”Procurorul” a luat plicul cu 7200 lei și a dispărut în noapte

În puterea nopții, Poliția Municipiului Deva a fost sesizată de o femeie în vârstă de 55 de ani, din comuna Cârjiţi, cu privire la faptul că, în jurul orei 01:30, în urma unor discuții telefonice cu diferite persoane pe care nu le cunoaște (respectiv o voce feminină care a afirmat că ar fi chiar „fiica” părţii vătămate şi o voce de bărbat care a afirmat că ar fi „procuror”), a fost informată că fiica sa ar fi provocat un accident rutier în urma căruia o persoană ar fi decedat, iar pentru „rezolvarea problemelor” este nevoie urgentă de 6.000 de euro (urmând ca la domiciliul femeii să se prezinte o persoană să ridice suma de bani de care aceasta dispunea, respectiv 7.200 de lei).

La scurt timp după încheierea convorbirii, la locuința femeii s-a prezentat un bărbat necunoscut, care a ridicat plicul cu cei 7.200 de lei și a dispărut, la adăpostul întunericului.

După ce a dat suma respectivă, femeia a discutat cu fiica sa şi a aflat că cele relatare de persoanele care au apelat-o telefonic nu erau reale, motiv pentru care s-a adresat poliţiştilor cu o plângere penală, prin care a solicitat identificarea autorilor infracțiunii de înşelăciune şi recuperarea prejudiciului.

Astăzi, în jurul orei 10:15, la sediul Poliției Municipiului Deva s-a prezentat un bărbat în vârstă de 72 ani, din comuna Cârjiţi, care a sesizat faptul că, în cursul nopții, în jurul orei 00:45, autori neidentificați, au încercat să îl inducă în eroare comunicându-i telefonic că fiica sa a provocat un accident de circulație și că, pentru „a scăpa de închisoare”, trebuie să le  trimită o sumă mare de bani.  Persoana vătămată   și-a dat seama imediat că este vorba despre o tentativă de înșelăciune, comunicând acest lucru și „procurorului” cu care discuta, acesta din urmă întrerupând convorbirea.

Şi în acest caz, poliţiştii au întocmit dosar de cercetare penală.

 Pentru a evita să deveniţi victima unei infracţiuni de înşelăciune, având acest mod de operare intitulat generic “accidentul”, este bine să analizaţi cu atenţie informaţiile primite şi să vă puneţi câteva întrebări elementare referitoare la veridicitatea lor.

Înainte de a vă oferi ajutorul, aveţi în vedere şi următoarele aspecte:

În caz de accident, nu există noţiunea de plată a unor despăgubiri, decât ca urmare a unei hotărâri judecătoreşti în acest sens sau prin societăţile de asigurări.

Orice accident de circulaţie are două variante de soluţionare: 1) depunerea unei plângeri la unitatea poliţie, care se va ocupa mai departe de cazul respectiv sau 2) înţelegerea amiabilă a părţilor, ceea ce presupune repararea daunelor folosind poliţa de asigurare auto obligatorie (R.C.A.).

 Oricine poate fi victima unui accident, dar, într-un moment critic ca acesta, singura urgenţă este cea medicală şi nicidecum aspectul financiar. Atât victima, cât şi autorul unui accident nu au nevoie de bani ca să primească îngrijiri medicale.

Pentru a nu deveni victimă a infracţiunii de înşelăciune comisă prin acest mod de operare, poliţiştii vă recomandă să verificaţi dacă ruda respectivă este într-adevăr rănită sau a fost implicată într-un accident rutier. Trebuie reţinut că nici Poliţia, nici reprezentanţii Parchetului nu reţin telefoanele mobile ale celor implicaţi într-un accident rutier. De asemenea, solicitaţi apelantului date despre unitatea medicală, de poliţie sau parchet unde s-ar afla ruda şi telefonaţi acolo pentru confirmare.

În cazul în care sunteţi contactat de persoane necunoscute şi nu reuşiţi să aflaţi dacă informaţiile sunt corecte, solicitaţi o întâlnire directă cu acestea şi apelaţi de urgenţă numărul 112, pentru a cere sprijinul Poliţiei.

În cazul în care sunteţi martorul unei infracţiuni sau victima acesteia, apelaţi în cel mai scurt timp numărul de urgenţă 112 şi reţineţi cât mai multe detalii, pentru a le oferi anchetatorilor!

 

 

 Biroul de presă-IPJ Hunedoara

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *