IPJ Hunedoara: Peste 2.900 de dosare soluționate în primele șase luni

Poliţiştii hunedoreni au analizat activitatea profesională desfăşurată în primele șase luni ale  anului 2016, rezultatele fiind prezentate, joi, în cadrul unei conferințe de presă.

”Activitatea de astăzi face parte dintr-o suită de activități care vor avea loc, ne-am propus noi, în fiecare lună. În mod fericit, activitatea de azi se suprapune cu evaluarea activității Inspectoratului după șase luni de activitate în acest an. Activitatea de evaluare s-a desfășurat la toate unitățile de poliție din județul Hunedoara. Astăzi a fost ultima dintre ele, și foarte importantă, la Poliția municipiului Deva”, a declarat Liviu Dumitru, inspectorul șef al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Hunedoara.

Oficialii IPJ precizează, astfel, că s-a înregistrat o scădere a criminalității judiciare, în prima jumătate a anului 2017, cu 1,39 %, în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului 2016. În 2017, structurile de investigaţii criminale au început urmărirea penală „in personam” faţă de 919 persoane (+303, comparativ cu sem. I al anului 2016), fiind soluţionate 2905 de dosare penale (+52, faţă de sem. I al anului 2016).

În toate cazurile infracțiunilor grave, cu violență, autorii au fost identificați, exemplificative fiind cazurile de omor comise la data de 05.02.2017, (în satul Sibişel) şi la data de 09.06.2017 (în masivul Retezat), ambele înregistrate iniţial cu autori neidentificați.

Totodată, în domeniul protejării patrimoniului cultural național, polițiștii au recuperat 521 de bunuri arheologice (două monede antice, 518 fragmente vase ceramice de perioadă romană și un vas de bronz elenistic, de utilitate dacică). De asemenea au mai fost recuperate şi 4 monede dacice aflate în urmărire internațională.

În ceea ce privește măsurile preventive din cadrul structurilor de investigații criminale, în primele șase luni ale anului 2017 au fost reţinute/arestate preventiv 82 persoane, au fost luate  măsuri de control judiciar faţă de 14 persoane şi au fost identificate şi reţinute 66 persoane urmărite naţional.

În cursul semestrului, poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale Hunedoara, împreună cu polițiștii de profil de la subunitățile de poliţie din judeţ, au desfășurat activități pentru punerea în executare a 11 mandate europene de arestare emise de autorităţile judiciare din alte state.

 Criminalitate economico-financiară

În perioada analizată, poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice au efectuat cercetări în 241 de dosare penale  de evaziune fiscală și în 24 de dosare penale vizând infracţiuni de spălare a banilor, având ca infracțiune premisă evaziunea fiscală.

Din totalul de 353 de dosare penale soluționate în cursul perioadei de referinţă, 63 au vizat fapte de evaziune fiscală, 26 dintre acestea fiind soluționate cu propunere de trimitere în judecată, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de evaziune fiscală și spălarea banilor. În aceste dosare au fost dispuse măsuri de recuperare a prejudiciului până la concurența sumei de 25.613.000 lei, cu un plus de 13.366.260 lei față de  aceeași perioadă a anului 2016. Au mai fost soluționate cu propunere de declinare a competenței în favoarea D.N.A. sau D.I.I.C.O.T. 9 dosare penale.

De asemenea, sub supravegherea procurorilor, s-a dispus continuarea urmăririi penale împotriva suspectului pentru 93 de persoane cercetate pentru evaziune fiscală și spălarea banilor, iar față de 25 de suspecți au fost dispuse măsuri preventive. Faptele comise au vizat în principal infracțiuni de evaziune fiscală cu precădere în domeniul construcțiilor, domeniu de activitate în care au fost cercetați 27 de suspecți, produse agroalimentare (24 de suspecți) și tutun (20 de suspecți).

