune că cel mai prost vin degustat vreodată a fost o marcă românească. ”Nu avea paletă de aromă tipică vinului de struguri. Era o făcătură”, își amintește Eduard Jakab.

O meserie bine plătită

Un top al celor mai bine plătite meserii publicat în anul 2017 cuprinde în poziții fruntașe și meseria de sommelier. La nivelul de salarizare existent atunci, un sommelier profesionist, putea câștiga în medie 4500 de lei net pe lună. În cadrul unei degustări, funcție de calificarea și experiență, un sommelier poate câștiga între 100 și 200 de euro pe oră. Un astfel de eveniment durează în medie două ore.

 

Adrian SĂLĂGEAN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *