Închiderea minelor prin plecări pe cale naturală

Închiderea minelor Lupeni și Lonea din cadrul Complexului Energetic Hunedoara nu va afecta angajații. Până la finalul anului 2024 atunci când este programată închiderea efectivă a celor două unități miniere, nu vor mai exista salariați. Ieșirile din sistem se vor face pe cale naturală, apreciază Ministerul Energiei.

“Închiderea minelor necompetitive în conformitate cu Planul de închidere autorizat în conformitate cu prevederile Deciziei CE nr. 787/2010 prevede disponibilizări anuale până la finele anului 2024, în baza programelor de disponibilizare. Ministerul Energiei apreciază că la sfîrșitul procesului de închidere a minelor, inclusiv lucrări de ecologizare și monitorizare, nu vor exista persoane direct afectate”, arată Ministerul Energiei.

Închiderea minelor din Valea Jiului, respectiv exploatările miniere Petrila, Paroșeni și Uricani, ulterior Lonea și Lupeni a demarat în conformitate cu prevederile Decizie CE nr. 787/2010 privind acordarea ajutorului de stat pentru facilitarea închiderii minelor de cărbune necompetitive, în urma analizei situației tehnico-economice a exploatărilor miniere aflate în activitate la finele anului 2009. Ajutorul de stat s-a acordat prin întocmirea Planului de închidere și notificarea transmisă Comisiei Europene de autoritățile române. La data de 22 februarie 2012 prin Decizia nr. C (2012) 1.020 /final, Comisia Europeană a autorizat statul român să acorde din fondurile publice un ajutor de 1.169 milioane RON, aproximativ 270 de milioane de euro, în vederea închiderii minelor de cărbune necompetitive din Valea Jiului.

“Ulterior, autoritățile române au renotificat modificarea Planului de închidere autorizat prin Decizia nr. C (2012) 1.020/final/2012, în funcție de anumite situații identificate (condiții tehnice sau geo-tectonice de zăcământ, evoluția indicatorilor tehnico-economici ai minelor considerate viabile, solicitări ale comunităților locale) care au determinat modificări ale elementelor schemei de ajutor de stat. Ajutorul de stat acordat închiderii minelor de cărbune necompetitive din Valea Jiului prevede și o componentă socială, prin acordarea de plăți compensatorii și venituri de completare persoanelor ce urmează a fi disponibilizate, precum și programe de reconversie profesională pentru aceste persoane”, mai arată Ministerul Energiei.

Cele două unități miniere continuă să funcționeze, peste o decizie a Comisiei Europene. Săptămâna trecută, firma poloneză GIG a transmis Comisiei Europene concluziile raportului privind prelungirea activității la cele două entități din cadrul Complexului Energetic Hunedoara.

Colaborator

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *