Hunedoreanul care a scris rețeta succesului în America

Ioan Cosmescu este una din personalitățile care și-a folosit cunoștințele pentru a influența decisiv chirurgia cu laser și electrochirurgia cu radiofrecvență. Hunedoreanul care are brevetate peste 150 de invenții este noul cetățean de onoare al municipiului Deva.

Drumul spre succes

Ioan Cosmescu s-a născut în data de 3 noiembrie 1947 în localitatea Beriu, din apropierea Orăștiei. Cursurile școlii generale și cele liceale le-a urmat la Deva. De mic a fost pasionat de invenții. Primele invenții le-a realizat în adolescență, fiind pasionat de domeniul tehnic. Ioan Cosmescu a urmat studiile de specialitate în domeniul Electroenergetică și Automatizări, iar cunoștințele tehnice le-a aprofundat lucrând în cadrul unei întreprinderi din perioada comunistă care avea ca obiect de activitate repararea aparaturii medicale “AGIRAM”.

A părăsit România în 1983

În anul 1983, Ioan Cosmescu a emigrat în Statele Unite ale Americii. Ajuns acolo, și-a perfecționat studiile în acelașI domeniu. Experiența tehnică a dobândit-o în echipamente medicale, specializându-se în echipamente electro- chirurgicale și lasere. Primul loc de muncă al lui Ioan Cosmescu în țara tuturor posibilităților a fost la St. Joseph Hospital, în anul 1983.

În anul 1989, Ioan Cosmescu a pus bazele, alături de soția sa, companiei IC Medical, a cărui președinte este încă de atunci. Compania produce aparatură de înaltă tehnologie în domeniul chirurgical.  Inventatorul hunedorean are în palmares 150 de invenții în electrochirurgie și lasere. Prima brevetare a obținut-o în anul 1989.

În anul 1996 Arizona Innovation Network îi acordă lui Ioan Cosmescu titlul de “Innovator of the Year”, în domeniul Medical/Biotechnology, fiind numit “Who’s who of American Inventors”.

Cetățean de onoare al Devei

Consiliul Local al municipiului Deva a luat decizia de a-i acorda inventatorului Ioan Cosmescu titlul de cetățean de onoare.

“Deva știe să își aprecieze valorile, noi, devenii știm să ne apreciem valorile. Prin votul dumneavoastră ați conferit titlul de cetățean de onoare unei personalități care s-a format în municipiul Deva, care a studiat în Deva, și care în urmă cu 32 de ani a decis, din motivele pe care cu toții le știm, să părăsească România, pentru că în noua lume –SUA – avea posibilitatea reală să își pună la dispoziție toată inteligența. Într-o țară cum este SUA, valorile sunt apreciate, și dacă dai totul, primești totul. În urmă cu 38 de ani, a plecat de la zero, iar acum, prin firma pe care o administrează, a ajuns lider mondial în domeniul chirurgiei laparoscopice. Este o mare bucurie pentru mine ca primar că a luat o decizie de a se întoarce în România și de a se reîntoarce la Deva. Este un mare câștig pentru comunitatea noastră. Dânsul este și un investitor în municipiul Deva, pentru că are în construcție cel mai important manej din România, care va fi între primele trei din Europa. În faza de început, a investit peste 2 milioane de euro”, a spus primarul municipiului Deva, Florin Oancea.

Emoționat și de o modestie aparte, inventatorul Ioan Cosmescu susține că nu s-a așteptat la o astfel de inițiativă.„Este o onoare pentru mine, vă mulțumesc mult. Am plecat din România în anul 1983, m-am stabilit în Statele Unite ale Americii, în Arizona și mi-am continuat studiile. Am ajuns unul dintre cei mai mari experți în lasere medicale din Statele Unite. Am peste 150 de brevete de invenții, sângele apă nu se face. Întotdeauna m-a atras România, am vrut să ajut și aici cu ce pot. Ultimele invenții, care încă nu sunt patentate, sunt mai importante decât tot ce am făcut până în momentul de față. Mie îmi place să fac imposibilul. ”, a spus vizibil emoționat, inventatorul Ioan Cosmescu.

De câțiva ani, inventatorul Ioan Cosmescu s-a întors acasă, în România. La Deva a demarat o investiție care, la final, va ajunge la 8 milioane de euro.

 

Monika BACIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *