Săptămana 16 – 22 februarie 2006, numărul 172

REPORTAJ

Gorunul lui Basescu se înalta firav la Tebea


de Ciprian Iancu

Traian Basescu se pare ca este mai norocos decât Ceausescu în privinta gorunilor plantati în Cimitirul Eroilor de la Tebea. Pomul plantat de actualul presedinte a prins radacini si are sanse sa supravietuiasca acestei ierni, iar la primavara sa înmugureasca. Presedintele nu va apuca însa sa-si vada gorunul crescut falnic, chiar daca acesta nu va avea soarta celui „ceausist”, plantat de trei ori pâna sa prinda radacini si distrus de furia oamenilor la Revolutie.O conjunctura nefericita a facut ca Traian Basescu sa fie primul presedinte post-decembrist care a plantat un gorun în apropierea mormântului lui Avram Iancu si a locului în care, pâna nu demult, se înalta înca gorunul lui Horea. Acesta din urma a fost distrus de o furtuna naprasnica în vara anului trecut. Desi era „întarit” cu un cofrag de ciment, gorunul lui Horea (cel sub care se spune ca liderul rascoalei din 1784 - 1785 a dat semnalul revoltei), vechi de aproape 600 de ani, a ramas si fara ultimele ramuri aflate în viata, rupte de vântul puternic. Simbolul s-a dorit a fi înlocuit de catre autoritatile locale si judetene. Presedintele Consiliului Judetean, Mircea Molot, a declarat atunci ca un astfel de simbol trebuie pastrat, drept pentru care s-a decis plantarea altuia. La festivitatile anuale de la Tebea, din septembrie, Presedintele Basescu a fost si el prezent pentru a participa la comemorarea lui Avram Iancu. Astfel i-a revenit onoarea de a pune în pamânt puietul de gorun menit sa-l înlocuiasca pe cel istoric. În concluzie, gorunul lui Basescu a aparut ca rezultat al unei conjuncturi, deoarece presedintele, la fel ca predecesorii sai post-decembristi, Ion Iliescu si Emil Constantinescu, nu-si manifestase dorinta expresa de a face un astfel de gest.


Firav, dar cu Sanse de supravietuire

Gorunul plantat de Basescu este si acum legat cu banda tricolora de un tarus bine înfipt în pamânt. În toamna anului trecut, puietul, care are deja 10 ani, a apucat sa prinda radacini, o prima dovada a acestui lucru fiind ramurelele mici si flexibile crescute pe trunchi din septembrie si pâna acum. Seful Ocolului Silvic Baia de Cris, Nicolae Lupsa, este optimist în ceea ce priveste sansele copacului: „Daca micile ramurele nu se rup când sunt îndoite e un semn foarte bun, înseamna ca lucrurile merg bine. Ramâne sa vedem daca si cum înmugureste la primavara. Oricum, în caz de probleme, noi vom interveni. Nu trebuie decât sa fim anuntati de cei ce gospodaresc Cimitirul Eroilor (Unitatea militara de vânatori de munte din orasul Brad si Directia Judeteana pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Hunedoara – n.red.)”. Din precizarile inginerului silvic reiese însa ca Traian Basescu nu va apuca sa-si vada gorunul la dimensiuni impunatoare: „Ca sa ajunga la o înaltime de doar 10 metri, vor trebui sa treaca 20 – 25 de de ani. Gorunii cresc foarte greu. Cel catalogat ca fiind al domnului Basescu are deja 10 ani, chiar daca are un diametru al tulpinii de numai 4 – 5 centimetri. Pâna când va ajunge la o înaltime de 20 de metri vor mai trece 50 de ani”.

Gorunul lui Basescu se afla la aproximativ 5 metri de sarcofagul de ciment care proteja vechiul gorul al lui Horea si la 15 metri de locul în care este înmormântat Avram Iancu. De-a lungul istoriei, în Cimitirul Eroilor de la Tebea au mai plantat goruni, în semn de recunostinta pentru eroii motilor si ai neamului, Regele Ferdinand, Regele Carol l, Regina Maria. În 1966, când a venit la Tebea, Nicolae Ceausescu a tinut neaparat sa faca acelasi lucru. A pus un puiet de gorun la capatâiul mormântului lui Iancu, dar acesta nu a prins radacini. În mare secret, lucratorii silvici au plantat altul, care a avut aceeasi soarta. Abia al treilea puiet s-a prins în pamânt. El nu a apucat însa sa ajunga la maturitate. În decembrie 1989, localnicii revoltati din Brad, oras situat la mai putin de 10 kilometri, l-au smuls din pamânt, l-au dus în fata fostului Consiliu Popular, l-au taiat si i-au dat foc.


Impresionati Si nu prea

Localnicii din Tebea, recunoscuti pentru patriotismul lor uneori excesiv, au fost profund marcati de moartea gorunului lui Horea. Gorunul plantat de Basescu nu le înlatura însa golul din suflet lasat de moartea copacului istoric: Dorin Lazar, 45 de ani, lacatus: „A fost un gest frumos ca presedintele a pus alt gorun în loc, dar tot nu va fi niciodata ca cel vechi. Au mai tot pus goruni în cimitir, ba Regele Ferdinand, Carol l, chiar si Ceausescu, dar nici unul nu conteaza prea mult pentru mine”; Petru Stana, 42 de ani, energetician: „Mi se pare un lucru deja firesc sa plantezi un gorun aici, în cimitirul de la Tebea. Asa a fost sa fie, gorunul lui Horea s-a dus pentru ca, din câte stiu eu, era mai vechi de 500 de ani. Puietul pus de Basescu aici sper c-o sa supravietuiasca, dar pe mine nu ma prea impresioneaza”. Ioan Giurgiu, 66 de ani, pensionar: „Gorunul ala nou e cum e Basescu: mic, firav, între mafioti mari si grei. De-aia nu cred c-o sa poata creste repede si bine, cum nu cred ca Basescu o sa poata face ceva din cauza alora care-l înconjoara”.

Săptămana 16 – 22 februarie 2006, numărul 172