În cursul acestui an, au fost iniţiate 64 de acţiuni împreună cu specialişti din cadrul Direcţiei pentru Agricultură Hunedoara, ai Direcţiei Sanitar Veterinare şi Siguranţa Alimentelor, ai Inspectoratului Teritorial de Muncă, ai Oficiului pentru Protecţia Consumatorului şi ai altor instituţii, acţiuni care au vizat prevenirea şi combaterea infracţionalităţii în domeniul producerii şi comercializării produselor agroalimentare, al protecţiei forţei de muncă, turism şi alimentaţie publică, construcţii etc.. În urma acestor acţiuni au fost constatate 32 de infracțiuni şi au fost aplicate 152 de sancţiuni contravenţionale (în valoare de peste 379.500 de lei).

Siguranţa rutieră

În perioada 01 ianuarie – 30 iunie 2017, pe drumurile deschise traficului rutier din județul Hunedoara s-au produs 97 accidente grave de circulație, având ca și consecință decesul a 15 persoane  și rănirea gravă a altor 105.

În aceeași perioadă a anului 2016, pe drumurile din județul Hunedoara s-au produs 85 accidente grave de circulație, având ca și consecință decesul a 16 persoane și rănirea gravă a 30 de persoane.

 Obiectivul principal privind reducerea cu 50% a mortalităţii din accidente rutiere în perioada 2010-2020 este realizat, trendul acestui indicator de analiză încadrându-se sub trendul estimat pentru fiecare lună din anul 2017.

Principalele cauze generatoare a accidentelor rutiere grave înregistrate în perioada supusă analizei:

  1. viteza neadaptată la condițiile de drum, care reprezintă 22,7% din total accidente înregistrate pe raza județului;
  2. traversare neregulamentara pietoni, care reprezintă 14,4% din total accidente înregistrate pe raza județului;
  3. neacordare prioritate pietoni, care reprezintă 10,3% din total accidente înregistrate pe raza județului.

Pentru diminuarea riscului rutier, poliţiştii rutieri au desfăşurat 780 de acţiuni (pe domeniile prioritare: conducere sub influența alcoolului,  încălcarea regimului legal de viteză, nerespectarea regulilor de circulație de către pietoni,  neacordarea priorității de trecere pietonilor). Cu ocazia acestor acțiuni au fost aplicate peste 22.330 de sancțiuni contravenționale, au fost constatate 470 de infracţiuni  (99 de infracțiuni de  alcoolemie peste limita admisă, 84 de infracțiuni de conducere fără permis, 46 de infracţiuni de conducere a unui autovehicul neînmatriculat/neînregistrat, etc.), au fost ridicate în vederea suspendării dreptului de a conduce autovehicule 1.202 de permise de conducere şi au fost retrase 568 certificate de înmatriculare (dintre care 301 pentru defecțiuni tehnice).

Activităţi de prevenire şi combatere a delictelor silvice

Activitatea de prevenire şi combatere a delictelor silvic,e în semestrul I 2017, a avut la bază prevederile actelor normative în vigoare pe această linie de muncă şi Planul Comun de Acţiune  „SCUTUL PĂDURII 2017”.

În perioada analizată, la nivelul județului, au fost organizate şi executate 123 acţiuni și 429 controale.

În urma acestor activități au fost înregistrate 89 de dosare penale, au fost aplicate 90 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de peste 147.200 lei  și a fost confiscată cantitatea totală de 365,20 mc material lemnos în valoare de 41.998 lei.

În paralel cu activităţile de combatere a diferitelor genuri de infracţiuni, au fost intensificate şi acţiunile de prevenire a criminalităţii

Activitatea de prevenire a criminalității a fost orientată  pe trei paliere distincte: școală, familie și comunitate, adresându-se populației școlare formată din trinomul elevi – profesori – părinți, grupuri sociale vulnerabile (vârstnici, femei, persoane ce locuiesc în zone izolate) dar și publicului larg compus din președinți de asociații de proprietari, administratori de societăți comerciale, proprietari de gospodării, conducători și instructori auto și alți membri ai comunității.

Rezultatele s-au concretizat în 87 de activități din care:

  • 52 sesiuni de instruire, conștientizare și dezvoltare de abilități în mediul școlar, activități ce au avut ca beneficiari 3390 elevi din clasele I-XII și 710 profesori/învățători/educatori, psihologi și directori de școală, însumând un total de 4100 de beneficiari;
  • 5 activități de prevenire destinate familiei, din categoria activităților de conștientizare, transmiterea de noi informații și îmbunătățirea comunicării cu minorii, la care au participat 50 de părinți;
  • 30 de activități în comunitate ce au avut 1508 beneficiari direcți și aproximativ 7000 beneficiari indirecți (telespectatori, clienți ai unor magazine, pacienți).

Toate aceste activităţi  au fost incluse în cadrul proiectelor și campaniilor de prevenire ”Școala Siguranței TEDI”, ”Micul Pieton”, ”Cunoaște și promovează patrimoniul cultural național” – o bună practică la nivel național însumând cel mai mare număr de beneficiari (2478 elevi și profesori din 34 de unități școlare), ”Ziua Poliției Române”, ”Săptămâna Prevenirii Criminalității – ediția a XII-a”, ”Aripi frânte”, ”Atenție la bunuri”, ”Știți cum acționează hoții?”, ”1 iunie – Porți deschise la I.P.J. Hunedoara”, ”Să creștem copii sănătoși prin sport”, ”Say stop to gender discrimination!”, „Fără ură! Cu toleranță”, „O săptămână fără violență”, ”Cybercrime – prevenirea infracțiunilor on-line”.

Toate activităţile preventive au fost desfăşurate în parteneriat cu structurile operative şi cu alţi 48 de parteneri locali şi naţionali, din care: instituţii publice locale, unități de învățământ, ONG-uri, asociații de proprietari și parteneri privați din judeţul Hunedoara.

Anamaria Nedelcoff

anamaria.nedelcoff@gmail.com

nedelcoff has 421 posts and counting.See all posts by nedelcoff

Un comentariu la „IPJ Hunedoara: Peste 2.900 de dosare soluționate în primele șase luni

  • 23 octombrie 2017 la 16:58
    Permalink

    Greu cu statistica… parca e decupata din cartea „1984”

    Titlul induce in eroare prin omisiune. Pentru buna informare ar trebui sa clarificam ca „solutionarea dosarelor” nu inseamna intotdeauna solutionarea problemelor. Uneori si daca se paseaza problema la alte institutii, se neaga/minimalizeaza tendetios problema sesizata, se face o ancheta incompetenta ori se da un raspuns inutil si ineficient pentru problema sesizata, politia le va numara tot la „dosare solutionate”.

    In plus, daca citim textul despre siguranta rutiera totul parca merge spre roz:
    „Siguranţa rutieră
    În perioada 01 ianuarie – 30 iunie 2017, pe drumurile deschise traficului rutier din județul Hunedoara s-au produs 97 accidente grave de circulație, având ca și consecință decesul a 15 persoane și rănirea gravă a altor 105.
    În aceeași perioadă a anului 2016, pe drumurile din județul Hunedoara s-au produs 85 accidente grave de circulație, având ca și consecință decesul a 16 persoane și rănirea gravă a 30 de persoane.
    Obiectivul principal privind reducerea cu 50% a mortalităţii din accidente rutiere în perioada 2010-2020 este realizat, trendul acestui indicator de analiză încadrându-se sub trendul estimat pentru fiecare lună din anul 2017.”

    Dar daca facem niste calcule se poate constata ca:
    – numarul de accidente grave a crescut de la 85 la 97, adica cu 14%
    – decesele au scazut de la 16 la 15, adica cu 6,25%
    – ranirile grave au crescut de la 30 la 105, adica cu 350%

    Doi indicatori din trei au valori semnificativ mai negative dar este bine ca inca ne incadram in trendul estimat pentru 2017.
    Sa intelegem ca numarul mai mare de accidente si raniti nu ingrijoreaza pe nimeni, autoritatile se pot lauda ca sunt in trend.

    Este bine ca politia a gasit vinovatii pentru 47.4% dintre accidente (soferii vitezomani si neatenti si pietonii „neregulamentari”). Restul de 52,6% dintre accidente ce cauze au? Poate si lipsa masurilor eficiente de preventie? Poate si slaba semnalizare rutiera? Poate si lipsa de viziune a managementului traficului? Poate si abaterile de la siguranta rutiera din partea administratorilor drumurilor dar tolerate de politie?

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *